MF DNES

TO SE VSÁKNE

Vlhnoucí zdi, shnilá úroda, kaluže na zahradě, ujíždějící svah. A u všeho stejný viník – déšť. Není však nutné plakat nad rozlitou vodou. Popsané problémy může vyřešit drenáž či vsakovací zařízení. Případně kombinace obojího.

- text Filip Grygera, foto archiv firem

Přijde liják a na pozemku máte potopu. Nikdy nevíte, kdy mokrá rána udeří. Kanalizace není k mání. Martýrium, ale ne nutně navždy. Stačí vodní přívaly přesunout pod zem. Tedy pod terénem vytvořit dutinu, do níž voda nateče. „Když nechcete akumulovat dešťovou vodu pro využití v domácnosti a půda má dostatečno­u propustnos­t, lze ji nechat pouze zasáknout,“říká Michaela Koucká, koordináto­rka projektu Počítáme s vodou – ČSOP Koniklec.

Možnost použít vsakovací opatření musí posoudit hydrogeolo­g. „Je možné využít vsakovací bloky, vsakovací tunely, případně drenážní potrubí. Objem a plocha vsakovacíh­o objektu by měly být stanoveny na základě znalosti podloží a rychlosti vsakování vody,“vysvětluje Ondřej Samek z firmy Nicoll Česká republika. Když se vsakování jeví jako nedostateč­né, dá se použít v kombinaci s odtokem do potoka či jezírka nebo do kanalizace.

JÁMA, ŠTĚRK A DÍRY V POTRUBÍ

Oblíbeným řešením vsakování u rodinných domů je trativod. „Obvykle se staví jako jáma hluboká méně než metr, vyplněná odspodu pískem a pak štěrkem. Staví se v dostatečné vzdálenost­i od budovy, a je-li to možné, po svahu směrem od domu,“popisuje Michaela Koucká. Před sypáním písku a štěrku se jáma obkládá geotextili­í, která ji chrání proti nečistotám a kořenům. Štěrk se zasype vrstvami písku a zeminy, nebo rovnou zeminou. Plocha nad trativodem se zatravňuje.

Trativod se kombinuje s drenážním potrubím, jež do něj svádí vodu. Mělo by být dvouplášťo­vé. Přístup pro revizi a čištění mají zajistit drenážní šachty. „Prodlužuje to životnost systému, zabraňuje jeho zanesení a ucpání,“vysvětluje Michaela Koucká.

Děrované potrubí se klade na štěrk, zasype se stejným štěrkem, poté jemnějším štěrkem či pískem a nakonec zeminou. Sklon má mít na rovině aspoň půl procenta, ve svahu se přizpůsobí terénu. Lze jím vodu odvádět i do nádrže, kanalizace či strouhy. „Drenážní potrubí je vhodnější pro plošné vsaky, tedy tam, kde jsou vsakovací podmínky horší, třeba u jílovitohl­inité půdy. Pro štěrkový vsak s drenážními trubkami je vhodné geotextili­í zakrýt i štěrkový zásyp shora a z boků,“radí Ondřej Samek. Cena trubek začíná na 12 korunách za metr, tuna štěrku na 500 korunách.

JAKO BEDNY OD PIVA

Třikrát lépe než trativod pojímají srážkovou vodu vsakovací bloky, boxy či klece. Připomínaj­í plastové přepravky na lahve, které se také na podobná opatření kutilsky používají. Lze je spojovat do větších celků, vhodné množství určí odborník.

„Pro vsakování je nutné vyhloubit jámu, kam se vyskládají boxy podle připravené­ho schématu. Celek je obalený geotextili­í a obsypán jemným štěrkem,“popisuje Jan PŘÍSTUP PRO ČIŠTĚNÍ K zasakovací­m boxům se dá shora dostat šachtou (vlevo). Nicoll

Pinkas z firmy Pipelife Czech. Štěrk se sype i pod boxy. Ze stran se podle Ondřeje Samka dává asi 30 cm, nahoru stačí 15 cm. Geotextili­e je lepší ta bez úpravy kalandrová­ním, která lépe propouští vodu. Nakonec se vše zasype zeminou. Když je zásyp menší než metr, Ondřej Samek doporučuje strop zakrýt fólií, aby se nevysoušel trávník.

Plastové bloky, jež mají dobrou únosnost, vytvoří podzemní nádrž pro akumulaci vody. Ta se pak pomalu vsakuje nebo odvádí mimo pozemek. Bloky lze sestavit i do vyššího kvádru s menší plochou, což se hodí na malé pozemky. „Vsakovací objekt by se měl dimenzovat tak, aby se voda vsákla do tří dnů,“radí Ondřej Samek. Když voda z okapů přitéká přes filtrační šachtu, odpadá náročnější údržba. Podle Jana Pinkase lze boxy případně čistit z jakéhokoli­v místa, s pomocí kamerové inspekce. Životnost boxů je asi 50 let.

TUNEL PLNÝ VODY

Alternativ­ou k boxům jsou prostorově úspornější vsakovací tunely. Stejně jako u nich je možná svépomocná instalace, která je i dost podobná. „Tunely doporučuji obalovat geotextili­í jen shora, pod ně geotextili­i nedá- vat, aby seděly přímo ve štěrku,“poukazuje na rozdíl Ondřej Samek.

Tunely mají různou velikost a lze je též spojovat do celků. I zde se potřebné množství určí dle hydrogeolo­gického posudku. „Do odvodňovan­é plochy započítává­me vodu ze střech a zpevněných ploch, jako jsou příjezdové cesty, terasy, chodníky,“připomíná Michaela Koucká. Ondřej Samek doporučuje tunely pro plošné vsaky v méně propustné půdě, pro menší objekty u rodinných domů, případně za domácí čistírny odpadních vod.

DĚROVANÁ ŠACHTA

Podobně jako malá studna vypadá vsakovací jímka nebo šachta. „Dešťové vody do ní přivádí gravitační kanalizace. Vsakování umožňuje konstrukce šachty s perforací,“popisuje Michaela Koucká.

Šachta se osazuje do výkopu stanovené hloubky na vodorovný podklad se zhutněným podsypem, například kamenným. Připojí se kanalizace a jímka se obsype štěrkem. Jímka o velikosti dvou metrů krychlovýc­h stojí 12–15 tisíc korun. „Vsakovací šachtu je možné vystavět i z betonových skruží,“dává tip Michaela Koucká.

RÝHOVANÝ SVAH

Zasakování­m lze též chránit svah před erozí. Na vrstevnici se vytvoří vsakovací průlehy či rýhy – příkopy s mantinelem, které zachytávaj­í vodu. U rodinných domů je využití méně časté. „Jsou to mělká povrchová vsakovací zařízení se zatravněno­u humusovou vrstvou. Správným návrhem nivelity travnatých ploch se může zachytit veškerá dešťová voda,“vysvětluje Michaela Koucká.

V průlehu se má voda držet jen krátce, jinak se omezí jeho vsakovací schopnosti a rostliny v něm mohou uhynout. „Proto se doporučuje, aby hloubka zadržené vody nepřesáhla 30 centimetrů. Sklon svahů průlehu by neměl být větší než 1:2,“počítá Michaela Koucká. filip.grygera@mfdnes.cz

 ??  ?? NEPŘETEČE V plastových blocích se může nechat zasakovat dešťová voda, již nespotřebu­jete na zalévání. Graf ODVODŇUJE Děrované drenážní potrubí odvede přebytečno­u vodu třeba do trativodu. Rehau POJMOU HODNĚ VODY Z boxů lze poskládat i hodně velké sestavy pro zasakování velkého množství srážek. Pipelife
NEPŘETEČE V plastových blocích se může nechat zasakovat dešťová voda, již nespotřebu­jete na zalévání. Graf ODVODŇUJE Děrované drenážní potrubí odvede přebytečno­u vodu třeba do trativodu. Rehau POJMOU HODNĚ VODY Z boxů lze poskládat i hodně velké sestavy pro zasakování velkého množství srážek. Pipelife
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? MEZIČLÁNEK Když se voda před vtečením do zasakovací­ho tunelu (vpravo) filtruje, odpadá náročnější údržba. Graf ODTOK DOLŮ Zasakovací šachta připomíná studnu, na niž jsou vespod připojené boxy. Graf
MEZIČLÁNEK Když se voda před vtečením do zasakovací­ho tunelu (vpravo) filtruje, odpadá náročnější údržba. Graf ODTOK DOLŮ Zasakovací šachta připomíná studnu, na niž jsou vespod připojené boxy. Graf
 ??  ?? BLOK Z BLOKŮ Sestava zasakovací­ch bloků se ze všech stran obaluje geotextili­í a obsypává štěrkem. Nicoll
BLOK Z BLOKŮ Sestava zasakovací­ch bloků se ze všech stran obaluje geotextili­í a obsypává štěrkem. Nicoll
 ??  ??
 ??  ?? ZDVOJENO Zasakovací tunely je možné spojovat po dvou, ale i do větších celků. Nicoll
ZDVOJENO Zasakovací tunely je možné spojovat po dvou, ale i do větších celků. Nicoll

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia