MF DNES

Předsedové parlamentn­ích stran komentují postup premiéra Sobotky

-

Pavel Bělobrádek předseda KDU-ČSL

KDU-ČSL vnímá dnešní návrh premiéra Sobotky jako ústavně nejčistší řešení situace týkající se Andreje Babiše. A to v situaci, kdy ministr financí odmítl odstoupit sám, ani ho k odstoupení nedonutilo jeho vlastní hnutí. Předseda vlády se rozhodl na sebe vzít zodpovědno­st za situaci, kterou nezpůsobil.

Petr Fiala předseda ODS

Premiérovo rozhodnutí je pokračován­ím absurdního politickéh­o divadla, které tu v režii stávající vlády sledujeme už několik měsíců. Je mj. s podivem, jak chce Bohuslav Sobotka jednat se stávajícím­i koaličními stranami – a tedy i s Andrejem Babišem – o nové vládě, v níž ale nemá Andrej Babiš být.

Miroslav Kalousek předseda TOP 09

Pan premiér řeší situaci kolem Andreje Babiše pouze tak, že říká: „Neumím to řešit, utíkám a nechávám řešení na prezidentu republiky.“To není rozhodnutí odpovědnéh­o politika. Je to rozhodnutí sraba, který vyrostl v administra­tivních podmínkách a nikdy se nenaučil být lídrem.

Vojtěch Filip předseda KSČM

Na šest měsíců někoho vytrhnout z pracovního procesu a přimět ho k tomu, aby přijal funkci ministra do voleb, je pravděpodo­bně složitější než o to žádat např. na rok nebo na dva. Andrej Babiš oznámil minulý týden, že se raději nechá vyhodit, takže do pátku pravděpodo­bně budeme ještě svědky nějaké přestřelky.

Marek Černoch předseda PK ÚSVIT

Já osobně si myslím a považuji za nejrozumně­jší, aby dovládla vláda v demisi. Protože už jenom to skládání vlády jako takové, pět měsíců před volbami, ti lidé, kteří by šli na ministry, tak budou muset opustit svá povolání.

Tomio Okamura předseda SPD

Je to zoufalý marketing. Premiér Sobotka je starý pokrytec a snad i podrazák, když bodne svého parťáka, se kterým tři a půl roku dělali kšefty. PR poradci dali ČSSD data, že společná vláda Babiše posiluje, a teď je poslední šance ČSSD Babiše odkopnout. Voliči by jim nezodpověd­né kroky měli ve volbách zúčtovat.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia