MF DNES

Starosta chytal zloděje, soud ho za to potrestal podmínkou

- — Monika Gordíková

MOLdAVA Dvouletá podmínka pro starostu Moldavy Jaroslava Poka. To je verdikt odvolacího ústeckého krajského soudu. Pok podle obžaloby před dvěma roky zbil dva muže, které přistihl v opuštěném soukromém domě. Údajně když šli krást. Rozsudek je pravomocný.

„Je to horor. Já jsem absolutně nevinný. Tohle je akorát návod pro zloděje, jak postupovat,“uvedl moldavský starosta poté, co opustil jednací síň.

Incident se stal 19. března 2015. Pokovi dopoledne zavolala místostaro­stka Moldavy Eva Kardová, že se v bývalé provozovně rudných dolů pohybují tři muži, kteří tam nemají co dělat. Pok ještě v doprovodu zaměstnanc­ů obce vyrazil na místo. „Chtěl jsem ty zloděje vykázat, oni mě napadli. Uvědomili si, že jsou tři, a zaútočili jako první. Já se pak jen bránil,“popisoval Pok. Podle přistižený­ch mužů, z nichž jeden údajně utekl, to však byl Pok, kdo je začal fyzicky napadat. Soud se s jejich verzí ztotožnil.

Podle slov soudkyně Naděždy Hájkové nikdo nezpochybň­uje Pokovo právo přijít a muže vykázat. „Nemá ale zasahovat takovýmto způsobem, k tomu ho nic neopravňov­alo,“upozornila také Hájková a dodala, že nejprve napadl jednoho z poškozenýc­h ještě uvnitř provozovny. Před budovou pak napadl dalšího poškozenéh­o. Uhodil ho hlavou do čela a v útoku pokračoval, i když ho srazil k zemi.

Pok z incidentu odešel s tržnou ránou v obličeji. Jeden z mužů utrpěl zlomeninu v obličeji, druhý lehký otřes mozku.

Oba připustili, že udělali chybu, když do soukromého objektu vešli bez předchozí domluvy. Po celou dobu však odmítali, že by tam chtěli krást. „Šli jsme se podívat do starého domu, kde měly být staré lampy. Byl jsem ochotný je odkoupit. Sbírám je,“řekl už dříve jeden z nich.

 ??  ?? Soud Jsem nevinný, prohlásil po verdiktu starosta Jaroslav Pok.
Soud Jsem nevinný, prohlásil po verdiktu starosta Jaroslav Pok.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia