MF DNES

„Jsme odborníci na stavění zábran proti velké vodě“

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Jednotky dobrovolný­ch hasičů jsou výsadou okrajových částí Prahy. Jednu má ale k dispozici i Praha 1. Vznikla po povodních.

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA Na dnešek připadá den svatého Floriána, patrona všech hasičů včetně těch dobrovolný­ch. Vůbec nejmladší pražskou jednotku dobrovolný­ch hasičů má Praha 1. „Vypomáháme hlavně u rozsáhlých dlouhodobý­ch zásahů,“říká Filip Dvořák, zástupce velitele jednotky sboru dobrovolný­ch hasičů Prahy 1, která má na starost hlavně protipovod­ňová opatření v centru.

Praha 1 má jednotku dobrovolný­ch hasičů teprve od roku 2011. Co předcházel­o jejímu vzniku?

Historie našeho sboru začala v roce 2002, kdy Prahu 1 zasáhly ničivé povodně. Tehdy se ukázalo, že je potřeba někdo, kdo by v podobných situacích vypomáhal poté, co profesioná­lní hasiči a vojáci dokončí svoji práci. V roce 2008 se skupina obyvatel Prahy 1 rozhodla, že tady založí sbor dobrovolný­ch hasičů, který vznikl v roce 2010.

Kdy vznikla jednotka?

V roce 2011 ji zřídilo zastupitel­stvo po dohodě s Hasičským záchranným sborem hlavního města Prahy. Členové jednotky už jsou totiž začleněni do integrovan­ého záchrannéh­o systému a jsou plnohodnot­nými partnery profesioná­lních hasičů. V současné době má naše jednotka šestnáct členů.

Jste jedinou jednotkou dobrovolný­ch hasičů v širším centru Prahy. Liší se nějak vaše zásahy od zásahů ostatních jednotek?

Pro ty rychlé zásahy a menší požáry, které řeší jednotky dobrovolný­ch hasičů na okrajích Prahy, je centrum města plně pokryté profesioná­lními jednotkami. Máme delší reakční dobu než profíci, takže jezdíme k rozsáhlejš­ím a dlouhodobě­jším zásahům. Kromě běžných povinností, jako je asistence při hašení požárů, mají totiž některé jednotky vlastní specializa­ci. Naše jednotka vznikla jako předurčená k protipovod­ňovým zásahům a podle toho také cvičíme naše členy.

Co tedy při povodních zajišťujet­e?

Praha má na území městské části protipovod­ňové zábrany, které tvoří slupice, do nichž se zasouvají hradidla. Samotná Praha 1 má ale navíc ještě vlastní systém ochrany Žofína, který je z takzvaných membránový­ch zábran. Naším úkolem při povodních je nejprve stavět membránové zábrany městské části a poté se přesunout do dalších úseků a vypomáhat při stavbě hradidlový­ch zábran.

U kterých velkých zásahů jste pomáhali?

Hodně práce jsme odvedli při povodních v roce 2013. V tomtéž roce jsme zasahovali také u výbuchu v Divadelní ulici.

Co mají na starosti členové sboru, kteří nejsou v jednotce?

Sbor má k dispozici své vlastní auto a účastní se hlavně různých občanských akcí. Propaguje na nich hasičstvo, předvádí techniku a podobně. Například při oslavách čarodějnic jsme my jako jednotka měli službu u ohně a členové sboru pro lidi opékali buřty. Ale když nastane nějaká krizová situace, jako jsou třeba povodně, tak sbor jednotce zajišťuje zázemí, nosí nám materiál. Náš sbor má i se členy jednotky dohromady pětašedesá­t členů.

Jednotky dobrovolný­ch hasičů z okrajových částí Prahy stavějí nové zbrojnice a nakupují nové cisterny. Jaké vybavení potřebujet­e vy?

Jako jediná pražská jednotka ještě nemáme vlastní velké cisternové auto. To bychom ale měli od městské části dostat letos. V příštím roce chceme dokončit poslední etapu výstavby hasičárny. Stávající garáže nahradí nové, kam se vejde jak cisterna, tak část našich aut, která zatím parkuje ve výcvikovém prostoru na Loretě. Máme ale i speciální vybavení, které se v centru Prahy hodí. Například mobilní osvětlovac­í stožár. Ten jsme použili při zásahu po výbuchu v Divadelní ulici. Běžně ho mají profesioná­lní hasiči na velkém autě, ale to se do malého prostoru, kde bylo světlo potřeba,

 ?? Foto: Yan Renelt, MAFRA ?? „Dobráci“Dobrovolní hasiči Prahy 1 sídlí vedle Novomlýnsk­é věže, ve které je nově expozice Praha hoří!. „Muzeum požárů byl takový náš sen,“říká zástupce velitele jednotky Filip Dvořák.
Foto: Yan Renelt, MAFRA „Dobráci“Dobrovolní hasiči Prahy 1 sídlí vedle Novomlýnsk­é věže, ve které je nově expozice Praha hoří!. „Muzeum požárů byl takový náš sen,“říká zástupce velitele jednotky Filip Dvořák.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia