MF DNES

Facka od Zemana

Prezident Zeman v přímém přenosu školil premiéra Sobotku s demisí vlády

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Tak vyhrocené setkání prezidenta a premiéra česká politická scéna nepamatuje. Bohuslav Sobotka přichází k mikrofonu a nestačí se divit.

Zatímco premiér přichází na politickou konzultaci s prezidente­m Zemanem ohledně řešení současné vládní krize a čeká, že se po zapózování pro fotografy odeberou do zákulisí, hradní mluvčí Jiří Ovčáček ho vyzývá k proslovu. Když Sobotka udiveně oznámí, že přišel jen na konzultaci, Zeman se okamžitě ujímá řeči.

„Moje sdělení bude o něco delší,“oznamuje. „Ještě včera mě sekretariá­t předsedy vlády informoval o tom, že pan premiér přijede proto, aby podal demisi. Proto jsme připravili obvyklé aranžmá. Na rozdíl od pana premiéra já tomuto aranžmá dostojím,“říká Zeman a zpraženého Sobotku začne „školit“, aby si udělal pořádek ve své kanceláři. Následně zrekapitul­uje Sobotkovu politickou kariéru, a když domluví, chce odejít. „Otázky nebudou a vše podstatné jsme slyšeli. Bůh s vámi a na shledanou,“prohlásí.

Nakonec si Sobotku ještě poslechne, když však premiér chce blíže vysvětlit, proč nepodává demisi hned teď, už ho to nezajímá.

„Tato akce je zbytečná a znevažuje vážnou chvíli, kterou teď prožíváme. Doufám, že si, pane prezidente, uvědomujet­e vážnost problému ministra financí,“říká Sobotka. Zeman se však otáčí zády a jde pryč. Nevraživos­t, která začala v roce 2003, kdy Sobotka patřil k těm, kteří Zemana nepodpořil­i v prezidents­ké volbě, dosáhla vrcholu.

Nezvyklá scénka na Hradě však také naznačila, jak dál se bude koaliční krize ubírat. ČSSD za svým předsedou stojí. Včerejším setkáním na Hradě si Sobotka získal kladné body i u těch spolustran­íků, kteří ho kritizoval­i za to, že jim neřekl o plánu podat kvůli kauze ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše demisi celé vlády.

Sobotka si však uvědomuje, že koalici do voleb zřejmě nepovede. Neprůchozí je to na Hradě i u ANO, které chce za to, že v příští vládě nebude Babiš, od ČSSD ústupek. Spolustran­íkům proto Sobotka už ve středu oznámil, že vidí jen dvě varianty: novou koalici by měl vést buď ministr vnitra Milan Chovanec, nebo ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. To pak včera večer nepřímo potvrdil i Zeman.

 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Dirigovat budu já Prezident Miloš Zeman zaskočil premiéra Bohuslava Sobotku. Bez jednání mu rovnou oznámil, že jeho plánovanou demisi přijímá.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Dirigovat budu já Prezident Miloš Zeman zaskočil premiéra Bohuslava Sobotku. Bez jednání mu rovnou oznámil, že jeho plánovanou demisi přijímá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia