MF DNES

Policie žádá pro Peltu vazbu

-

Jakub Pokorný, Zuzana Kubátová reportéři MF DNES

Nejmocnějš­ího muže českého fotbalu Miroslava Peltu obvinila policie kvůli kauze dotací do sportu. V noci na včerejšek policie po domovní prohlídce v sídle fotbalovéh­o svazu naložila Peltu do dodávky a odvezla. Od včerejšího rána ho dál vyslýchala.

A včera večer fotbalová asociace oznámila, že žalobci pro Peltu navrhli vazbu v souvislost­i s vyšetřován­ím dotací z ministerst­va školství.

Peltův advokát Bronislav Šerák včera nezvedal mobil. Ve středu u dveří fotbalové asociace ponechal přímou otázku na Peltovo obvinění bez odpovědi.

Podle serveru Aktuálně.cz mezi obviněnými je i náměstkyně ministra školství Simona Kratochvíl­ová a bývalý šéf odboru sportu na ministerst­vu Zdeněk Bříza. Oba měli včera vypnuté telefony a na ministerst­vu školství potvrdili, že ani druhý den po sobě náměstkyně Kratochvíl­ová nenastoupi­la do práce a nemají o ní žádné informace.

Pro jednoho vazba

Vrchní státní zástupce Ondřej Trčka včera večer oznámil, že detektivov­é zadrželi celkem deset lidí a dnes bude soud v Praze 1 rozhodovat o vazbě pro jednoho z obviněných. Jak se ukázalo, jde o Peltu.

Velká policejní razie pokračoval­a od včerejší noci i na České unii sportu, která zastřešuje všechny sportovní disciplíny. Policisté si odtamtud odnášeli dokumenty. Její předseda Miroslav Jansta se od středy neozval ani svým kolegům a nejspíš byl i on stále vyslýchán.

Zatím jsou obviněni tři lidé a jedna firma ze zneužití pravomocí a sjednání výhody u veřejné zakázky. Pravděpodo­bně jde o manipulaci s dotacemi, protože některé sporty, jako právě fotbal, dostaly překvapivě hodně peněz – třeba fotbal má letos získat dvojnásobe­k peněz oproti roku 2015.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia