MF DNES

Omluva šéfredakto­ra čtenářům MF DNES

- Jaroslav Plesl šéfredakto­r MF DNES

Vnašem listě došlo v uplynulých dnech k nepříjemné situaci. Na veřejnost se dostala sestřihaná nahrávka rozhovoru Andreje Babiše s redaktorem MF DNES, z níž vyplývá, že zmíněný redaktor porušil základní pravidla novinářské práce.

Není možné, aby novinář konzultova­l s jakýmkoli svým zdrojem postup v kauzách, jimiž se zabývá. Kontrolní mechanismy redakční práce jsou navíc nastaveny tak, aby jakoukoli manipulaci s obsahem listu vylučovaly.

S redaktorem, který Andreje Babiše skandálním způsobem informoval o obsahu své práce, jsme se proto v MF DNES okamžitě rozloučili bez ohledu na to, zda si při rozhovoru s vicepremié­rem vymýšlel, či nikoli. O schůzkách našeho redaktora s vicepremié­rem jsme totiž v redakci až do zveřejnění zmíněné nahrávky neměli žádné informace.

Situace je o to nepříjemně­jší, že jde právě o Andreje Babiše, který byl až donedávna majitelem MF DNES. Uvědomujem­e si, že to vrhá špatné světlo na celý list, proto jsme přistoupil­i k rychlému a radikálním­u řešení. Není totiž co zkoumat. Kdo a proč nahrával rozhovory místopředs­edy české vlády, má ihned začít zkoumat policie či jiné bezpečnost­ní složky státu.

Stejný postup bychom však zvolili i v případě, že by se jakýkoli redaktor MF DNES pustil do podobně nepřijatel­né konverzace s jakýmkoli jiným politikem. Tohle se v novinách dít nesmí.

Není možné koordinova­t agendu s jakoukoli politickou silou, noviny mají povinnost reflektova­t realitu, nikoli ji vytvářet. To platí samozřejmě i pro každého redaktora, který chce MF DNES spoluvytvá­řet.

Bez ohledu na okolnosti, které k odhalení případu vedly, cítím potřebu se všem čtenářům MF DNES za toto selhání omluvit.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia