MF DNES

Návrat do 90. let. Soud řeší smrt šéfa podsvětí Běly

- — Pavla Kubištová, iDNES.cz

Krajský soud v Praze začal řešit 21 let starou vraždu Antonína Běly, který byl v devadesátý­ch letech považován za šéfa podsvětí. Z vraždy jsou obviněni Pavel Šrytr a Jan Kaco.

Zatímco první z nich je stále ve vazbě a k soudu ho doprovodil­a eskorta, druhý je na svobodě a dorazil sám.

Šrytr pro Bělu začal pracovat podle svých slov jako řidič, doprovod. S rodinou se prý rozešel poté, co zjistil, čím se Běla zabývá, a přestal si ho vážit. Ten se podle něj živil hlavně lichvou a vydíráním. „Vyhlédl si člověka, udělal nějakou akci, po které ho musel požádat o pomoc, a potom ho zachránil za určitou částku,“uvedl Šrytr.

Poznala Šrytrovy oči

Popsal také kontakty zavražděné­ho s Františkem Mrázkem. „Zpočátku byly přátelské, později, nevím přesně kdy, došlo k nějaké rozepři. Když jsem odcházel od pana Běly, tak ten vztah už nebyl dobrý,“řekl. Později pracoval právě pro Mrázka, hlídal jeho dům a areál na Vystrkově u Orlické přehrady.

Šrytr tvrdí, že v době vraždy vůbec nepobýval v České republice. Vražda se stala v dubnu, od února byl Šrytr na Slovensku. Sehnal tam práci, odstěhoval se tam a bydlel tam s přítelkyní.

Druhý z obžalovaný­ch, Jan Kaco, se hned v úvodu snažil rozporovat jeden z důkazů. A to výpověď svědkyně přepadení, která mezi členy komanda vrahů poznala Šrytra. I přesto, že byli maskovaní, Šrytra identifiko­vala podle očí.

Do rodiny se dostal únosem

Kaco popřel, že by měl on nebo Šrytr s vraždou něco společného, a naznačil, že motiv mohlo mít více lidí. Podobně jako Šrytr, i on odjel v 90. letech na Slovensko a ještě předtím také pracoval na Vystrkově. Přijel prý do Prahy asi třikrát kvůli výslechům.

U soudu vypovídal jako svědek Běla mladší, který popsal, jak se Šrytr dostal k nim do rodiny. Pro jeho otce prý zrealizova­l únos dvou lidí, a tak si získal důvěru.

Rozepře Šrytra s Bělovými podle něj plynuly z toho, že Šrytr chtěl vše řídit a měl tendence zasahovat i do chodu rodiny. „On byl loajální, ale chtěl se předvést, jak to umí, jak umí zabíjet,“uvedl Jaroslav Běla.

Pozůstalí po obžalovaný­ch požadují 11 milionů korun. Tři miliony podle zmocněnce představuj­í náhradu za peníze odcizené ve vile v Úvalech, osm milionů je nemajetkov­á újma za ztrátu rodinného příslušník­a. Podle vyšetřovat­elů se na zločinu podílelo více lidí, ale ne všechny se podařilo identifiko­vat. Vraždu se podařilo objasnit vyšetřovac­ímu týmu Tempus, zaměřenému na staré závažné zločiny.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia