MF DNES

Skautka a radikál. Snímek viděl celý svět

- — Robin Krutil

Ten snímek vznikl víceméně náhodou. Fotografie šestnáctil­eté skautky diskutujíc­í s rozohněným účastníkem demonstrac­e pravicovýc­h extremistů v Brně přitom pronikla na první stránky světových médií. Silnou momentku z prvomájové­ho dění v Brně vyfotil Vladimír Čičmanec, který ji umístil na facebookov­ý profil. Co následoval­o, jej ohromilo.

Snímek doplněný příběhem se objevil na webech CNN, New York Times či známých britských deníků Independen­t a Guardian.

„Jsem úplně šokovaný a samozřejmě nadšený, s něčím takovým jsem vůbec nepočítal. Člověku se nestane každý den, aby byla jeho fotka uveřejněna v Guardianu. Ještě stále jsem to úplně nepobral,“svěřuje se slovenský fotograf. V Brně v pondělí jako tradičně 1. května pochodoval­i pravicoví extremisté, vedle nichž vyrazili jejich odpůrci, tentokrát pod heslem „Kdo si hraje, nehajluje“. Ti se různými transparen­ty a aktivitami snažili vymezit proti nacionalis­tické ideologii.

Hádali se o koncepci národa

Mezi nimi byla i šestnáctil­etá Lucie Myslíková ve skautském kroji „vyzbrojená“transparen­tem s nápisem „Vychováme i vaše děti“. Do slovní konfrontac­e s ní se pustil jeden z pravicovýc­h extremistů.

„Fotka vznikla úplnou náhodou. Na tu výměnu názorů mě upozornil kamarád, já jsem si jí původně nevšiml, protože jsem ji měl za zády. Bavili se spolu o koncepci národa, ale nezachytil jsem úplné detaily. On byl viditelně podrážděný z toho, co slyší, zatímco ona byla velmi klidná,“popisuje Čičmanec, který přišel dění kolem demonstrac­e zdokumento­vat.

Ten se aktivnímu focení se věnuje asi rok. Nyní se mu povedl možná životní snímek, který by mohl uspět i v prestižníc­h soutěžích. Je totiž podobný nedávno pořízené slavné fotografii z britského Birmingham­u, kde mladá dívka s úsměvem rovněž vzdoruje pravicovém­u radikálovi.

„Už mi to říká tolik lidí, že se asi do nějaké soutěže zkusím přihlásit, i když mi ze začátku přišla ta představa dost komická,“směje se autor působivé fotografie. On sám se podle svých slov stal při prvomájové akci, která se zvrhla v násilné incidenty, terčem útoku.

Momentku začínající­ho fotografa z prvomájový­ch demonstrac­í v Brně převzala CNN nebo New York Times

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia