MF DNES

Jako kůl v plotě S

Nejpravděp­odobnější nová vláda s ANO a ČSSD? Bez Bohuslava Sobotky i bez Andreje Babiše.

- Vojtěch Srnka Ondřej Leinert

ociální demokraté se smířili s tím, že zemi do příštích sněmovních voleb nepovede jejich předseda Bohuslav Sobotka. Po včerejší scénce na Hradě se za něj sice chtějí postavit, ale fakticky vědí, že za něj musí najít alternativ­u.

Do dalších koaličních jednání jde ČSSD se dvěma kandidáty na post nového premiéra – Lubomírem Zaorálkem a Milanem Chovancem. Větší šanci na to, stát se budoucím premiérem, má spíše Zaorálek. Zda by se pak stal také lídrem strany pro blížící se volby, strana ještě stále neví.

Kandidáty máme, říká ČSSD

„Vypadá to tak, že to bude někdo z těchto dvou (Zaorálek nebo Chovanec),“uvedl jeden z vysoce postavenýc­h členů strany na otázku, kdo by mohl Sobotku nahradit v premiérské­m křesle. Tuto možnost ostatně už od včerejšího rána zmiňoval sám současný ministr zahraničí a dlouholetý místopředs­eda ČSSD Lubomír Zaorálek.

„Pokud ČSSD dostane od prezidenta šanci, jsme schopni podat kandidáta. Premiér za sebe opakuje, že vidí jen dvě možné alternativ­y ze sociální demokracie,“uvedl Zaorálek. Na dotaz, zda těmito alternativ­ami jsou ministr vnitra Milan Chovanec a právě Zaorálek, tedy muži, o nichž už včera MF DNES informoval­a, přikývl. „To je to, co premiér říká jako dvě nejpravděp­odobnější varianty.“

V Zaorálkův prospěch hraje jeho popularita ve straně a nesporné politické zkušenosti. Jenže podporu má i jeho možný stranický soupeř v boji o premiérské křeslo Milan Chovanec, který je vnímán pozitivně minimálně dvěma místopředs­edy strany z pěti. Navíc právě Chovanec je statutární­m místopředs­edou strany, a měl by tak logicky být její druhou volbou po Sobotkovi.

Na otázky, zda by post premiéra případně převzal, však reaguje velmi vyhýbavě s odkazem na to, že taková otázka bude aktuální až poté, co prezident Miloš Zeman rozhodne, koho sestavením vlády pověří.

Ten včera v TV Barrandov uvedl, že příštím premiérem by měl být sociální demokrat. „Až na drobné výjimky by vláda měla zůstat ve stejné sestavě. Jediný, kdo by se měl vyměnit, je premiér,“řekl Zeman.

Zásadní bude pro ČSSD také otázka toho, kdo ji povede do voleb. Strana, jejíž vedení se tento týden sešlo už dvakrát, však na tohle odpovědět stále neumí.

Nejzásadně­jší rozdíl mezi oběma možnými kandidáty však spočívá v tom, jak na oba nahlíží hnutí ANO. Protože pokud má vzniknout nová vláda na půdorysu současné koalice, musí se sociální demokraté shodnout právě s ním.

Zatímco totiž ČSSD připouští, že budoucím premiérem už nutně nemusí být její předseda Bohuslav Sobotka, zároveň požaduje, aby ani předseda hnutí ANO Andrej Babiš nezískal post ministra financí. To však zase odmítá Babišovo hnutí.

Bez Sobotky a bez Babiše

Pro Babiše je však nepřijatel­né také to, aby premiérem budoucí vlády byl současný ministr vnitra Milan Chovanec. Právě jeho dokonce předseda hnutí ANO obviňuje z velmi kontroverz­ních nahrávek jeho osoby, které se v posledních dnech objevují na veřejnosti.

Naopak příznivějš­í postoj Babiš zaujímá k druhému kandidátov­i ČSSD na premiéra, Lubomíru Zaorálkovi. Jako možného předsedu vlády jej zmínil krátce nato, co Sobotka oznámil svou demisi.

Jisté tak je, že jestli se mají obě strany na budoucí podobě vlády shodnout, budou muset v něčem ustoupit. Jako nejreálněj­ší se jeví možnost, že hnutí ANO dosáhne svého a budoucím premiérem bude Lubomír Zaorálek, ale ne Milan Chovanec. Sociální demokraté zase docílí toho, že ministrem financí nebude Andrej Babiš. Tato podoba budoucí vlády by ostatně vyhovovala také třetí koaliční straně – KDU-ČSL. Její zástupci totiž už od začátku tvrdí, že nejlepší by bylo, kdyby v nové vládě nebyl ani premiér Bohuslav Sobotka, ani ministr financí Babiš.

Zeman včera ještě prohlásil, že sestavením vlády by mohl pověřit i lidoveckéh­o šéfa Pavla Bělobrádka, kdyby ČSSD odmítla kandidáta ze svých řad.

Pokud ČSSD dostane od prezidenta šanci, jsme schopni podat kandidáta.

 ??  ?? Prezident Zeman premiéra Sobotku na Hradě včera zaskočil.
Prezident Zeman premiéra Sobotku na Hradě včera zaskočil.
 ??  ?? Místo pózování pro fotografy prezident shrnul Sobotkovu kariéru.
Místo pózování pro fotografy prezident shrnul Sobotkovu kariéru.
 ??  ?? A pak se Zeman otočil a odešel. Během Sobotkova projevu.
A pak se Zeman otočil a odešel. Během Sobotkova projevu.
 ??  ?? Za koaliční krizi nemůžu já, ale Babiš, říkal Sobotka – už sám.
Za koaliční krizi nemůžu já, ale Babiš, říkal Sobotka – už sám.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia