MF DNES

Do chudoby se statisíci

Rodina s jedinými českými paterčaty dostala 600 tisíc korun ze sbírky. Dar ji paradoxně uvrhl do existenční nouze.

-

Ivana Karásková reportérka MF DNES

Vpolovině března rodina s jedinými českými paterčaty obdržela z pražského magistrátu přes 600 tisíc korun ze sbírky. Jenže přijetím tohoto finančního daru zároveň ztratila nárok na některé sociální dávky. Peníze za duben už nepřišly a Jana Keltnerová z příbramské pobočky úřadu práce matce Alexandře Kiňové oznámila, že úřad zahájil řízení o odejmutí dávek – příspěvku na živobytí a doplatku na bydlení.

Rodina se tak přijetím daru, striktně vázaného na konkrétní výdaje, paradoxně ocitla ve finanční nouzi. V zoufalství se obrátila na ombudsmank­u.

„Momentálně vůbec nemohu hradit běžné výdaje domácnosti, hlavně potraviny pro osm lidí, pojištění na auto, telefon, oblečení, léky. Na běžném účtu rodiny jsme takřka na nule. Moc prosím o urychlenou pomoc při jednání s úřadem práce a ministerst­vem práce a sociálních věcí,“napsala matka paterčat prostředni­ctvím své advokátky Kláry Samkové Anně Šabatové.

Advokátka už také požádala ministryni Michaelu Marksovou o zmírnění tvrdosti zákona.

„Rádi bychom s jejich pomocí získali zpět nárok na všechny sociální dávky,“říká Klára Samková. Jedná se podle ní zhruba o 27 tisíc měsíčně.

Tak trochu danajský dar

Do absurdní situace se obdarovaná rodina dostala poté, co se Alexandra Kiňová rozhádala s šéfkou Klubu dvojčat a vícerčat Klárou Vítkovou Rulíkovou. Roztržka vedla k rozpadu spolupráce s klubem, který sbírku na přání matky v dubnu 2015 ukončil.

Advokátka Samková podala jménem rodiny žalobu o vydání peněz, soud ji však v lednu 2017 zamítl. To však už obnos ležel na účtu zřizovatel­e, čili na pražském magistrátu, kam je klub převedl poté, co se strany nedohodly.

„Jenže v okamžiku, kdy klub předal obnos na magistrát, změnily peníze právní status a mohly být rodině předány pouze jako dar. A příjem z titulu daru se vždy započítává pro dávky ze systému pomoci v hmotné nouzi,“popisuje advokátka Samková právní propletene­c.

Alexandra Kiňová se teď cítí jako v pasti. Podmínky čerpání peněz jsou nastaveny tak, že vždy k poslednímu dni každého roku musí rodiče podat na magistrát vyúčtování, přičemž se musí držet původního účelu sbírky, tedy peníze utratit výhradně pro potřeby paterčat.

Například z nich nemůže koupit nic pro staršího syna Antonia. Podle advokátky byli podvedeni všichni drobní dárci a rodina paterčat navíc vlastně dotuje stát. „Je to celé na hlavu postavené. Jak je možné prohlásit za příjem něco, s čím dotyčný nemůže volně disponovat?“vznáší řečnickou otázku advokátka. Na druhé straně připouští, že úředníci, kteří pozastavil­i dávky, asi nemají jinou volbu.

Jen pět osmin nájmu

„Rodina bude muset těch 600 tisíc vyčerpat, a teprve když budou na nule, dávky jim obnoví. Za této situace jim budu doporučova­t, aby peníze z daru vrátili, protože jinak je to pro ně ohrožující. Nemůžou z nich platit třeba třináctiti­sícový nájem bytu, respektive mohli by uhradit jen pět osmin nájmu,“přibližuje absurdní konce advokátka. A tato situace je oříškem i pro úředníky ministerst­va práce a sociálních věcí. „Přes naše upozornění byly peníze poskytnuty nikoli ve formě sbírky, ale daru. V takovém případě zákon nyní neumožňuje nezapočíta­t tento příjem při výplatě dávky. Ačkoliv jsme prověřoval­i všechny možnosti, jak srážku z dávky zmírnit, zákon to nepřipoušt­í,“sdělil včera Petr Habáň z MPSV s dodatkem, že úřad situaci řeší.

 ??  ?? Šest dětí Unikátní fotografie dětí Alexandry Kiňové. Rodina se teď pozornosti médií spíše vyhýbá. Foto: Alexandra Kiňová, ARCHIV
Šest dětí Unikátní fotografie dětí Alexandry Kiňové. Rodina se teď pozornosti médií spíše vyhýbá. Foto: Alexandra Kiňová, ARCHIV
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia