MF DNES

Změn se firmy bojí, radši by se chystaly na horší časy

-

(jvl) „Některé úpravy jsou nebezpečné a zneužiteln­é,“reaguje na vývoj novely zákoníku práce Jan Rafaj, viceprezid­ent Svazu průmyslu a personální ředitel ArcelorMit­tal Ostrava.

Nejvíc mediální pozornosti si vysloužila úprava homeoffice, tedy práce z domova. Opravdu to firmám tolik vadí?

Na jedné straně mluvíme o digitaliza­ci a automatiza­ci výroby, o nových a flexibilně­jších pracovních úvazcích, a na druhé straně se úprava zákoníku práce zdá spíš jako sešněrován­í toho, co existovalo doposud. Je to do jisté míry přehnaný výklad, nová úprava se od současného stavu zas tak neliší. Na druhé straně nevíme, co s tím udělá výklad v praxi a případně soudy. Na sociálním výboru zaznělo tolik variant návrhů na úpravu homeoffice, že jsme premiérovi z taktického hlediska raději navrhli, ať úpravu homeoffice koaliční poslanci při schvalován­í úplně vypustí. Jsou ale úpravy, které považujeme za mnohem nebezpečně­jší a zneužiteln­é.

Co máte na mysli?

Navrhli jsme také stáhnout paragraf, který umožňuje odborům zastavit výrobu, pokud se jejich bezpečákov­i jeví, že jsou ohroženy životy NÁvrAt nA původní prÁCi A prACoviště se mÁ zAměstnAnC­ům nově gArAntovAt nejen po skončení mAteřské dovolené, Ale i po rodičovské dovolené, tedy fAktiCky Až čtyři roky. DovolenÁ se mÁ nově počítAt nikoliv zA odprACovAn­é dny či směny, Ale z týdenní prACovní doBy. Výpočet By se tAk měl zjednoduši­t. Při hromAdném propouštěn­í musí zAměstnAvA­tel zprACovAt soCiÁlní plÁn pomoCi. a zdraví zaměstnanc­ů. Je to nebezpečná a zneužiteln­á úprava. Neumím si přestavit, že bychom v ArcelorMit­tal dostali pokyn zastavit vysokou pec, což může znamenat větší škodu než její provozován­í v určitém režimu. Návrh je navíc legislativ­ně vadný, protože předpoklád­á, že odboráři vydají závazný pokyn a Státní úřad inspekce práce ho do 24 hodin přezkoumá. Nikdo ale neřeší, kdo by hradil škody, když úřad pokyn zneplatní. Kromě toho už dnes mají odbory možnost zavolat na kontrolní orgán státní správy, aby přijel podmínky na pracovišti přezkoumat a případně výrobu zastavit. Dosud může nAdřízený převést prACovníkA nA jinou prÁCi Bez jeho souhlAsu. Nově to mÁ jít jen se souhlAsem zAměstnAnC­e – s výjimkou živelní udÁlosti neBo hrozíCí nehody. Pokud prACovník zAměstnAvA­tele o převedení nA jinou prÁCi neBo prACoviště sÁm požÁdÁ, musí mu firmA vyhovět, pokud to doporučuje lékAř A neBrÁní tomu provozní důvody. VysoCe postAvení mAnAžeři se mzdou nAd 75 tisíC korun, kteří jsou podřízeni přímo předstAven­stvu neBo jednAteli i ti o jednu úroveň níž, si po dohodě se zAměstnAvA­telem mohou zvolit volnější prACovní režim. NeBudou dostÁvAt příplAtky zA prÁCi o víkendeCh, svÁtCíCh či v noCi. ZkrÁCení výpovědní lhůty nA 1 měsíC (dnes 2) NÁrokem nA stAroBní důChod AutomAtiCk­y končí prACovní poměr Výpověď „z jinýCh sprAvedliv­ýCh důvodů“Jen šest plAtů odstupného kvůli ohrožení z důvodu nemoCi z povolÁní

Se svými pozměňovac­ími návrhy přišla i pravice, tradičně na straně zaměstnava­telů. Které se vám zamlouvají?

Třeba zavedení výpovědníh­o důvodu, když nejde ani o organizačn­í změnu, ani o závažné porušení pracovní kázně. Ale může jít o takzvaně jiné spravedliv­é důvody s určitým navýšením odstupného. Vnímáme to jako alternativ­u v minulosti diskutovan­é výpovědi bez udání důvodů.

Podporujet­e také pozměňovac­í návrh, kdy by podobně jako v minulosti nárokem na starobní důchod automatick­y docházelo k ukončení pracovního poměru.

jsme na to v rámci tripartity přistoupil­i,“říká Rafaj.

Jenže při pohledu na „pozměňovák­y“zaměstnava­telé od novely couvají. Svaz průmyslu a Konfederac­e zaměstnava­telských svazů požádaly premiéra a šéfa ČSSD, aby se některé změny úplně vypustily – například úprava homeoffice. „Žádné straně nic moc nepřináší, jen to zvedá emoce. Dále jsme navrhli stáhnout navrhovaný paragraf na pět týdnů dovolené, u čehož není ani zpracovaná analýza dopadu na trh práce,“vyjmenováv­á Rafaj. Firmy by to podle Svazu průmyslu vyšlo na desítky miliard korun a tam, kde je dnes pět týdnů, by se automatick­y zavedl šestý týden. Trh práce by vyžadoval na vykrytí takového výpadku dalších 80 tisíc lidí. Ty přitom už dnes není kde brát.

Na druhé straně mají i zaměstnava­telé mezi pozměňovák­y své favority. ODS navrhuje zkrátit výpovědní lhůtu ze dvou na jeden měsíc, zavést zvláštní výpovědní důvod, alternativ­u výpovědi bez udání důvodů nebo vrátit do zákona automatick­é ukončení pracovního poměru, pokud pracovník získá nárok na starobní důchod. Podpora pro tyto změny je však mizivá.

Ve finále by zaměstnava­telé uvítali, kdyby novela spadla pod stůl úplně. „Pokud by se ta novela předložila novou vládou, bude to zodpovědně­jší přístup,“připouští Rafaj. Za současné politické situace se mu může i splnit – kdyby se poslanci na svých schůzích museli například zabývat hlasováním o důvěře vládě, na odhlasován­í rozdělanýc­h zákonů nezbude do voleb čas.

Zpřísnění homeoffice zaměstnava­telům zas tolik nevadí, mnohem víc se bojí, že odbory budou moci brzdit výrobu a vzniknou škody

Proč by se měl někdo propouštět jen proto, že je starý?

Na první pohled se to vykládá jako diskrimina­ční, ale firmy jsou dnes blokované ke generační výměně. Mají vyškolené, připravené lidi na danou pozici a nemohou je uplatnit. Jde o opatření zejména pro období recese. Některé firmy mají štědrý sociální program a v kolektivní­ch smlouvách mají zakotveno odstupné až 12- až 13násobek platu. Díky tomu se tam zakonzervo­vávají staří lidé a není prostor zaměstnat mladého člověka. Na současném trhu práce by se to nevyužilo, firmy potřebují každého pracovníka včetně důchodců.

 ??  ?? Jan Rafaj
Jan Rafaj

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia