MF DNES

Zákoník práce na vodě

Poslanci upravují zákoník práce. Firmy změny nechtějí.

-

Jitka Vlková redaktorka MF DNES

novely zákoníku práce, kterou projednáva­jí poslanci, se stává neřízená střela. Své pozměňovac­í návrhy do něj načítají poslanci zleva i zprava – jedni chtějí pět týdnů dovolené místo čtyř a pravomoc odborů zastavit výrobu, druzí podporují výpověď bez udání důvodů nebo zkrácení výpovědní lhůty na měsíc.

Zatím ve Sněmovně leží 64 pozměňovac­ích návrhů, které čekají na druhé čtení, řadu z nich už podpořil sociální výbor Sněmovny.

Navrch mají návrhy levice, například pět týdnů dovolené podpořila i ministryně práce Michaela Marksová, z jejíhož ministerst­va novela pochází. To původně ve vládní novele nebylo. Odboráři jsou spokojeni. „Pět týdnů dovolené by měli mít všichni zaměstnanc­i, ne jen někteří. Budeme rádi, když poslanci tyto návrhy načtou,“uvedl předseda nejsilnějš­í odborové organizace ČMKOS Josef Středula.

Naopak zaměstnava­telé se návrhů děsí. „Nelze pustit tuto normu s takto rozličnými návrhy zleva doprava, je to chaos. Nechceme se dostat do situace, aby se tato citlivá norma prohlasová­vala vabank a závisela na tom, kdo z poslanců zrovna přijde do práce a kdo komu zrovna volal s instrukcem­i,“obává se Jan Rafaj, viceprezid­ent Svazu průmyslu a dopravy ČR a personální ředitel hutní firmy ArcelorMit­tal Ostrava.

Až dosud byla za největšího strašáka firem označována regulace homeoffice, která podle kritiků může vést k menší ochotě firem nechávat lidi pracovat z domova. „Je to do jisté míry přehnaný výklad, nová úprava se zas tak neliší od toho, co platilo doposud podle zákoníku práce. Na druhé straně nevíme, co s tím udělá výklad v praxi a případně soudy,“říká Rafaj.

Novela zákoníku práce měla původně do českého práva pouze zapracovat evropskou směrnici upravující práci na dálku a povinnost zaměstnava­tele vytvořit sociální plán pomoci při hromadném propouštěn­í. Nakonec se na to nabalily i další věci, které mají zlepšit pozici zaměstnanc­ů – omezení u dohod o pracovní činnosti, souhlas zaměstnanc­e při převedení na jinou práci nebo garance původního pracovního místa i po rodičovské dovolené.

Ani jedna z mála věcí, kterou do novely zákoníku prosadily firmy, například aby si vrcholoví řídící zaměstnanc­i mohli samostatně rozvrhovat pracovní dobu, nedopadla podle jejich představ. Má se to týkat jen těch s platem nad 75 tisíc korun měsíčně, takže menší firmy jsou ze hry. „Se skřípěním zubů

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia