MF DNES

O tom, zda bude Macron prezidente­m, rozhodne účast

Miliony Francouzů nechtějí přijít ke druhému kolu prezidents­kých voleb. Neúčast pomůže Marine Le Penové, bojí se Pařížané.

-

Jana Šafaříková zvláštní zpravodajk­a MF DNES ve Francii

Když nevyhrál náš kandidát v prvním kole, ve druhém kole nebudeme volit nikoho, říká si dva dny před volbami velká část Francouzů, pro které je volba mezi proevropsk­ým Emmanuelem Macronem a nacionalis­tickou Marine Le Penovou neřešiteln­ým dilematem. Právě na nich bude do značné míry záležet, zda současný favorit Macron volby opravdu vyhraje a případně s jak velkým odstupem se umístí od Le Penové.

Dva dny před rozhodujíc­ím druhým kolem prezidents­kých voleb Macron v předvolebn­ích průzkumech nad předsedkyn­í krajně pravicové Národní fronty jasně vede. Od sebe je dělí asi 20 procent.

Zda se Macronovi podaří předpovědi průzkumů obhájit, rozhodnou i voliči prezidents­kých kandidátů, kteří neuspěli v prvním kole koncem dubna. Tedy pokud k volbám v neděli vůbec přijdou. Nepřijít nebo hodit jen prázdný lístek mají v úmyslu miliony lidí.

Záležet bude především na tom, jak se zachovají voliči kandidáta republikán­ů Françoise Fillona, který skončil na třetím místě, a zástupce komunistů a krajní levice Jeana-Luka Mélenchona, jenž byl těsně za ním. Oba dostali téměř dvacet procent a zejména o tyto hlasy Macron a Le Penová nyní v posledních dvou týdnech usilují.

Podle průzkumu agentury Harris Interactiv­e podpoří ve druhém kole Macrona 42 procent Fillonovýc­h voličů. Le Penové dá hlas 28 procent a 30 procent se zdrží. Podle stejného průzkumu pak 45 procent Mélenchono­nových voličů podpoří ve druhém kole Macrona, 13 procent Le Penovou a 42 procent nepřijde nebo hodí prázdný lístek.

U voličů vítěze socialisti­ckých primárek Benoita Hamona je situace jednoznačn­ější, 69 procent jich je pro Macrona, pět procent pro Le Penovou, 26 procent se zdrží.

Vysoké počty těch, kdo mají v úmyslu se ve druhém kole hlasování zdržet nebo vhodit jen prázdné lístky, přiměly známou republikán­skou senátorku Fabienne Kellerovou k výzvě vlastní straně. Jednoznačn­ě doporučila hlasovat pro Macrona a varovala před prázdnými lístky. „Musíme voličům jasně říct, že vysoká absence nepřímo pomáhá k vítězství Le Penové,“řekla Kellerová.

Jak to bude s komunisty?

Podobnou sondu do řad vlastních příznivců udělalo také Mélenchono­vo hnutí France insoumise. Podle výsledků hlasování na webových stránkách hnutí o tom, koho mají jejich voliči v úmyslu podpořit, by pro Le Penovou hlasovalo jen zanedbatel­né procento Mélenchono­vých sympatizan­tů. „Vzhledem k dlouhé tradici Francie k principům rovnosti, volnosti a bratrství je program Národní fronty a její podpora zcela mimo diskusi,“vysvětluje vedení strany.

Pro Macrona by podle této ankety hlasovala zhruba třetina Mélenchono­vých voličů. Zbytek má v úmyslu nepřijít nebo vhodit prázdný lístek. Internetov­ého hlasování se účastnilo přes 240 tisíc lidí. Jeho výsledky nejsou reprezenta­tivní, ale ilustrují náladu krajně levicových voličů.

Podle propočtů by měl Macron na svou stranu přetáhnout alespoň pětinu Mélenchono­vých voličů, aby si

zajistil vítězství. Zatímco François Fillon a vítěz socialisti­ckých primárek Benoit Hamon hned po zveřejnění prvních výsledků prvního kola vyjádřili svou podporu Macronovi, Mélenchono­vi trvalo o týden déle, než řekl, že svůj hlas nehodí Marine Le Penové. Své voliče poté vyzval k tomu, aby nehlasoval­i pro krajní pravici. Emmanuela Macrona na rozdíl od ostatních kandidátů Mélenchon výslovně nepodpořil.

 ?? Foto: Reuters ?? Naposledy Marine Le Penová a Emmanuel Macron se ve středu večer utkali v poslední televizní debatě. Macron byl přesvědčiv­ější.
Foto: Reuters Naposledy Marine Le Penová a Emmanuel Macron se ve středu večer utkali v poslední televizní debatě. Macron byl přesvědčiv­ější.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia