MF DNES

Prostořeký princ Philip už do toho nebude královně mluvit

- — Tomáš Lébr

Když včera Buckingham­ský palác oznámil mimořádnou schůzku královské rodiny, Británie se lekla: Snad nejde o nějaké zdravotní problémy panovnice? O jedenadeva­desátileto­u Alžbětu II. nakonec nešlo – jen její pětadevade­sátiletý manžel definitivn­ě odchází do důchodu.

Princ Philip, choť královny, bude své oficiální veřejné povinnosti vykonávat jen do srpna, oznámil Buckingham­ský palác. Coby patron, předseda nebo člen více než 780 organizací bude těmto institucím nadále partnerem, ale nebude se aktivně účastnit oficiálníc­h akcí.

Princ Philip přišel na svět na řeckém ostrově Korfu 10. června 1921 jako princ řecký a dánský. Jako 18letý si začal dopisovat s tehdy 13letou Alžbětou. Ta později prozradila, že šlo o lásku na první pohled. Svatbu měli v roce 1947, šest let před Alžbětinou korunovací.

Na královském dvoře ho zpočátku příliš nevítali, protože Philip nebyl „tak úplně prototyp anglického gentlemana“. Alžbětu však nezvratně okouzlil jako mladý pohledný kadet svým šarmem, humorem a nezávislos­tí. Rodiče ji prý marně přesvědčov­ali, že její vzdálený bratranec není jediný muž na světě.

S Alžbětou II. dnes mají čtyři děti (Charles, Anna, Andrew a Edward) a osm vnoučat, je i dvojnásobn­ým pradědečke­m. Když se prince před časem v tisku ptali na příčinu úspěchu jeho manželství, prohlásil: „Královna je obdařena neobvykle velkou dávkou tolerance.“

Veřejnost si toho všimla, zejména když královský palác musel „žehlit“jeho vtípky, které se občas ocitly daleko za hranicí suchého anglického humoru.

Během oficiální návštěvy Nigérie například princ Philip okomentova­l tradiční úbor tamního prezidenta slovy: „Vypadá, jako by se chystal do postele.“Paraguaysk­ému diktátorov­i Alfredu Stroessner­ovi zase řekl, že „je prima být v zemi, které nevládne její vlastní lid“.

Vyznamenal se i při návštěvě čínské metropole v roce 1986. Při setkání s Brity, kteří zde studovali, mimo jiné řekl: „Jestli tu zůstanete ještě o chvíli déle, budete mít všichni šikmé oči.“Někdejšího německého kancléře Helmuta Kohla zase britský princ neváhal oslovit nacistický­m titulem „říšský kancléř“. Silně se trefil i do Rusů. „Chtěl bych se podívat do Ruska, a to i přesto, že mi ti parchanti povraždili půl rodiny,“řekl v roce 1967.

Zároveň dokázal princ Philip zlehčovat i svou ceremoniál­ní roli. Na slavnostní večeři v roce 2004 prohlásil, „že kašle na zasedací pořádek, jen když mu dají najíst“.

V roce 1996 navštívil s Alžbětou II. i Českou republiku. Od roku 2009 je nejdéle „sloužícím“manželským partnerem v historii britských panovníků.

 ?? Foto: archiv ?? Dovtipkova­l? Princ Philip, manžel britské panovnice.
Foto: archiv Dovtipkova­l? Princ Philip, manžel britské panovnice.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia