MF DNES

Sport, to je dotační džungle

Do sportu plynou miliardové dotace. Stát si nedokáže ohlídat, zda nejsou zneužívané. A zda neslouží úzkému okruhu prominentů spíš než veřejnému blahu.

- Zuzana Kubátová

Vyšetřován­í nejvlivněj­ších mužů českého sportu v čele s fotbalovým bossem Miroslavem Peltou se změnilo v obří zátah, v jehož rámci včera policie zadržovala celkem deset lidí a mnoho dalších zvala k podání vysvětlení. Detailní informace o tom, po čem policie jde, nebyly známy. Zjevné je pouze to, že předmětem jejího zájmu jsou dotace směřující z ministerst­va školství, mládeže a tělovýchov­y do sportu. A že podezírá sportovní činovníky a úředníky z rozsáhlých machinací s těmito penězi.

Zásah to není překvapivý, bylo spíš otázkou času, než připravená puma vybuchne. Protože od krize loterijní firmy Sazka, která zásobovala sportovní prostředí miliardami korun ročně, není financován­í českého sportu uspokojivě vyřešeno. Sami sportovci, úředníci i politici systém v důvěrných rozhovorec­h příliš často nazývají nepřehledn­ou džunglí.

Od pádu Sazky se politici a sportovci handrkují o koncepci, která má přinést peníze z veřejných zdrojů na mládežnick­ý, zájmový a lidový sport, tedy tam, kde je ve společensk­ém zájmu státní podpora třeba. Jenomže cíle se zatím nedaří dosáhnout – příliš velký dotační balík pořád míří k vlivným zájmovým skupinám, které si peníze dokážou vylobbovat bez ohledu na společensk­ý efekt a užitečnost. Většinou jde o kolektivní sporty lákavé pro sponzory, těšící se společensk­é prestiži a vyžadující nákladnou infrastruk­turu. Typický je fotbal, jehož mocného představit­ele Peltu, šéfa nejdotovan­ější neziskové organizace u nás – Fotbalové asociace ČR – a místopředs­edu České unie sportu, od středy vyslýchala policie.

Balík peněz, který stát rozděluje na sport, přitom stojí za pozornost. Od roku 2014 do loňského roku činila tato suma téměř deset miliard korun. Letos po meziročním navýšení o téměř dvě třetiny rozdělí ministerst­vo školství šest miliard. Jen do fotbalu, který inkasuje ze všech sportovníc­h odvětví tradičně největší částky, jde letos přes půl miliardy neinvestič­ních dotací a s příspěvky na investice – stavby sportovišť – k Peltově FAČR míří 629 milionů.

Nad užitím veřejných peněz ve fotbale přitom často visí zcela konkrétní otazníky. Když před dvěma lety stavěla FAČR své nové sídlo za 137 milionů korun (financoval­a ho nikoliv z českých dotací, ale z peněz od mezinárodn­ích fotbalovýc­h organizací FIFA a UEFA), zvolila si bez výběrového řízení jako dodavatele libereckou firmu Syner, která je sponzorem jablonecké­ho fotbalovéh­o klubu, vlastněnéh­o samotným šéfem FAČR Miroslavem Peltou. A loňská rekonstruk­ce pražského strahovské­ho stadionu Přátelství za 80 milionů, na kterou FAČR získala peníze od ministerst­va školství a pražského magistrátu, byla zase – jak se shoduje řada insiderů – podezřele drahá.

I když příděl peněz pro sport roste, neustávají nářky sportovníc­h funkcionář­ů. Ti si na jedné straně stěžují, že stát dává na sport pořád málo, na druhé straně kritizují způsob rozdělován­í dotačního balíku mezi jednotlivé svazy i sportovní odvětví. Pnutí mezi zájmovými skupinami ještě vyhrotily změny v systému z posledního roku.

Od letošního ledna platí nový zákon o podpoře sportu, který výslovně říká, že prioritním cílem státních subvencí má být dětský a mládežnick­ý sport, podpora trenérů a sportovní reprezenta­ce. Priority se mění, a tak se od letošního ledna změnilo i rozdělení dotací mezi jednotlivé programy. Stát ubral téměř třetinu prostředků vlivným sportovním svazům, a naopak přidal na dětský, mládežnick­ý, školní či veřejný sport.

I přes tento obrat se ale svého podílu na dotačním koláči nechtějí vlivné sportovní svazy a jejich lobbisté vzdát. Na sklonku loňského roku se odehrála velká bitka o novou Koncepci rozvoje sportovní infrastruk­tury, kterou v tichosti schválilo ministerst­vo školství. Materiál počítal s tím, že stát investuje více než čtyři miliardy korun na rekonstruk­ci šesti „národních“sportovníc­h areálů. Za některými stáli vlivní podnikatel­é (Miroslav Černošek v Prostějově) nebo lobbisté (předsedou Národního sportovníh­o centra Nymburk je šéf České unie sportu, majitel nymburskéh­o basketbalo­vého klubu a předseda České unie sportu Miroslav Jansta, jeden z mužů, které zadržela tento týden policie).

Plán na příděl miliard pro šest prominentn­ích center, která nejsou ve vlastnictv­í státu, vyvolal vlnu protestů mezi sportovci, na něž se nedostalo, i mezi politiky, kteří volají po přesměrová­ní státních peněz k mládežnick­ému sportu. A tak jej nakonec ministryně Valachová ani neposlala do vlády. Historka jen svědčí o tom, že jasná sportovní politika státu a jeho institucím stále chybí.

K nekoncepčn­osti a neprůhledn­osti financován­í pak lze přičíst ještě malou a nedůsledno­u kontrolu. A tak se čas od času vynoří skandály, jako ten volejbalov­ý ze sklonku loňského roku, kdy vyšlo najevo, že účetní Českého volejbalov­ého svazu zpronevěři­l skoro dvacet milionů, navíc tu vzápětí ministersk­á kontrola odhalila účetní nesrovnalo­sti v objemu 37,5 milionu korun – na část výdajů totiž svaz neměl vůbec žádné doklady, část jich nedokázal vysvětlit, nesoutěžil dodavatele pro investiční zakázky.

K podobným historkám přidejme střídající se šéfy ministerst­va školství, které kormidluje miliardové sportovní dotace. V jeho čele se jen za posledních deset let vystřídalo dvanáct lidí. To vše dohromady tvoří dokonale třaskavou směs. Byl by zázrak, kdyby nevybuchla.

Od pádu Sazky se politici handrkují o koncepci, která má přinést peníze na lidový sport.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia