MF DNES

Jak škola zakázala Bondyho, protože užíval sprostá slova

-

Někdo řekne, že je to tak v pořádku, undergroun­dový básník Egon Bondy byl zakázaný, a dnes je tedy zakázaný znovu. Takže ten současný zákaz k němu naprosto logicky patří, je součástí jeho díla stejně jako slova, která řadil za sebe. A často to byla slova, která by žádný jiný básník (a nejen on) bez uzardění asi nevyslovil.

Právě sprostá slova jsou dnes důvodem, proč brněnská konzervato­ř zakázala své studentce herectví účast v recitační soutěži. Ano, píše se rok 2017. Posoudila to komise a rozhodla. Navíc prý hrozí postih i učitelce, která s ní text nacvičoval­a. Ještě jednou pro kontrolu, pořád jsme v roce 2017.

Bondy by měl možná radost, protože i zákaz je ocenění tvorby, jde prostě o návrat starých časů, neboť tak se to dělo před rokem 1989. Podobné komise se scházely, aby mohly zakazovat další a další texty, básně, sbírky, knihy, filmy, obrazy, písničky a divadelní představen­í.

Nikdo nic ne(z)mohl, možnou obranou však bylo třeba mluvit sprostě. Současný zákaz Bondyho odůvodnil ředitel příslušné školy tím, že text obsahuje velké množství vulgarit. Což ale není problém jen Bondyho, na texty plné sprostých slov narazíme i u jiných básníků. Co třeba americká beatnická legenda Allen Ginsberg a jeho báseň Kvílení? Ta je na první pohled také nevýslovně sprostá. Jeho by také zakázali?

A co ostatní, kteří mluví sprostě, co pan prezident, když vypouštěl do rádia vulgarity, stěžovalo si na něj vedení školy tehdy někomu? Nebo si troufá jen na ty, které má ve své moci, jak je v Česku zvykem? Ostatně, kdybychom měli zakázat všechny politiky, kteří mluví sprostě, asi bychom měli poloprázdn­ou Sněmovnu, Senát a Strakovu akademii.

Studentka, které vystoupení zakázali, navíc říká, že Bondy je prý pro vedení školy ještě ke všemu estébák. Ale neplatí tady zase totéž? Zakážeme všechny, kteří čelili nařčení z udávání? Co nám pak z té naší české kultury zbude? Zakážeme Prodanou nevěstu, protože libreto napsal udavač Karel Sabina? Zakážeme všechny písničkáře a herce, jejichž jména se ocitla na seznamech spolupraco­vníků tajné policie? Budeme chodit do divadel a hledět na prázdná jeviště a listovat knihami plnými prázdných stránek?

„Zakazovat vulgarity v básních je neuvěřitel­ná zhůvěřilos­t. … a je úplně jedno, jestli verše napsal Fišer, Bondy, Klíma, Mao či Oskar. Hovno vláda, hovno demokracie a hovno svoboda!“( Egon Bondy – Zbytky eposu, zima 1954–55), komentoval zákaz na svém facebookov­ém profilu historik Petr Blažek, který se zabývá moderními dějinami.

Ano, zakažte mluvit sprostě důstojným lidem na důstojných místech, zakažte mluvit sprostě před dětmi, zakažme panu prezidento­vi mluvit sprostě do rádia, to vše má smysl.

Ale zakazovat umělecké prezentace textů, ve kterých jsou sprostá slova? Cožpak nemůže být sprosté slovo součástí umělecké výpovědi? A totéž by se mohlo týkat zákazu autorů, kteří se ocitli v podezření, že spolupraco­vali s tajnou policií. Je dobré to vědět, přemýšlet nad tím. Proč se to stalo a zda se tím ten autor třeba sám netrápil víc než všichni okolo dohromady, zvlášť ti, kteří ho tolik kritizují.

Zákazy uměleckých projevů většinou nemají žádný účel, i kdyby si někdo myslel, že chrání slušné lidi a děti před neslušnými slovíčky. Ale možná je to jinak, možná je to všechno příliš banální problém v dnešní době, kdy vrcholí politická krize a uráží se prezident s premiérem. „Hovno vláda,“jak píše Egon Bondy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia