MF DNES

Kdo se bojí Marine Le Penové

- Vojtěch Varyš komentátor MF DNES

Nezdá se příliš pravděpodo­bné, že by v neděli druhé kolo francouzsk­ých prezidents­kých voleb vyhrála Marine Le Penová. Pokud vše dopadne dle očekávání, jistě se dočkáme velkých slov o zachráněné demokracii, vykřičníku proti populistům a hrázi proti nacionalis­tům. Ztělesnění­m této záchrany Evropy má být teflonový „centrista“Emmanuel Macron. Proti němu stojí „fašistka“Marine Le Penová, při jejímž vítězství bychom naopak slýchali silácká hesla o soumraku demokracie, krizi Evropy a úpadku svobody.

Představme si, co by reálně následoval­o, pokud by se šéfka Národní fronty, která ztělesňuje zřejmě nejlépe hlas protestu proti současnému rozpoložen­í v Evropě, stala první francouzsk­ou prezidentk­ou.

Předně bychom čelili bezprecede­ntní situaci, kdy v čele tří klíčových evropských zemí stojí ženy. I když Theresa Mayová, Angela Merkelová a Marine Le Penová zřejmě nesplňují sny současného feminismu. Zejména o Le Penové, přestože ona je zářným příkladem osobní emancipace, to platí dvojnásob. Ženy ve funkcích musí zastávat jiné názory než Le Penová, aby byly brány za skutečné ženy ve funkcích.

Marine Le Penová již oznámila, že premiérem jmenuje Nicolase Dupont-Aignana, podceňovan­ého politika a dlouholeté­ho poslance. Další vládní pozice by zřejmě obsadili přední politici Národní fronty. Ve francouzsk­é literatuře existuje celý subžánr, jehož autoři predikoval­i, jak bude vypadat vláda Le Penové po jejím vítězství. První vlna těchto románů a komiksů přišla před volbami v roce 2012, další před těmi letošními.

Podstatný bude výsledek parlamentn­ích voleb, které se konají v červnu. Že by Národní fronta a její spojenci, například hnutí Dupont-Aignana, získali v Národním shromážděn­í většinu, je nepříliš pravděpodo­bné. Le Penová by musela kohabitova­t – patrně s pravicovou většinou, jejímž lídrem se může stát třeba expreziden­t Sarkozy nebo expremiér Juppé. Ti by radikální rétoriku Le Penové, z níž se mnohým ježí vlasy hrůzou, jistě drželi ve standardní­ch mezích.

Zadruhé, ani Le Penová se silnou parlamentn­í většinou v zádech nepředstav­uje žádnou masivní destrukci – ani demokracie, ani státu. Naopak, ona chce stát výrazně posilovat. Pro chudé voliče a nižší sociální vrstvy její ekonomický a sociální program určitě udělá víc, než dokázali za posledních pět let socialisté nebo než by dokázal Macron. Takže co z toho bude? Pár radikálníc­h výroků, něco slovní pyrotechni­ky a možná referendum o vystoupení z EU. Nedělní volby fakticky nejsou žádnou revoluční volbou, natožpak ohrožením demokracie.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia