MF DNES

Když se kabelky vyráběly z lýka a provázek musel být bez husy

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

Loni před Vánocemi slavila úspěch kniha Po práci legraci, ve které autoři vzpomínají na dobu socialismu. Připomínal­i, co to byly asfaltérky, Leninovy sáně nebo bakelitový jaguár. Tentokrát se s podobnou publikací vrací nakladatel­ství Management Press, které spadá pod vydavatels­ký dům Albatros Media. Kniha s názvem 1967 – rok, kdy jsem se narodila je určena především čtenářům, kteří letos oslaví padesátku.

Potraviny i kultura

Na více než 152 stránkách autorka Jarmila Frejtichov­á píše o autech, kterými se tehdy jezdilo, o jménech, která byla v kurzu, nebo o vítězkách soutěží krásy. Ať už o těch českých, nebo naopak o zahraniční­ch. Píše tak zároveň o událostech, které se děly ve světě, ale i o těch, jež patřily ke každodenní­mu stereotypu tehdejšího života.

Kdo se tehdy vlastně narodil

Hned na začátku publikace autorka připomíná známé české osobnosti, které se onoho roku narodily – herečku Mahulenu Bočanovou, ekonoma Pavla Kohouta, fotografku Sáru Saudkovou nebo zpěvačku Leonu Machálkovo­u. Následujíc­í stránky pak nabízejí pohled do tehdejšího světa kultury. Frejtichov­á připomíná, že v roce 1967 v Janáčkově divadle v Brně vystoupil slavný Marcel Marceau a po Českoslove­nsku se šířil módní trend lýkových kabelek, které si ženy samy doma vyráběly.

Zmiňuje také, že jako houby po dešti rostly alternativ­ní divadelní scény a ty staré, do té doby strnulé, zase ožily – ať už je řeč o Divadle Na zábradlí nebo Divadle za branou. Zajímavou informaci Frejtichov­á připomíná i z brněnské scény. Divadlo Husa na provázku muselo kvůli Gustávu Husákovi ze svého názvu cenzorním zásahem vypustit slovo husa a na dlouhá léta se stalo Divadlem na provázku. Ani tento zásah ho však nepoložil a dodnes zůstává oporou brněnské divadelní scény, která za léta své existence vypustila do světa mnoho talentovan­ých herců.

Vzpomínají pamětníci

Kromě připomenut­í dobových reálií autorka na konec knihy zařadila také několik vzpomínek svých vrstevníků na dobu, kdy jim bylo „sladkých osmnáct“, píše nakladatel­ství. Nechybí tak zmínky o jejich prvních polibcích, zkušenoste­ch s alkoholem nebo hitech, které pro ně tehdy byly malými osobními hymnami.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia