MF DNES

V zóně zdarma. Přístroj nestrhává parkovné

Část klientů České spořitelny neplatí za parkování v modrých zónách, přestože se o platbu pokoušejí – platební kartou. Částky jim nemizí z účtů.

-

Jakub Heller redaktor MF DNES

Někteří lidé parkují v pražských parkovacíc­h zónách levněji než jiní. Vyplývá to z výpovědí několika řidičů, kteří zaznamenal­i nesrovnalo­sti ve výpisech svého internetov­ého bankovnict­ví. Některé jejich platby v parkovacíc­h automatech v barevných zónách nejsou následně strženy z jejich účtů.

„Automatem platím od chvíle, kdy byly zavedeny. Šlo asi o třicet plateb. Pokud kartu jen přiložíte, platba se vám nikdy nestrhne. Osobně jsem si to zjišťoval, jde o chybu zařízení s terminálem České spořitelny. Oficiálně to ale těžko někdo potvrdí, neboť je to průšvih,“popisuje své zkušenosti Petr Liška (jméno redakčně změněno), jeden z pražských řidičů.

Jeho poslední slova se ukázala jako pravdivá. Technická správa komunikací (TSK) i společnost Eltodo, které parkovací zóny spravují, se shodně vyjádřily v tom smyslu, že pro ně jde o zcela novou informaci. A to přesto, že Liška tvrdí, že volal na linku TSK, kde mu existenci problému údajně potvrdili.

„Společnost Eltodo takové případy neeviduje. Nikdo z občanů nám je prozatím nehlásil,“uvedla mluvčí společnost­i Markéta Cesnaková.

Jenže Liška trvá na svém. „Mám asi dvacet lístků, stvrzenek, kdy jsem platil bezkontakt­ně, a v internetov­ém bankovnict­ví lze jednoduše prokázat, že se tyto platby nikdy nestrhly,“dodává.

Jeho zkušenosti redakci potvrdili další dva řidiči. I oni k platbě použili platební karty České spořitelny. Redakce MF DNES se proto rozhodla celou záležitost prověřit. Telefonick­ý hovor na zmíněnou linku TSK nicméně skončil nezdarem – operátorka existenci problému nepotvrdil­a. Otestování platebních automatů již však poukázalo na to, že není vše zcela v pořádku. Provedli jsme dvě platby pomocí platebních karet České spořitelny a u jedné z nich skutečně nebyla dodnes platba stržena. A to přesto, že byla provedena již 13. dubna, tedy více než před třemi týdny.

Problém se však očividně netýká všech držitelů karet České spořitelny. V případě druhé karty totiž banka poplatek za parkování z účtu strhla během dvou dní.

Parkovací lístek patřící k nezaúčtova­né platbě předala redakce TSK k prověření. „Parkovací relace dle přiloženéh­o lístku proběhla. To znamená, že parkovací automat relaci na základě schválené platby platební kartou přijal a do systému zaevidoval,“uvedla mluvčí TSK Barbora Lišková. Pro řidiče to podle ní znamená, že nemusí mít obavy z hrozících pokut. Kamerové vozidlo totiž jejich zaparkovan­ý automobil vyhodnotí jako oprávněně odstavené. Stejně tak díky tomu hlavní město dostane od provozovat­ele parkovacíc­h automatů danou částku na svůj účet. Komu tedy peníze za parkování chybí, když klientovi z účtu strženy nebudou?

„Můžeme se jen domnívat, že banka, která poskytuje platební řešení parkovacíc­h automatů, nám s největší pravděpodo­bností nezasílá platby do mezibankov­ního zúčtování, a proto nejsou z účtu klienta strženy,“říká Kristýna Havligerov­á, mluvčí České spořitelny. Dodává však, že ani jim klienti žádné reklamace dosud nenahlásil­i. Nicméně vzhledem k tomu, že parkují levněji, to ani není v jejich zájmu.

Kde se transakce po cestě k bance řidičů skutečně zasekla, teď zjišťuje společnost Eltodo. „Platbu prověřujem­e ještě u dodavatele acquiringo­vých služeb (tedy toho, kdo pro Eltodo zajišťuje platební řešení v parkovacíc­h automatech, pozn. red.),“dodává Cesnaková.

Není zatím jasné, kolika řidičů se problém týká. A stejně tak se redakci nepodařilo najít jasnou odpověď na to, zda dotčeným řidičům v budoucnu město strhne všechny nezaúčtova­né předchozí platby najednou. Platí totiž, že kartové společnost­i mají stanoveny lhůty, ve kterých musí zúčtovací banka obchodníka poslat bance, která kartu vydala, pokyn k zaúčtování transakce. Může se tak stát, že část nestrženýc­h plateb bude ve chvíli odhalení problému promlčená. Jak dlouho ale trvá, než k tomu dojde, je tajné. „Podrobnost­i o těchto lhůtách jsou předmětem obchodního tajemství,“dodává Havligerov­á. Zpěvačka Tonya Graves, která opustila skupinu Monkey Business, včera v Lucerna Music Baru ukázala, jak úspěšně buduje svou sólovou kariéru. Se svou kapelou a několika hosty tam představil­a album Back to Blues. „Hrajeme blues na různý způsob. To pro mě znamená i rokenrol, rhythm n’blues a další žánry, které se od blues odvozují,“říká zpěvačka o svém žánrovém rozpětí. Odchodu z Monkey Business, o němž všichni zúčastnění neopomenou vždy zdůraznit, že byl v dobrém, Graves nelituje a svou novou roli si užívá. „Nešlo to skloubit se sólovou dráhou. Bylo to krásné období, ale jsem spokojená, že můžu dělat něco sama za sebe,“vysvětlila zpěvačka. Američanka se stala zpěvačkou v Praze, a to úplnou náhodou. První večer v české metropoli před dvaceti lety trávila v jazzovém klubu, kde koncertova­l přední český bluesový kytarista Luboš Andršt. Slovo dalo slovo a zakrátko byla Tonya Graves frontmanko­u jeho kapely. (vah)

 ??  ??
 ?? Foto: MAFRA ?? Parkuj v klidu Podle zkušeností několika řidičů to jde i zadarmo. Kvůli chybě systému.
Foto: MAFRA Parkuj v klidu Podle zkušeností několika řidičů to jde i zadarmo. Kvůli chybě systému.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia