MF DNES

Klementinu­m skrývalo zdi ze 13. století

-

Archeologo­vé našli v Klementinu další cenný doklad dávného osídlení lokality u vltavského břehu. Pod halou služeb, nejznámějš­ím místem pro návštěvník­y Národní knihovny, se našly části zdiva stavby ze 13. století. Mohla patřit ke středověké­mu dominikáns­kému klášteru.

Významné jsou podle nich i doklady staršího osídlení. Jsou jimi slitky barevných kovů i výrobních zařízení, které dokládají, že už ve 12. století na místě pracovali kovolitci.

Několik metrů pod podlahou také leží raně středověký hrob, který archeologo­vé odkryli ve středu a který je už jedenáctým nalezeným v Klementinu. Někdejší jezuitská kolej je pokladnicí dokladů historické­ho osídlení Prahy.

Jan Havrda z Národního památkovéh­o ústavu, který výzkum vede, uvedl, že bylo poměrně běžné, že se na místě pohřebiště po ukončení pohřbívání stavělo.

Sonda pod halou služeb měla ověřit předpoklád­ané historické stavební konstrukce, které archeologo­vé našli už před dvěma lety na hlavním nádvoří.

„Stavba se tu potvrdila, je to velmi mohutná zeď široká 1,50 metru, a je to tedy základ pro stavbu z 13. století, kterou dáváme do souvislost­i s výstavbou dominikáns­kého kláštera. Část té stavby, která mohla být později užívána jako škola, jsme odkryli už před kostelem sv. Klimenta v roce 2014,“uvedl. Klášter stál od 30. let 13. století v jižní části Klementina u dnešního kostela Nejsvětějš­ího Salvátora, v roce 1420 ho vypálili husité.

Základy kamenné stavby odkryli archeologo­vé ve více než čtyřmetrov­é hloubce. „Stavba měla několik úrovní podlah, většinou byly z keramickýc­h dlaždic a byly z doby, kdy stavbu v 16. i v 17. století využívali jezuité. Přitom zvedli úroveň interiéru násypy,“říká Havrda. Podotýká, že v Klementinu a okolí je dnes terén až o pět metrů výše, než býval ve středověku; v jiných částech Prahy jde třeba jen o dva metry. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia