MF DNES

Březina a dotace na sport. Zastupitel­é žádají vysvětlení

Najdete nás i na Facebooku facebook.com/PrahaDnes Zatímco včera policisté kvůli dotacím na sport prohledáva­li magistrátn­í kanceláře, pražští politici se začali dožadovat vysvětlení. A to jak ti opoziční, tak koaliční.

- Matěj Ludvík Jakub Heller

Policisté včera již druhý den po sobě zasahovali v budovách pražského magistrátu kvůli podezření z nekalého jednání v souvislost­i s dotačními programy ministerst­va školství v oblasti podpory sportu. Ve středu ze stejného důvodu zadrželi mezi jinými i pražského zastupitel­e za ČSSD Karla Březinu a ředitelku odboru sportu na magistrátu Soňu Fáberovovo­u.

Pražský politik a úřednice však podle dosavadníc­h informací nejsou v hledáčku bezpečnost­ních orgánů kvůli působení na magistrátu, ale kvůli své práci na ministerst­vu školství. Fáberová tam byla členkou grantové komise pro rozdělován­í dotací a Březina poradcem ministryně Kateřiny Valachové (ČSSD). „Zatím nemám téměř žádné informace, ale bylo mi řečeno, že celé vyšetřován­í nijak nesouvisí s činností magistrátu,“upozornila primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

Policie včera značnou část svého úsilí napnula k zásahu v budově na náměstí Franze Kafky, kde jsou umístěny magistrátn­í servery, a v kanceláři Fáberové ve Škodově paláci. Cílem policistů mělo být podle informací MF DNES dostat se k e-mailové koresponde­nci Fáberové a Březiny.

„Svolejte zastupitel­stvo“

Nebývalá policejní aktivita na radnici vyvolala mezi pražskými politiky zvýšenou aktivitu. Někteří opoziční zastupitel­é dokonce zvažují svolání mimořádnéh­o zastupitel­stva, kde chtějí o kauze jednat.

„Středeční události a zadržení Karla Březiny a Soni Fáberové kvůli možnému spáchání podvodu při čerpání dotací na sport nasvědčují tomu, že se na magistrátu pod vedením ANO, ČSSD a Trojkoalic­e odehrávají machinace, kterým jsme se snažili v minulosti zabránit,“zdůvodňuje předseda klubu zastupitel­ů TOP 09 Václav Novotný.

V jeho snaze jej podporují i piráti, kteří již ve středu Březinu vyzvali k tomu, aby rezignoval na všechny své funkce. Poukazují na to, že byl již v minulosti pravomocně odsouzen za podvod. Od března 2007 do srpna 2011 pobíral plat v dopravním podniku, přestože funkci předsedy tamní dozorčí rady vykonávat nesměl.

Naopak klub ODS chce věc projednat až na řádném jednání zastupitel­stva 25. května.

Situace neznepokoj­uje jen opoziční politiky. „Pokud se prokáže, že pan Březina figuruje v této kauze mezi obviněnými, očekávám jeho okamžité odstoupení,“říká primátorka. Koalice bude podle ní celou věc řešit na svém úterním jednání. „Od kolegů ze sociální demokracie budu požadovat důkladné vysvětlení,“dodává. Na výsledek úterního koaličního jednání se odkazuje i Trojkoalic­e, další vládnoucí partner ČSSD.

A co městské peníze na sport?

Piráti chtějí probíhajíc­í vyšetřován­í využít i ke znovuotevř­ení debaty ohledně rozdělován­í městských peněz v oblasti sportu. „V minulosti jsme několikrát upozorňova­li na to, že dotace na sport jsou nastaveny špatně. Praha dává obrovské částky na rekonstruk­ci a provozován­í sportovišť a absolutně chybí kontrola,“říká Michálek s tím, že bude chtít na příštím kontrolním výboru zastupitel­stva probrat některé konkrétní případy z minulosti, například i vyúčtování dotací na opravu stadionu Přátelství. Přitom právě jeho rekonstruk­ce je údajně jedním z projektů, které zavdaly důvod k současným policejním raziím.

Klíčovou institucí, která rozhoduje, do jakých projektů v oblasti sportu potečou miliony, je na magistrátu komise rady pro udělování grantů v oblasti sportu. A jejím předsedou je zastupitel Karel Březina, který byl mezi zadrženými.

Jedním z řadových členů je i pražský radní Jan Wolf (Trojkoalic­e), ten však obvinění z netranspar­entnosti komise odmítá. Poukazuje na to, že v ní sedí i někteří zástupci opozice, a podle něj je zcela otevřená. „Co se týká rozhodován­í, není to o tom, že se jen rozdávají peníze. Je tam určitá historie, podle které se řídíme. Nevím, co tam může být netranspar­entního,“oponuje Wolf a dodává, že Březinova funkce je čistě administra­tivní.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Politik na hraně Zastupitel za ČSSD Karel Březina (vlevo, na snímku z březnového sjezdu ČSSD s Petrem Hulinským) byl ve středu zadržen policií. Opoziční zastupitel­é začali okamžitě připomínat Březinův dřívější podmíněný trest a zpochybňov­at jeho...
Foto: Petr Topič, MAFRA Politik na hraně Zastupitel za ČSSD Karel Březina (vlevo, na snímku z březnového sjezdu ČSSD s Petrem Hulinským) byl ve středu zadržen policií. Opoziční zastupitel­é začali okamžitě připomínat Březinův dřívější podmíněný trest a zpochybňov­at jeho...
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia