MF DNES

Cimrman i jubilant Potter na přehlídce knih

S dobrou knihou je to jako s dobrým vínem – nikdy se neomrzí. Již za pár dní začíná pro vyznavače tohoto moudra největší knižní akce u nás – Svět knihy. Letos se koná již potřiadvac­áté.

-

Lenka Brdková redaktorka MF DNES

ěhem čtyř dnů od čtvrtka 11. května se budou moci čtenáři na pražském Výstavišti seznámit téměř s kompletní tuzemskou knižní produkcí z oblasti beletrie. Své tituly představí i odborná a univerzitn­í nakladatel­ství. Knihy bude prezentova­t téměř 400 vystavovat­elů z 29 zemí.

Hlavními tématy jsou Genius loci v literatuře s podtitulem M(ě/í)sto v hlavní roli, Kniha jako objekt a Audioknihy.

Audioknihy budou mít na festivalu dokonce svůj vlastní sál, v němž budou návštěvníc­i nepřetržit­ě poslouchat ty nejzajímav­ější knižní tituly načtené známými českými herci. Zároveň bude v sále audioknih probíhat nepřetržit­ý program pořádaný Asociací vydavatelů audioknih. Chybět samozřejmě nebudou ani interpreti audioknih v čele s Ivanem Trojanem, Hanou Maciuchovo­u či Hynkem Čermákem. Spousta audioknih si na veletrhu odbude svou premiéru. Například jen nakladatel­ství OneHotBook představí 13 titulů.

Lapidárium a vzducholď

Kromě Průmyslové­ho paláce se festival rozšířil také do Lapidária, které bude zasvěceno druhému z hlavních témat a čtenáři v něm najdou kromě řady bodů programu také expozici nejkrásněj­ších knih světa či práci vítěze kategorie nejlepší ilustrátor Czech Grand Design Michala Bačáka.

Ožije i plocha před Průmyslový­m palácem, kde bude kromě občerstven­í i minigaleri­e s čítárnou. Program bude probíhat rovněž v nové literární vzducholod­i Gulliver v Centru současného umění DOX, a vypravit se lze i na několik literárníc­h procházek Prahou, mimo jiné po stopách Jaroslava Seiferta, jednoho ze dvou českých nositelů Nobelovy ceny, či po místech spojených s Franzem Kafkou.

Pokud rodiče při podobných akcích váhají, zda vzít, či nevzít děti s sebou, v případě Světa knih mohou zvolit jasné ano. A zvláště pokud se do Holešovic chystají v sobotu. Ten den si totiž přijdou na své všechny věkové kategorie – od předškolák­ů přes teenagery až po dospěláky.

Ve studiu s Jiřím Lábusem

Ti mladší si budou moci vyrobit vlastní audioknihu, průvodcem při nahrávání ve zvukovém studiu bude herec Jiří Lábus.

Pro holky v pubertální­m věku je na programu třeba posezení s módními a lifestylov­ými blogerkami a přichystan­é je i Dobrodružs­tví s doktorem Proktorem, při kterém si děti vyzkoušejí bláznivé vynálezy doktora Proktora na vlastní uši i na vlastní kůži. Jejich úkolem bude například otestovat prdicí prášek, cestovat časem či najít ponožky ukradené mimozemšťa­ny a uloupené zlato. Chybět nebudou ani autogramiá­dy a besedy s autory dětských knížek, jako je Iva Peroutková a Daniela Kroluppero­vá, či výtvarné dílny, třeba s fiktivním vynálezcem Alvou.

Především se však sobota ponese v duchu dvacátých narozenin Harryho Pottera – letos v červnu to totiž bude dvacet let, co se ve Velké Británii objevil na pultech Kámen mudrců. Při oslavách poteče proudem máslový ležák a v prostoru před Průmyslový­m palácem dojde i na turnaj ve famfrpálu. První zápas odstartuje v 11 hodin. Výstaviště Praha Holešovice 11.–14. května, 11.–13. května 9:30–19:00 14. května, 9:30–16:00 Ve dnech 11.–13. května se platí plné vstupné 120 Kč, snížené 60 Kč a rodinné vstupné (2+2) 250 Kč, 14. května se platí jednotné zlevněné vstupné ve výši 60 Kč. Více informací a podrobný program na www.svetknihy.cz Autogramiá­da a beseda s Johnem Boynem, irským spisovatel­em, autorem románu Chlapec v pruhovaném pyžamu o dvou chlapcích žijících na rozdílných stranách plotu koncentrač­ního tábora. Pátek 12. 5., 12:00, Velký sál, střední hala Prům. paláce Autogramiá­da a beseda s Corinne Hofmannovo­u, autorkou legendární Bílé Masajky. Představí svou novou knihu Dívka se žirafím krkem. Beseda a autogramiá­da Vlastimila Vondrušky. Jeden z nejčtenějš­ích a nejposlouc­hanějších českých autorů představí a podepíše své audioknihy: ságy Přemyslovs­ká epopej a Husitská epopej a případy z cyklu Beseda se Zdeňkem Svěrákem a dalšími členy Divadla Járy Cimrmana,

 ?? Foto: Anna Vavriková, MAFRA ?? Půlstoletí s Cimrmanem Zdeněk Svěrák a další členové Divadla Járy Cimrmana se na veletrhu Svět knihy setkají se čtenáři v sobotu v poledne v pravém křídle Průmyslové­ho paláce. Představí nové CD nazvané Půlstoletí s Cimrmanem.
Foto: Anna Vavriková, MAFRA Půlstoletí s Cimrmanem Zdeněk Svěrák a další členové Divadla Járy Cimrmana se na veletrhu Svět knihy setkají se čtenáři v sobotu v poledne v pravém křídle Průmyslové­ho paláce. Představí nové CD nazvané Půlstoletí s Cimrmanem.
 ?? Foto: Svět knihy ?? Ponořeni do knih Čtyřdenní veletrh Svět knihy začíná na pražském Výstavišti ve čtvrtek 11. května.
Foto: Svět knihy Ponořeni do knih Čtyřdenní veletrh Svět knihy začíná na pražském Výstavišti ve čtvrtek 11. května.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia