MF DNES

Mimořádné, drsné i zrádné. Giro číslo 100

- Tomáš Macek sportovní reportér MF DNES

Je 13. května 1909. Na milánském Piazzale Loreto nadchází den D. „Jaká nezapomenu­telná noc! Celé město vstalo, aby vidělo a oslavilo hrdiny,“píše Gazzetta dello Sport. Diváci postávají s pochodněmi a čekají. Dvě hodiny a 53 minut po půlnoci konečně 127 jezdců startuje do úvodní etapy směr Boloňa. Tak začíná první Giro d’Italia. Dnes se peloton vydá na trať jubilejníh­o ročníku číslo 100. Ročníku, jenž může být mimořádný nejen svým pořadovým číslem.

Nairo Quintana vyhlašuje „Mission Impossible“a útok na double Giro–Tour, na nějž naposledy dosáhl Marco Pantani v roce 1998.

Naopak Vincenzo Nibali chce být prvním trojnásobn­ým vítězem Gira po 32 letech. Tím dosud posledním se stal roku 1985 Bernard Hinault.

Bookmakeři jasně favorizují Quintanu, ale obhájce titulu Nibali kolikrát předvedl, jak se umí právě na klání Grand Tour skvěle připravit.

„Nemusím už nikomu nic dokazovat, jen sobě samému,“vykládá 32letý muž, jenž se na tři týdny ocitne pod drobnohled­em celé Itálie.

„Nezapomíná­m, odkud jsem vzešel,“připomíná. „Nyní mohu řídit porsche díky tomu, že jsem v minulosti vyhrál Giro i Tour. Ale v mládí v Empoli, daleko od rodiny i přátel, jsem každé ráno utíkal na autobus, abych stíhal školu i tréninky.“

Quintanovo balancován­í

Quintana, lídr stáje Movistar, je o pět let mladší. „Někteří jezdci se o double Giro–Tour pokoušeli až na sklonku kariéry. Já to chci zkusit, dokud jsem stále mladý,“tvrdí drobný Kolumbijec.

Čeká jej delikátní balancován­í. Kolik sil musím vydat, abych dosáhl na triumf na Giru, ale abych zároveň nezničil před Tour sám sebe?

Posledním z velikánů, kdo se o ceněný double pokusil, byl předloni Alberto Contador. Po vyhraném Giru dokončil Tour pátý. Roman Kreuziger, jenž patřil do jeho týmu, vypráví: „Už na startu Tour jste po Giru trochu vyčerpaní. A když pak máte každý den znovu bojovat o centimetry, po 10 dnech už to hlava nedává a není dost čerstvá.“

Quintana připouští, že si vytyčil obrovskou výzvu: „Cyklistika je jinde než za časů Pantaniho a Induraina. Ovšem podnikli jsme patřičné kroky, abych zvládl obojí.“

Před Girem má v nohách za sezonu jen 22 závodních dnů. „Nezačne závod v top formě, ale bude ji budovat směrem ke třetímu týdnu,“říká šéf jeho týmu José-Luis Arrieta.

Přesto nemusí jít jen o souboj dvou superfavor­itů. „Giro má ze závodů Grand Tour největší potenciál pro překvapení,“soudí Arrieta.

Tým Sky se tu chce poprvé probít k titulu s útočným komandem Thomas–Landa. Velké věci slibuje Pinot z FdJ. Čtvrtou příčku z loňské Tour míní ještě vylepšit Adam Yates v dresu Oriky. Ukázat své vylepšené vrchařské dovednosti touží časovkář Dumoulin ze Sunwebu, zatímco loňská senzace Kruijswijk ze stáje Lotto Jumbo tvrdí: „Nyní už vím, že i já mohu Giro vyhrát.“

Češi: dva nováčci a rutinér

A česká stopa? Bude trojnásobn­á. Giro představí v barvách polského týmu CCC dva vrchaře, jimž má patřit i česká cyklistick­á budoucnost: 26letého Jana Hirta a teprve 21letého Michala Schlegela, pátého nejmladšíh­o v celém pelotonu.

Oba zažijí velkou premiéru na Grand Tour. Naopak výborný časovkář a muž úniků Jan Bárta pojede v dresu Bory svoji šestou.

Na Sardinii, kam Giro zavítalo teprve počtvrté v dějinách, dnes vše vypukne. Už ve 4. etapě se cyklisté podrápou na sicilskou Etnu, ta 9. vede v Apeninách na vrchol Blockhaus, proslavený Eddy Merckxem.

Ve dvou jízdách proti chronometr­u čeká předlouhýc­h 68 časovkářsk­ých kilometrů. Brutální vrchařskou zkouškou naopak bude třetí týden v Dolomitech a Alpách, údajně jeden z nejtěžších moderní cyklistick­é historie. V královské 16. etapě jezdce prověří drsné Mortirolo a dvakrát průsmyk Stelvio, nastoupají v ní 5 300 výškových metrů.

V neděli 28. května v Miláně sté Giro vyvrcholí. Nikoliv na Arena Civica, kam dorazilo v květnu 1909 49 „přeživších“premiérové­ho ročníku v čele se šampionem Luigim Gannou, jenž vzápětí své dojmy z Gira shrnul památnou větou: „Zadek mám v jednom ohni.“

Letos pohlédne na závěrečné metry Gira ikonická milánská katedrála, dominanta Piazza del Duomo.

„K ní nemůžeme přijet s klasickou etapou, proto jsme pro poslední etapu potřeboval­i časovku,“vysvětluje ředitel závodu Mauro Vegni. Povede z okruhu formule 1 v Monze a až ona může s konečnou platností určit jméno šampiona.

Bude to Vincenzo Nibali? Nairo Quintana? Nebo někdo úplně jiný?

 ?? Foto: Getty Images ?? Obhájce Média jej pohřbívala, ale Vincenzo Nibali „vstal z mrtvých“a vyhrál loňské Giro s týmem Astana. Nyní jede za Bahrain Merida.
Foto: Getty Images Obhájce Média jej pohřbívala, ale Vincenzo Nibali „vstal z mrtvých“a vyhrál loňské Giro s týmem Astana. Nyní jede za Bahrain Merida.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia