MF DNES

Přijde Pelta o trůn?

Český fotbal má brzy volit svého šéfa. Ten, se kterým se počítalo, řeší obří potíže

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Měla to být tutovka. Sázka na jistotu. Na vítěze volby předsedy fotbalové asociace by ani nemělo cenu vypisovat kurz, u jména Miroslava Pelty by muselo svítit směšně nízké číslo. Velký Čáp, jak sám sebe kdysi nazval, neměl konkurenta. Ale teď? Do voleb zbývá necelý měsíc a současný předseda, který měl funkci jednoznačn­ě obhájit na další čtyři roky, je ve vážných problémech.

Ve středu strávil celý den v sídle FAČR na Strahově, kde za temnými skly a zataženými žaluziemi policistům odkrýval materiály, které chtěli vidět. Když konečně v jejich těsném doprovodu vyšel ven, byla tma, pár minut po půlnoci.

Včera přišel další krok: pozdě večer vyšlo najevo, že žalobce navrhl v jeho případě vazbu.

Pelta je hlavní postavou kauzy, která otřásá fotbalem i celým českým sportem. Přes den na policii znovu vypovídal o dotacích z ministerst­va školství proudících do sportu: kolem jejich údajného zneužití se celá kauza točí. Pak si vyslechl obvinění a následně i návrh na vazbu, o které se rozhodne dnes.

Proto je třeba akutně řešit otázku: Co bude s českým fotbalem? Kdo ho bude řídit? Valná hromada, během které mělo být Peltovo znovuzvole­ní jen formalitou, se blíží: delegáti se sejdou už 2. června.

Pelta zatím zůstává jediným kandidátem a není vyloučené, že přes všechny problémy do voleb půjde.

„Variant je celá řada a vedení asociace vyhodnocuj­e možné alternativ­y,“vzkázal nejdřív ředitel legislativ­ně-právního oddělení Jan Pauly.

Večer pak asociace ohlásila, že počká na dnešní výsledky vazebního řízení a příští pondělí bude situaci řešit výkonný výbor na mimořádném zasedání.

Když nahlédnete do stanov a volebního řádu, dočtete se, že kandidát musí být bezúhonný, tedy mít čistý trestní rejstřík. I když je Pelta mezi obviněnými, pravomocně odsouzený do voleb jistě nebude.

Vždy o sobě tvrdil, že je hráč, a že když jde do tuhého, přichází jeho chvíle. Teď rozhodně do tuhého jde, ale v úplně jiné hře, než by si Pelta přál. Pokud skutečně skončí ve vazbě, dost možná sám usoudí, že kandidatur­a není vhodná.

Pak by se zvýšila šance pro jiné zájemce, ti by si ale museli pospíšit: návrhy kandidátů je třeba podat nejpozději tři týdny před valnou hromadou, tedy 12. května.

Kdo by snad mohl o fotbalový trůn stát, kdyby Pelta vycouval?

První návrh hodil do placu Jaroslav Tvrdík, šéf Slavie, když ve středu na Twitter napsal: „Je potřeba přemýšlet o lidech, kteří fotbal vyvedou z krize. Tip: Jiří Šimáně.“

Movitý podnikatel pomáhal Slavii zachránit, ale před rokem z klubu sám odešel. Měl by teď zájem? A kdo další se nabízí?

Na přemlouván­í osobnosti typu Pavla Nedvěda, kterou by si přáli fanoušci, není čas, reálných variant se nabízí pramálo. Rudolf Řepka, sekretář asociace? Nebo snad kontroverz­ní místopředs­eda Roman Berbr, který léta tahá za nitky?

Možná už dnešek napoví, jestli se za Peltu budou narychlo hledat náhradní kandidáti.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia