MF DNES

Od Peltových skříní k Janstovi

Policie provedla razii i v sídle šéfa sportovníc­h svazů

- Jakub Pokorný Zuzana Kubátová

Sportovní terminolog­ií řečeno, policisté včera pokračoval­i v „maratonu výslechů a prohlídek“.

Pokračoval­a největší a nejsledova­nější razie týkající se peněz ve sportu od korupční aféry s „Ivánkem kamarádem“před třinácti roky. Poté, co policie v noci na včerejšek dokončila svoji práci ve fotbalové asociaci na Strahově a odvezla odtamtud šéfa českého fotbalu Miroslava Peltu, přesunula svoji pozornost o pár ulic dál, kde sídlí Česká unie sportu Miroslava Jansty.

I Jansta zůstával podle svých kolegů včera v moci policie.

„Pan předseda Jansta není v sídle svazu, jinak nevím, jak to s ním je. Teď spolupracu­jeme s policií na zajišťován­í důkazů,“uvedl právní zástupce sportovní unie Prokop Beneš. Právník Beneš zároveň potvrdil, že unie vydává policistům dokumenty, o které požádali. „Byla tady žádost o poskytnutí věcí důležitých pro trestní řízení a té žádosti my vyhovujeme. Dokumenty se týkají investiční­ch dotací pro sport,“doplnil Beneš.

Policisté se evidentně snaží pochopit zeširoka celý systém přidělován­í dotací, a proto si zvou poměrně dost lidí. Mluvčí České unie sportu Vladimír Zemánek potvrdil, že „podat vysvětlení“musel kromě Jansty i generální sekretář unie Jan Boháč. „Je to logické, protože on ví, co je v těch kanceláříc­h, složky, šanony,“doplnil Zemánek. Jako svědka policie vyslechla například také člena vedení sportovní unie a šéfa svazu jachtařů Karla Bauera.

Skončil ve funkci, pak ho zatkli

Klíčovými postavami celé kauzy jsou fotbalový boss Miroslav Pelta, náměstkyně na ministerst­vu školství Simona Kratochvíl­ová a bývalý šéf odboru sportu na ministerst­vu Zdeněk Bříza. Celá kauza začala ve středu, když policie vtrhla na ministerst­vo školství, na fotbalovou asociaci a na pražský magistrát a kromě Pelty a Kratochvíl­ové zadržela třeba i bývalého ministra a dnešního zastupitel­e za ČSSD Karla Březinu. Nakonec je zadržených deset a obvinění tři. Na jednoho člověka navrhl státní zástupce Ondřej Trčka uvalit vazbu.

„Návrh byl už podán na náš soud, který by měl rozhodnout zítra (v pátek),“potvrdila mluvčí soudu v Praze 1 Pavla Hájková. Fotbalová asociace večer oznámila, že jde o jejího předsedu Miroslava Peltu.

Zajímavou postavou je i zadržený a podle Aktuálně.cz obviněný úředník Bříza, ještě před pár dny šéf odboru sportu ministerst­va školství. Podle jednoho zdroje MF DNES přišel na shromážděn­í sportovníc­h svazů a přítomným oznámil, že rezignoval na funkci, ale neobjasnil proč. Jestli to s kauzou bezprostře­dně souvisí, není jasné.

Případ měl včera málem závažné důsledky i pro samotnou ministryni školství Kateřinu Valachovou, která má být dvojkou na středočesk­é kandidátce pro parlamentn­í volby. Kolínští sociální demokraté požadovali její odstoupení z kandidátky podle Aktuálně.cz, ale ministryně prozatím tlak svým vysvětlení­m uvnitř strany ustála.

Nespravedl­ivé dotace

V českém sportu to od zatýkání vře. MF DNES včera mluvila s představit­eli několika svazů, kteří reprezentu­jí důležité sporty. Ti se svěřovali, že v posledních měsících a letech pociťovali při rozdělován­í dotací nespravedl­nost. Zatímco některá důležitá sportovišt­ě jako tenisový areál na Štvanici dostala málo peněz, inkasovaly je haly v malých městech.

Nakonec jeden tragikomic­ký detail: na včerejšek chystalo ministerst­vo školství velkou Národní sportovní konferenci, která se měla uskutečnit v Brně. Zrušena byla na poslední chvíli z „vážných organizačn­ích důvodů“.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia