MF DNES

ONA DNES INSPIRACE Z REDAKCE

- Eva Tichá Redakce Blanka Kubíková Vladimíra Šumberová

athleen Blake Coleman alias Kit Coleman je považována za první válečnou zpravodajk­u a důležitou osobu ženské žurnalisti­ky. Jako před středostav­ovskou dcerou viktoriáns­ké éry se před ní rýsovala dráha matky a hospodyně. Když jí však zemřelo dítě a ovdověla, emigrovala z Anglie do Kanady, aby začala znova. Vdala se a záhy zůstala sama se dvěma dětmi a živila se, jak jen mohla – učením, úklidem i psaním do novin.

Začínala s týdenním sloupkem pro ženy, ale se vzrůstajíc­í popularito­u se sekce pro ženy rozšířila na stránku a Kit přesvědčil­a vydavatele, aby ji nechali psát také o politice, obchodu, náboženstv­í a vědě a nejen o módě a domácnosti. Zároveň dodávala i články z cest.

V roce 1895 se stala jako první žena hlavní vedoucí ženských stránek. Věnovala se sociálním reformám a ženským otázkám, kontroverz­ním tématům domácího násilí i špatným pracovním podmínkám žen. Největší kariérní úspěch zažila během španělsko–americké války, v níž se bojovalo mimo jiné na Kubě. Dobrovolně se přihlásila jako první ženská zpravodajk­a vůbec. A přestože byla málem záměrně zapomenuta vojenskými jednotkami, které směla doprovázet, na Floridě, na bojiště se dostala a její dramatické příspěvky ji proslavily. V roce 1904 společně s dalšími ženami Rozhovor „Když hraju, jsem neskutečně šťastná, ale to ostatní kolem natáčení nenávidím,“říká v pondělním rozhovoru herečka Vica Kerekes. Kontrola znamének Jak připravit pokožku na léto? Necháte si zkontrolov­at znaménka a co dál? Dermatolož­ka vám poradí on-line v úterý od 11 hodin. K v ýjimečným okamžikům patří v ýjimečné věci a šperk Fope z italské rodinné firmy ze zlata a briliantů takový je. Zkuste se inspirovat v nově opravených prostorách pražského obchodu Halada Na Příkopech. Více na www.halada.cz. Stejně jako vloni budu na veletrhu Svět knihy na pražském Výstavišti v Holešovicí­ch nejen nakupovat knížky, ale dopřeju si i několik akcí. Ve čtvrtek 11. května mě láká diskuze Ženy v české fantastice, v pátek pak beseda s autorkou Bílé Masajky Corinne Hofmann, která představí svou novou kní žku Dívka se žirafím krkem. V sobotu určitě potěší setkání se členy Divadla Járy Cimrmana, v neděli beseda s Evou Papouškovo­u a Galinou Miklínovou. z profese, pro které byla průkopnicí a vzorem, pomohla založit Kanadský ženský novinářský spolek a byla jmenována jeho první prezidentk­ou. S veřejnou podporou ženského volebního práva a sufražetek přišla v roce 1910 a také požádala o zvýšení platu, ale byla odmítnuta. Stala se pak první novinářkou na volné noze, jejíž články přebíraly různé noviny po celé Kanadě. Ve své době byla považována za uznávanou, talentovan­ou, romanticko­u ženu s dobrodružn­ou povahou. Zemřela v kanadském Hamiltonu 16. května 1915 v devětapade­sáti letech na zápal plic. onadnes.cz

 ??  ?? LETNÍ SHAKESPEAR­E. Komedie omylů Pocta Shakespear­ovi Romeo a Julie
LETNÍ SHAKESPEAR­E. Komedie omylů Pocta Shakespear­ovi Romeo a Julie

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia