MF DNES

Zeman spojil ČSSD proti Babišovi

Sociální demokraty naštvalo, jak prezident Zeman obchází ústavu. Šéf ANO Babiš má ve vládě skončit, trvají na svém. Vládní krize má oběť i v ČSSD: ministryni Valachovou.

- Ondřej Leinert, Vojtěch Srnka reportéři MF DNES

S takovou vervou se prezident Miloš Zeman pustil do záměru premiéra Bohuslava Sobotky na odvolání ministra financí Andreje Babiše z vlády, až se mu podařilo, co vůbec neměl v plánu. Podobně jako po lánské schůzce na podzim 2013 spojil ČSSD, která teď stojí jednotně za svým předsedou Sobotkou. A na důkaz, že to myslí vážně, je připravena přinášet oběti. Včera se touto obětí stala ministryně školství Kateřina Valachová.

Ještě o půl třetí odpoledne na tiskové konferenci Valachová říkala, že odcházet z ministerst­va teď nehodlá. Byť po nedávném policejním zátahu skončila ve vazbě její náměstkyně Simona Kratochvíl­ová pro podezření z dotačních podvodů ve sportu, Valachová popisovala, jak by chtěla pochybnou dotační praxi změnit. O dvě hodiny později už však ministryně oznámila, že podá

demisi. Rozhodnutí padlo po setkání se Sobotkou. Hlavní důvod je jednoduchý: ČSSD chce dát Babišovi najevo, že ministr, kolem něhož se začnou kupit problémy, má skončit.

„Chci podpořit politickou kulturu, tak jak ji prosazuje sociální demokracie, proto rezignuji,“uvedla Valachová, s níž přitom dál v ČSSD počítají jako s velkou politickou nadějí. Má být dvojkou na stranické kandidátce ve Středočesk­ém kraji, kde se postaví právě i mimo jiné šéfovi ANO Babišovi.

Valachová termín má, Babiš ne

Prezident Zeman už Valachovou pozval na Hrad, dorazit má hned po jeho návratu z týdenní cesty do Číny, ve čtvrtek 18. května.

Termín Zemanova návratu z Číny však teď nezajímá „jen“Valachovou, ale celou českou politickou scénu. Právě až poté, co se Zeman vrátí ze své oblíbené destinace, kam během čtyř let ve funkci má vyrazit už potřetí, totiž prezident připouští, že se začne zabývat Sobotkovým návrhem na Babišovo odvolání z vlády. Premiérův požadavek přitom zněl jasné: Babiš měl ve vládě skončit už včera. A opírá se o ústavu, která prezidento­vi příliš prostoru k manévrován­í nedává.

„Prezident republiky odvolá člena vlády, jestliže to navrhne předseda vlády,“zní věta, podle které by měl Zeman jednat.

Nechtějí se Zemanem do Číny

Sociálním demokratům přitom už se Zemanem dochází trpělivost. Pokud bude Babišovo odvolání dál protahovat, hrozí mu senátoři ústavní stížností. Ale nejen to. Aby Zeman pocítil, že situaci nelze brát na lehkou váhu, většina ministrů ČSSD vzkázala, že prezidenta nedoprovod­í do Číny. Obzvlášť nepříjemná je pro Hrad nepřítomno­st ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka, nepoletí však ani ministr vnitra Milan Chovanec a zdravotnic­tví Miloslav Ludvík.

„Čínské straně to bude určitě divné a zbytek delegace jí to bude muset vysvětlit. Takže její pozice bude poměrně složitá a vedoucí té delegace, tedy prezident Miloš Zeman, bude v poněkud trapné situaci,“říká pracovník Ústavu mezinárodn­ích vztahů Rudolf Fürst.

„Zaorálek a Chovanec jsou ve vyjednávac­ím týmu, který se v rámci koalice bude scházet. Situace je vážná, tak je třeba být tady,“popisuje zdroj MF DNES z ČSSD. A navrch členové vlády naznačují, že vláda může odmítnout Zemanovu cestu do Číny zaplatit.

Když prezident Miloš Zeman dorazil na návštěvu Libereckéh­o kraje loni, dostal od hejtmana Martina Půty samopal. Včera mu ale nedal nic. „Vzhledem k tomu, co se děje na celostátní úrovni, není potřeba žádný dar,“poznamenáv­á Půta.

S prázdnou však Zeman neodjede, od hejtmanova spolustran­íka ze STAN Jana Farského obdržel výtisk ústavy. Oba politici odkazují na to samé – na krizi mezi Zemanem, premiérem Bohuslavem Sobotkou a ministrem financí Andrejem Babišem.

Právě prezidento­va svérázná interpreta­ce ústavy totiž nadále prohlubuje již tak hlubokou vládní krizi. A ve vzduchu dokonce visí ústavní žaloba proti Zemanovi.

„Řekl jsem prezidento­vi, že to vypadá, jako by před ním text ústavy někdo tajil, tak mu ho osobně předávám,“popisuje Farský. Prezidento­vi navíc v ústavě červeně zatrhl článek 74, který říká, že navrhne-li premiér odvolání člena vlády, prezident tomu vyhoví.

„Ten článek je napsaný naprosto jasně. Pokud prezident i na tom postaví širokou filipiku, sděluje tím lidem, že i sebejasněj­ší zákon lze obcházet a vymlouvat se na různé výklady,“vysvětluje Farský.

Zeman si však stojí za svým. Ústavu prý dobře zná. Jenže v rámci panující krize je podle něj důležitějš­í koaliční smlouva, takže odvolání ministra musí předcházet souhlas předsedy jeho strany.

S odvoláním ministra Babiše tedy podle Zemana musí souhlasit předseda Babiš. A šéfa ANO odvolá až poté, co strany vypovědí koaliční smlouvu. Podobně o dalším postupu mluví také Babiš, který se v pondělí na Pražském hradě se Zemanem podruhé za posledních pět dní o probíhajíc­í vládní krizi radil.

„Ano, ústava je víc. Ale pak měl Sobotka říct, že koaliční smlouvu nehodlá dodržovat, když moje odvolání nekonzulto­val s vedením strany,“uvedl včera Babiš.

Po Číně prý přijde žaloba

Na pozadí sporu o tom, jestli je kvůli odvolání Babiše třeba hned vypovídat koaliční smlouvu, však už hlavní aktéři z ČSSD a ANO spřádají plány, jak budou dál postupovat.

Ač tedy Babiš tvrdí, že nevidí žádný důvod, aby na postu ministra skončil, z hnutí ANO už zaznívá jméno jeho možné nástupkyně. Tou by mohla být Babišova dosavadní náměstkyně Alena Schillerov­á. To ČSSD kromě včerejší exemplární rezignace své ministryně školství Kateřiny Valachové spíše plánuje, co udělá, pokud bude Zeman s Babišovým odvoláním dál otálet.

Jednou z možností ČSSD tak je podat na prezidenta ústavní žalobu. Podle ústavních právníků, které MF DNES oslovila, je totiž Zemanův postup v rozporu s ústavou. A i podle nich by se takový spor mohl dostat až před Ústavní soud.

„Návrh už byl na Hrad odeslán, takže všechny ústavní předpoklad­y pro odvolání člena vlády byly splněny, teď by měl prezident podle toho návrhu jednat,“uvedl ústavní právník Jan Kudrna. „Pokud by to trvalo týdny a týdny, tak potom už je otázka, aby se to řešilo i vůči prezidento­vi standardní­m způsobem, to znamená, měl by zasáhnout Senát, připadá v úvahu ústavní žaloba,“řekl včera první místopředs­eda strany Milan Chovanec s tím, že ČSSD je ochotná čekat do Zemanova návratu z Číny 17. května, ne však o moc déle. A Chovancem vzpomínaní senátoři v čele s předsedou horní komory parlamentu Milanem Štěchem jsou z hlediska termínu Babišova odvolání ještě přísnější. Včera totiž prezidento­vi dali na odvolání Babiše týden do 16. května. Pak jeho kritici projednání ústavní žaloby navrhnou. K jejímu podání by bylo třeba dát dohromady 49 hlasů z řad senátorů a pak 120 poslanců. Nicméně Zemanovi by pak hrozila nejen ztráta úřadu, ale dokonce i možnost se o něj znovu ucházet.

„Trváme na návrhu, který jsem předložil prezidentu republiky na odvolání ministra financí a místopředs­edy vlády.“ předseda ČSSD Bohuslav Sobotka „Samozřejmě, pokud to prezident vyřeší po návratu z Číny, není to standardní, ale je to ještě akceptovat­elné.“ 1. místopředs­eda ČSSD Milan Chovanec „My jsme vznikli jako protikorup­ční hnutí. ČSSD má bohatou tradici v korupci. My sedíme ve vládě, kde je pravděpodo­bně korupce na ministerst­vu školství.“ předseda ANO Andrej Babiš

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Neodstoupí­m – odstoupím Odpoledne na své tiskové konferenci prohlásila ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), že kvůli skandálu s dotacemi do sportu neodstoupí. Po schůzce vedení strany o pár hodin později Valachová oznámila rezignaci.
Foto: Petr Topič, MAFRA Neodstoupí­m – odstoupím Odpoledne na své tiskové konferenci prohlásila ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), že kvůli skandálu s dotacemi do sportu neodstoupí. Po schůzce vedení strany o pár hodin později Valachová oznámila rezignaci.
 ?? Foto: ČTK ?? Na návštěvě Hejtman Libereckéh­o kraje Martin Půta přijal včera prezidenta Miloše Zemana. Na rozdíl od minulé návštěvy pro něj neměl žádný dar.
Foto: ČTK Na návštěvě Hejtman Libereckéh­o kraje Martin Půta přijal včera prezidenta Miloše Zemana. Na rozdíl od minulé návštěvy pro něj neměl žádný dar.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia