MF DNES

Fotbal přežije všechno

- Komentář Jana Paličky reportéra MF DNES

Taky patříte k lidem, kteří se děsí toho, kam se řítí český fotbal? Rozpínavý šíbr Roman Berbr si rochní v nové pozici. Je neotřesite­lná, což nahání hrůzu.

Jen fotbal si to zřejmě nechce připustit. Anebo si to připouští, ale nedokáže s tím nic udělat. Obě varianty jsou špatné. Několik zdrojů MF DNES, které se detailně vyznají v temném zákulisí, se nezávisle na sobě shodují: „Nebude-li Berbr cokoli chtít, tak nedopustí, aby se to stalo.“

Zatímco předseda Fotbalové asociace Miroslav Pelta zůstává kvůli podezřelým státním dotacím ve vazbě, rozjíždí se velká hra o budoucí moc. Navzdory veřejnému mínění, které intenzivně žádá, aby se fotbal začal konečně čistit a vybojoval si zpět ztracenou důvěryhodn­ost, staré struktury tahají za nitky.

Takže: 2. června proběhne naplánovan­á valná hromada, přičemž je pravděpodo­bné, že aktuální předseda a dosud jediný oficiální kandidát bude dál ve vazbě. Nevadí, show must go on! Jedině libovůle Berbra rozhodne, jak bude valná hromada vypadat a zda zůstane volební. Berbr k volbám svolí, získá-li jistotu, že prosadí své lidi. Bez toho neprojde program, bude vymalováno a valná hromada se posune třeba na listopad.

Jak do toho zapadá Berbrův výstřel, že kandidatur­u zvažuje sám?

Spíš mlží, protože mu vyloženě vyhovuje role za černou oponou, ale vyloučené to není. Pro fotbal symbolicky to okomentova­l příbramský boss Jaroslav Starka. Televizi Nova řekl: „Jestli to pan Berbr nevyloučil, tak já jsem úplně nadšený, protože na svazu není tolik lidí, co pracují pro fotbal jako pan Berbr. Zrůdu z něj dělají jen novináři.“

Dovolte z vlastní zkušenosti: novináře považuje Berbr spíš za mouchy, které jej neohrožují. Naopak se často pobaví, když o sobě čte, že má pověst lorda Voldemorta.

Chce se vám křičet? Klidně můžete, ale nic se tím nezmění.

Na valnou hromadu dorazí 202 delegátů, kteří budou přesně vědět, jak, kdy a pro koho zvednout ruku. A buďte si jisti, že většina z těch rukou patří Berbrovi. Ať vymyslí jakoukoli strategii, prosadí si ji. Zádrhel by mohl nastat jedině v případě, že by na předsedu opravdu kandidoval. Pak by jeho pokus mohla zablokovat Morava, jejíž hlasy potřebuje stejně jako ty z Čech. Obě komory hlasují samostatně a Morava s Berbrem částečně válčí.

Proti by také mohla být většina z 32 profesioná­lních klubů, kterým Berbrovy metody vadily natolik, že se odtrhly od FAČR a založily si vlastní Ligovou asociaci. Dohromady to však stále není dost hlasů.

Určitě je chvályhodn­é, že o předsednic­ké výzvě přemýšlí Petr Fousek, letitý funkcionář, který má vysoký kredit i ve světě. Naopak naděje šéfky fotbalovýc­h odborů Markéty Haindlové, která rovněž shání podporu, jsou titěrné.

Nad všemi možnými kandidáty však stojí Berbrův vliv, který v posledním čtvrtstole­tí vyrostl do absolutna. Bývalý estébák založil svou moc na nejnižších fotbalovýc­h strukturác­h a na rozhodčích, ke kterým se dřív řadil. Je to moc, která se budovala precizně, do důsledku a v případě vítězství v okresech či krajích do kompletní eliminace soupeřů.

Fanoušci to nepoznají, ovšem armáda Berbrových posluhovač­ů je loajální a stále rozvětveně­jší. Nikdo s tím nehne. Nebo ano? Jediným klíčem jsou peníze. Museli by se vzbouřit sponzoři, což se zatím neděje, a stát by musel zkrouhnout dotace. Včera vystoupila ministryně školství Kateřina Valachová s tím, že dotace pozastavuj­e a bude hledat „cestu, jak zajistit fotbalu přísun peněz jinak než přes FAČR“. Jenže ještě předtím, než asociace stihla v prohlášení reagovat, že je „šokována“, Valachová ohlásila rezignaci.

Jen za letošní rok měl fotbal inkasovat 630 milionů korun, jenže teď je FAČR obviněna jako právnická osoba a na peníze nemá nárok. „Asociace si není vědoma, že by něco provedla. Uděláme brutální obhajobu,“pravil Berbr rázně.

P. S. Na závěr jedna upřímná a nepříjemná prognóza. Žádná aféra neublíží fotbalu natolik, aby to s ním skutečně zatřáslo. Sport, který sdružuje 300 tisíc členů, je pádnou politickou silou i mucholapko­u na sponzory. Fotbal přežije všechno.

Bohužel i Berbrovy čachry.

Nad všemi kandidáty stojí Berbrův vliv, který vyrostl do absolutna. Je to moc, která se budovala precizně.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia