MF DNES

Nejslavněj­ší kule slaví 260 let

Před 300 lety se narodila Marie Terezie. Ubránila před Prusy Pražský hrad a ten jí teď přichystal velkou oslavu.

- Pavel Švec Ivana Faryová

Dunivé výstřely a rachot dělostřele­ckých kulí ničících domy se rozléhají Prahou již pátý den. Je 2. června roku 1757 a na českém území vrcholí sedmiletá válka Rakouska s Pruskem. Padesátiti­sícové pruské vojsko obléhající Prahu pálí ze svých dělostřele­ckých baterií dnem i nocí.

Klíčové místo celé země, Pražský hrad, samozřejmě ušetřeno není, ba naopak. Jen na svatovítsk­ou katedrálu dopadne během třiadvacet­i dnů 770 kulí a pum.

Jedna, kterou pruský kanon vypálí v prvním týdnu ostřelován­í, je výjimečná a stojí za zvláštní pozornost. Po válce se totiž stane jakýmsi památníkem nejničivěj­šího obléhání v dosavadníc­h dějinách Prahy, kuriózním mementem na dobu, kdy Marie Terezie válčila s Bedřichem II. Velikým.

Dělová koule s rodokmenem

Téměř dvanáctiki­lová koule vlétla do katedrály severním oknem, několikrát se odrazila, zničila dvě sochy, poničila Vlašimskou kapli a při dopadu ještě stačila urazit mramorové zábradlí Šternbersk­é kaple, v níž stojí sarkofágy dvou významných českých králů – Přemysla Otakara I. a jeho vnuka Přemysla Otakara II.

Očitý svědek pruského ostřelován­í, děkan svatovítsk­é kapituly František Bartoň, detailně vylíčil škody, které tato jediná koule uvnitř chrámu způsobila.

Zřejmě právě kvůli tomuto „rodokmenu“se představen­í kapituly rozhodli, že kouli zavěsí na řetěz přímo na robustní kamenný pilíř Šternbersk­é kaple. A aby byl dojem umocněn, nikdo již nikdy neopravil místo, kam tato „nejničivěj­ší“dělová koule bitvy o Prahu dopadla. Nyní železný projektil, po dlouhých letech, projde rukama restauráto­rů.

„Prusové tehdy pálili na Hrad například z pozic, které dodnes připomínaj­í ulice příznačně nazvané U baterie ve Střešovicí­ch, tedy ze severozápa­dní strany. Proto jsou dnes všechna severní okna katedrály směrem k Jelenímu příkopu novogotick­á,“upozorňuje historik umění Správy Pražského hradu Jaroslav Sojka.

Mimochodem v hradních sbírkách jsou tři podobné kule, přičemž ty největší jsou vlastně pumami, protože byly pěchovány střelným prachem. Než dopadly na nešťastník­y, roztrhly se a šrapnely způsoboval­y ještě větší škody jak v řadách vojáků, tak na stavbách.

První celosvětov­ý konflikt

Jak už to tak ve válkách bývá, nakonec se z obléhatelů stali ustupující. Po složitých manévrech se pruská a rakouská armáda utkaly 18. června 1757 v bitvě u Kolína. V ní Rakušané, díky vhodně zvolenému terénu a početní převaze, vybojovali důležité vítězství. Armáda Bedřicha II. ztratila téměř polovinu mužů a musela se stáhnout. Obléhání Prahy končí 20. června. „Marie Terezie tak mohla pokračovat v impozantní přestavbě Pražského hradu. A povedlo se jí to náramně. Gotický, renesančně upravený hrad přestavěla na gigantický zámek. Na jižní straně, která je otočena k Vltavě a městu, je to dodnes nejvíce vidět. To jsou ty protáhlé paláce ve stylu vídeňského klasicismu,“dodává Sojka.

Sedmiletá válka definitivn­ě skončila až v roce 1763. Ve své době se vedla na nepředstav­itelné ploše, v Evropě, Americe, Asii, Africe i na oceánech, a je tudíž právem považováno za první celosvětov­ý válečný konflikt.

Marie Terezie tak mohla pokračovat v impozantní přestavbě Pražského hradu.

 ??  ??
 ?? 2x foto: M. Šula, MAFRA ?? Restauráto­ři Norbert Riegel s dcerou vyčistí dělovou kouli, která během pruského obléhání zničila interiér katedrály. Koule je zavěšená na pilíři Šternbersk­é kaple, mramorový schod pod ní, na který dopadla, zůstal schválně neopraven.
2x foto: M. Šula, MAFRA Restauráto­ři Norbert Riegel s dcerou vyčistí dělovou kouli, která během pruského obléhání zničila interiér katedrály. Koule je zavěšená na pilíři Šternbersk­é kaple, mramorový schod pod ní, na který dopadla, zůstal schválně neopraven.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia