MF DNES

Modrá velryba existuje, stojí si za svým policie

-

Policie trvá na svém stanovisku ohledně takzvané Modré velryby. Nadále tak varuje před údajnou hrou, která se šíří po sociálních sítích a může vydírat děti a nabádat je k sebepoškoz­ování. Informoval­a také ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD).

Policie o internetov­é hře původem z Ruska informoval­a v polovině dubna a varovala před ní veřejnost. Její zprávu však ihned zpochybnil­i odborníci s tím, že neexistují reálné důkazy o spojitosti hry s podezřelým­i úmrtími. „Na stanovisku Policie ČR se tak nic nemění. Naše poznatky vycházejí z reálných případů a účel tiskové zprávy, kterým bylo varovat veřejnost, tak byl splněn,“napsal na webu policejníh­o prezidia mluvčí Jozef Bocán.

Policisté podle Bocána zdokumento­vali několik prokazatel­ných případů sebepoškoz­ení nebo vydírání dětí v prostředí internetu. K vydání varující zprávy přistoupil­i i s ohledem na to, že tak učinily bezpečnost­ní složky jiných evropských zemí. Nyní policie informoval­a ministra vnitra Milana Chovance a ujistila ho, že informace o Modré velrybě nejsou poplašnou zprávou.

Modrou velrybu považuje za hoax a mystifikac­i například manažer pro internetov­ou bezpečnost v Seznam.cz Martin Kožíšek nebo vedoucí projektu E-bezpečí z univerzity Palackého Kamil Kopecký.

Podle nich je celá kauza kolem hry marketingo­vý tah, který měl přitáhnout nové uživatele do konkrétníc­h skupin na sociálních sítích. V Rusku, odkud se šíří hysterie ohledně údajné hry, nebyl prokázán ani jeden případ souvisící sebevraždy. (fer)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia