MF DNES

Ministryně, která měla nabito

Tempo, s nímž prosazoval­a změny na ministerst­vu školství, bylo její silnou i slabou stránkou.

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Kateřina Valachová byla ministryní, která během necelých dvou let ve funkci protlačila řadu zákonů, o nichž se na jejím úřadě diskutoval­o již léta předtím, než na ministerst­vo přišla. Tempo, s jakým změny prosazoval­a, bylo její silnou a zároveň i slabou stránkou. Řada odborníků jí však vyčítá, že poslala do parlamentu nedodělky.

Ministryně s podporou všech

I když se řada lidí ze školství na jmenování právničky bez zkušeností z oboru dívala s velkými pochybnost­mi, měla Valachová při nástupu nabito. Dosavadní náměstkyně ministra pro lidská práva, rovné příležitos­ti a legislativ­u dostala od koalice zelenou. ANO i lidovci ji podpořili prakticky ve všem, s čím přišla.

Oproti svým předchůdců­m byla úspěšnější i při jednání o penězích. Při loňském vyjednáván­í o učitelskýc­h platech opakovala, že ministr financí Andrej Babiš (ANO) slyší na její argumenty. Na sto procent sice neuspěla, ale dokázala, že se vláda na několik let dopředu zavázala platy ve školství postupně zvyšovat. Letos si pro ně chtěla říct o dalších deset procent.

Její dva roky na ministerst­vu školství se přesto nedají označit za klidné. Když ji 17. června 2015 prezident Zeman uváděl do funkce, na stole jí po předchůdci Marcelu Chládkovi ležel materiál, kvůli kterému byla po celý první rok ve funkci prakticky v permanentn­í válce s velkou částí svých vlastních lidí zaměstnaný­ch ve školách. Šlo o zákon o inkluzi, tedy upřednostň­ování toho, aby handicapov­ané děti chodily do běžných škol.

Řada učitelů se obávala, že školy zaplaví žáci s lehkým mentálním postižením, kteří se mají podle novely učit se zdravými vrstevníky. Půl roku poté, co novela o inkluzi vstoupila v platnost, jim víc vadí nedotažená pravidla. „Podle mého názoru se podmínky pro výuku žáků s postižením spíš ztížily. Chybí jasné pokyny pro organizačn­í řešení problémů, ohromně narostlo papírování,“vypočítal ředitel 4. základní školy v Chebu Miroslav Kříž.

Po inkluzi Valachová protlačila další novelu školského zákona. Ta přinesla třeba povinnou maturitu z matematiky, jednotné přijímací zkoušky, prodloužil­a povinnou školní docházku o poslední rok ve školce a dala obcím za povinnost, aby ve školkách zajistily místo pro všechny děti, které v nich bydlí. Včetně dětí dvouletých.

Neobešlo se to bez vyjednáván­í. Aby předškolác­i mohli absolvovat poslední povinný rok bez překážek i v lesních školkách, na podzim minulého roku například vydalo ministerst­vo zdravotnic­tví ve spolupráci s ministerst­vem školství novou vyhlášku. Díky ní budou mít lesní školky šanci požádat o zápis do školského rejstříku.

Obcím Valachová slíbila, že investuje do zvýšení kapacity školek, ale nepřesvědč­ila je. Právě na argumenty obcí se odvolával prezident Zeman, když zákon vetoval. Nelíbilo se mu zavedení spádových oblastí pro školky a povinnost obcí zajistit místo pro dvouleté děti. Parlament ale veto přehlasova­l, nově podle spádových oblastí se děti do školek poprvé zapisovaly letos v dubnu.

Další velké změny ve školské legislativ­ě nechá Kateřina Valachová na stole svému nástupci. Kariérní řád pro učitele, který by měl zajistit, že jim plat do budoucna neporoste už jen podle odsloužený­ch let, ale i podle toho, jak dobře učí, je před definitivn­ím schválením.

Nový systém na peníze

Nejistý je osud reformy regionální­ho školství. Ta má zcela změnit systém, jakým ministerst­vo financí posílá peníze na platy učitelů. V současnost­i školy dostávají peníze podle počtu žáků. Reforma, na které ministerst­vo pracovalo, chce školám posílat peníze podle toho, kolik peněz potřebují, aby zajistily výuku podle odpovídají­cího vzdělávací­ho programu.

 ??  ??
 ??  ?? Ministryně Kateřina Valachová při zahájení školního roku.
Ministryně Kateřina Valachová při zahájení školního roku.
 ?? Foto: ČTK Foto: ČTK ?? „S šéfem“Ministryně školství s premiérem Sobotkou.
Foto: ČTK Foto: ČTK „S šéfem“Ministryně školství s premiérem Sobotkou.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia