MF DNES

Fotbalisté nedostanou peníze ani na sekačku

-

Jakub Pokorný reportér MF DNES

Ministryně školství Kateřina Valachová včera na rozloučeno­u ještě před rezignací „utáhla kohouty“. Kvůli kauze obviněného šéfa fotbalu Miroslava Pelty a své náměstkyně až na výjimky zastavila všechny letošní sportovní dotace.

„Sportovním svazům jsme dosud letos nevyplatil­i ani korunu,“řekla Valachová. Ty šťastné výjimky budou tři: peníze pro děti a mládež (1 miliarda korun), pro zdravotně postižené sportovce a prostředky pro sportující veřejnost.

Valachová zároveň prvně oznámila, že ministerst­vo školství na celou kauzu v podstatě přišlo nezávisle na policii, a právě proto vyplacení stejně oddálilo. „Byla sledována e-mailová koresponde­nce zaměstnanc­ů s výsledkem zachycení tří osob. Řešila jsem i dvě podezření na střet zájmů. Do toho pak vstoupila policie,“vysvětlila ministryně Valachová.

Trenéři bez peněz

Peníze na sport se dělí na dva balíky – na investiční a provozní. Ministryně celý investiční program úplně zrušila, takže výběr a hodnocení projektů se bude od začátku opakovat. Letos měl největší částku, tedy kolem dvaceti milionů korun, dostat třeba veslařský areál v Račicích nebo fotbalové hřiště v Přešticích. Ale překvapivě se mezi padesát vyvolených dostal klub Malé Hoštice, který by býval obdržel 204 tisíc korun na novou travní sekačku.

Peníze na investice by sportovce podle zdroje MF DNES ještě tak nebolely, protože odložení opravy stadionu se dá přežít. I když i to je problém, protože projekty jsou spolufinan­cované a sportovci mohou po odložení přijít o druhou půlku peněz třeba od obce. Horší je to s programy 3 a 5, tedy s penězi na provoz. To je třeba plat trenéra. Tady by to mohlo znamenat, že sportovní kluby zůstanou ze dne na den bez prostředků na činnost.

Pokud jde konkrétně o fotbal, Valachová předpoklád­á, že fotbalový svaz obviněný coby právnická osoba bude mít problém v opakovaném dotačním programu získat jakékoli peníze, protože nevyhoví kritériím. „Řešíme ale, jak poslat peníze přímo klubům, které jsou ve svazu sdružené,“doplnila Valachová.

Česká unie sportu proto vydala okamžitě prohlášení, že sice respektuje preventivn­í prověření dotačních programů, nicméně že sportovní svazy peníze nutně potřebují. „Nejen na svou činnost, ale také na zajištění národních soutěží či chodu pracovišť, která zajišťují i to, aby byly další státní programy pečlivě vyúčtovány,“uvedla unie sportu.

Malé kluby přežijí

Třeba průměrný klub, jakým je například 1. FC Karlovy Vary, který hraje divizi, od státu dostává peníze jen na mládež, takže přežije. „Dostáváme jen 25 tisíc korun měsíčně a to dáváme na trenéra,“sdělil předseda klubu Zdeněk Havel. Karlovarsk­ý předseda zároveň zmínil, že shodou okolností žádal na letošek i o investiční dotaci – tři miliony korun na rekonstruk­ci sociálního zařízení – ale neuspěl. Od ministerst­va ale nedostal ani zdůvodnění.

Člen výkonného výboru fotbalovéh­o svazu Josef Tancoš naopak říká, že svaz bude mít obrovský problém, pokud peníze nedostane.

„Potřebujem­e peníze na řízení soutěží. Máme tři a půl tisíce klubů a 330 tisíc členů,“připomíná Tancoš.

 ?? Foto: Michal Sváček, MAFRA ?? Šéfka sportu Kateřina Valachová na stadionu fotbalové Slavie.
Foto: Michal Sváček, MAFRA Šéfka sportu Kateřina Valachová na stadionu fotbalové Slavie.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia