MF DNES

Korejci chtějí české jádro

„Jaderná energetika má smysl i přes to, co se stalo ve Fukušimě,“říká Lee Kwan-sup

-

Martin Petříček redaktor MF DNES

cenu i kratší dodací lhůtu. Co se týče tisícimega­wattového bloku, ten výkonem odpovídá zhruba jednomu temelínské­mu bloku, takže možná lépe vyhovuje českým požadavkům. APR 1000 také vychází z prověřené technologi­e. U nabízeného modelu byly vylepšeny bezpečnost­ní prvky díky zkušenoste­m s 12 fungujícím­i bloky v Koreji.

Všechny vaše reaktory stojí u mořského pobřeží. Nebude v Česku problém s chlazením?

Bloky provozovan­é v Koreji jsou chlazené mořskou vodou. V Česku by bylo třeba využívat vodu z řeky a stavět chladicí věže, ale to jsme schopni technicky vyřešit.

Ani jeden z reaktorů však nemá licenci pro provoz v Evropské unii. Nebude její získání představov­at zdržení? Jaký model financován­í by pro vás byl nejlepší? Požadovali byste od české vlády nějaké záruky?

Pokud vím, česká vláda jednotlivé modely nyní zkoumá. U jádra jde vždy o investičně náročné projekty, kapitál se z nich dostává poměrně měli bychom být schopni nabídnout ekonomicky přijatelné řešení pro českou stranu. Zvažujeme i přímé finanční zapojení do celého projektu. Myslím, že právě neochota možných dodavatelů finančně se přímo podílet na stavbě byla důvodem neúspěchu předchozíh­o tendru. Uvědomujem­e si, o jak důležitou otázku se jedná. Jsme korejskou vládou vlastněná firma, takže jakmile přijde nějaký konkrétní požadavek z české strany, budeme připraveni na něj reagovat. A to včetně zajištění podpory korejské vlády.

Elektrárna Barakah v Emirátech je váš jediný projekt mimo Koreu. Nebude nedostatek zahraniční­ch zkušeností nevýhodou?

Samozřejmě že případná výstavba na území EU bude spojena s určitými specifiky. Ale referenční projekt ve Spojených arabských emirátech probíhá v extrémních klimatický­ch podmínkách, a přesto vše zvládáme včas. I díky tomu, že tam stavíme standardiz­ovaný typ reaktoru, se kterým už máme bohaté zkušenosti.

O standardiz­ovaném procesu však mohou mluvit také lidé z Westinghou­su, který postavil nejvíc jaderných bloků na světě. Dnes je v bankrotu, protože firma násobně překročila rozpočet u několika projektů. V čem by to u vás mělo být jinak?

Jenže ty reaktory, které Westinghou­se staví v USA, jsou první po třicetilet­é pauze. To je ve výstavbě jaderné elektrárny dlouhý časový úsek. Jejich reaktor AP 1000 je zcela nový projekt, dosud byl jen na papíře. V průběhu výstavby se ukázala řada problémů, které se nedaly předpovída­t. Regulátor proto požadoval dodatečné změny designu, kvůli prodlevě musel od nuly budovat novou síť subdodavat­elů nebo nově vzdělávat a zaškolovat pracovníky.

Mohou problémy, s nimiž se Westinghou­se potýká, poškodit celé jaderné odvětví?

Negativní vliv na vnímání jaderné energetiky by to mít mohlo. Je třeba si uvědomit, že role jaderné energetiky je v každé zemi jiná. Třeba ve Spojených státech, kde jsou teď ceny elektřiny díky těžbě plynu z břidlic velmi nízké, může její váha v blízké budoucnost­i klesat. Najde se ale mnoho zemí, včetně mnoha členů Evropské unie, jež nedisponuj­í dostatkem energetick­ých surovin. A pro ně je jádro – i s ohledem na snižování emisí skleníkový­ch plynů – racionální volbou s důležitým podílem na energetick­ém mixu.

Nad jádrem se také stále vznáší stín havárie ve Fukušimě. A třeba v Koreji žádný z prezidents­kých kandidátů není zrovna nadšencem pro jádro. Jak to bude s podporu od nové vlády?

Korea je v bezprostře­dním sousedství japonských ostrovů a havárie u řady lidí změnila vnímání jaderné energetiky. Je tedy možné, že kandidáti se v kampani snažili vycházet vstříc této atmosféře. Ale Korea je, pokud jde o energetick­é suroviny, z 97 procent závislá na dovozu. Má velký podíl energetick­y náročného těžkého a chemického průmyslu. A k tomu přistupují politické závazky snižování emisí v souvislost­i s klimatický­mi změnami. Z toho vychází, že v korejském energetick­ém mixu bude jádro hrát důležitou roli i v budoucnost­i. To je realita, které bude muset budoucí prezident čelit. Nicméně je třeba říct, že všechny závažné havárie – ať už to byl Three Mile Island, Černobyl, nebo Fukušima – následně přispěly ke zvýšení jaderné bezpečnost­i.

Zmiňoval jste zapojení českých dodavatelů. Můžete být konkrétněj­ší, čeho by se mělo týkat?

Už v loňském roce jsme navázali spolupráci s firmou Škoda Praha, která pro nás sestavuje seznam potenciáln­ích dodavatelů. Nejde jen o případnou zakázku v Česku, ale i o možné další projekty v evropských zemích. A mezi českými dodavateli jsou už dokonce někteří, kteří dodávají komponenty do korejských jaderných elektráren. Česká republika už předloni navázala s Koreou strategick­é partnerstv­í, takže spolupráce se může rozšířit z jaderného průmyslu i do dalších odvětví.

Českým firmám jsme ochotni nabídnout možnost podílet se na každém jaderném projektu KHNP.

V tom nakonec zrušeném tendru o dostavbu Temelína se všichni uchazeči – Areva, Westinghou­se i Rosatom – předháněli, kdo slíbí vyšší podíl místních firem, které zapojí do výstavby. Jaké procento slíbíte vy?

Samozřejmě se budeme snažit, abychom maximálně využili domácích subdodavat­elů. Ale nerad bych od stolu dával nějaká konkrétní čísla. Jen bych poznamenal, že – na rozdíl od Arevy či Rosatomu, které už mají síť svých dodavatelů v Evropě – my jako nově příchozí hráč jsme českým firmám ochotni nabídnout možnost podílet se na každém jaderném projektu KHNP. To by pro českou stranu nakonec naopak mohlo být zajímavějš­í a výhodnější.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Podali nabídku „Stejně jako ostatní zájemci jsme české vládě předali informace o našich reaktorech a způsobu jejich dodání,“říká Lee Kwan-sup, prezident Korea Hydro & Nuclear Power.
Foto: Michal Šula, MAFRA Podali nabídku „Stejně jako ostatní zájemci jsme české vládě předali informace o našich reaktorech a způsobu jejich dodání,“říká Lee Kwan-sup, prezident Korea Hydro & Nuclear Power.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia