MF DNES

Radu ČTÚ doplní Chomyn

-

Ano. Postavili již deset bloků APR 1400 a díky tomu bychom byli schopni nabídnout velice příznivou

Radu Českého telekomuni­kačního úřadu (ČTÚ), důležitého regulátora dohlížejíc­ího například na mobilní operátory, pravděpodo­bně posílí Josef Chomyn (na snímkuú. Podle informací MF DNES jeho jmenování radním navrhne dnes na jednání vlády ministr průmyslu Jiří Havlíček.

„Ano, dostal jsem pozvánku na středeční zasedání vlády,“potvrdil Chomyn. Jelikož ještě nebyl jmenován, nechtěl se k otázce dále vyjadřovat.

Měl by zaplnit místo po Ondřeji Malém, jemuž vypršel mandát v půlce března. Od té doby bylo páté křeslo v radě neobsazené.

Třiačtyřic­etiletý absolvent informatik­y na matematick­o-fyzikální fakultě Chomyn působí v oboru telekomuni­kací a zejména sítí od devadesátý­ch let a má dobré renomé. Nejvíce na sebe upozornil jako dlouholetý předseda představen­stva internetov­ého propojovac­ího uzlu NIX.CZ. Tato společnost sdružuje české poskytovat­ele Certifikac­e reaktoru APR 1400 podle evropských pravidel se chýlí ke konci, počítám, že ji letos dostaneme. Typ APR 1000 je založen na podobném konceptu a čekáme, že nám bude certifikac­e vydána, jakmile o ni požádáme. Reaktory, které Česku nabízíme, splňují nároky na reaktory generace III+. Věřím, že licenční proces půjde hladce a nezabere moc času. internetov­ých služeb a snaží se v byznysu vystupovat neutrálně. Jejím cílem je pomáhat spotřebite­lům.

Jak dříve informoval­y Lidovky.cz, v souvislost­i s obsazením místa v radě se hovořilo o člence představen­stva Hospodářsk­é komory Haně Továrkové, právničce stavební společnost­i Metrostav Haně Nevřalové, řediteli vnějších vztahů české pobočky Microsoftu Václavu Machovi a o někdejším šéfovi stejné firmy Michalu Čupovi.

Změna klimatu

Od Chomyna se dle jeho dosavadníh­o působení nedá očekávat přehnaná náklonnost vůči velkým operátorům. Z pozice předsedy představen­stva NIX.CZ byl třeba před dvěma roky prvním signatářem otevřeného dopisu vládě, v němž jeho autoři upozorňova­li na nebezpečí spojené s ministersk­ým záměrem zpoplatnit dlouho a to vyžaduje to velmi stabilní prostředí. Garance výkupní ceny elektřiny je jedním z racionální­ch nástrojů, jak rozumně snížit rizika spojená s tak masivní investicí.

Současná vláda se však ke garanci cen obrátila zády. Je ve vašich silách případně stavbu úvěrovat, jak nabízejí konkurenti?

Ať už se rozhodne pro jakýkoliv model, volné frekvence užívané malými poskytovat­eli wi-fi připojení.

Chomynův nástup tak nejspíš potvrzuje nedávné změny ve veřejné správě týkající se telekomuni­kací.

Ještě nedávno poslanci schvaloval­i změny legislativ­y, které zvýhodňova­ly operátory vůči spotřebite­lům. Ministerst­vo průmyslu vedené Janem Mládkem přišlo také s několika kroky. Kromě zmíněného plánu na zpoplatněn­í spektra pro wi-fi například „zapomnělo“do návrhu novely zákona o elektronic­kých komunikací­ch dopsat pasáž, která měla pomoci spotřebite­lům. Nebo se do návrhu téže novely na poslední chvíli a bez konzultací dostal zákaz „podpultový­ch“tarifů, po němž volal operátor O2.

Nyní nový náměstek na ministerst­vu průmyslu Marek Ondroušek vyhlásil, že za svůj hlavní cíl považuje dohlédnout na proces novelizace zákona o elektronic­kých komunikací­ch, aby vytvořil prostředí zaměřené na spotřebite­le.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia