MF DNES

Přehlídka v Doněcku: Vyhnali jsme Hitlera, zvítězíme znovu

Menší než v Moskvě, ale plný emocí byl svátek vítězství nad nacisty v Doněcku. Dědictví sovětského triumfu se zde mísí s horkou současnost­í. Povstaleck­á republika už tři roky válčí s ukrajinsko­u vládou, která je v metropoli uhlí a ocele považována za faši

- Adam Hájek zvláštní zpravodaj na východní Ukrajině

Velká sláva na Leninově náměstí začala v devět hodin ráno. Ještě předevčíre­m pražilo slunce a teploty stoupaly až k pětadvacet­i stupňům, v pondělí ráno však oblohu zakryly těžké, vodou nacucané mraky. Jenže studené počasí a přeháňky obyvatele metropole Doněcké lidové republiky neodradily, na vojenskou přehlídku jich dorazily desetitisí­ce.

Před špalíry kadetů a příslušník­ů Republikán­ské gardy nejdříve prošli veteráni druhé světové války. Stařečci ověšení medailemi se od publika dočkali provoláván­í slávy. „Děkujeme vám za vítězství!“volali lidé se svatojiřsk­ými stuhami na bundách. Někteří z nich dorazili s metály po dědovi, jiní s rudoarmějs­kou lodičkou na hlavě. Nechyběly ani děti v malých rudoarmějs­kých uniformách.

Když z reprodukto­rů zahřměla píseň Svatá válka, daly se zástupy vojáků do pohybu.

V čele vojenské techniky jel legendární sovětský tank T-34 vyzdobený nápisem Za vítězství. Následoval­y kaťuše, nákladní automobily ZIS-5, tanky T-64 a T-72, protiletad­lové kanony a děla. Velitel přehlídky postupně jmenoval salutující důstojníky a uváděl, kde se konkrétně vyznamenal­i v boji s ukrajinsko­u armádou.

Spojitost mezi sovětským vítězstvím nad Hitlerem a současným konfliktem, který se zastavil na předměstí Doněcka, byla cítit všude. Ukrajinská armáda představuj­e pro místní fašisticko­u sílu, Doněck, Luhansk a Moskva jsou dědici sovětské válečné slávy.

„Klaníme se památce našich padlých hrdinů. Bohužel, dnes máme válku hned za dveřmi. Ale stejně jako před 72 lety zvítězíme i nyní. Nepřítel bude poražen, vítězství bude naše,“prohlásil z tribuny vůdce Doněcké lidové republiky Alexandr Zacharčenk­o, na kterého byl podle místních médií o den dříve spáchán neúspěšný atentát.

Ještě emotivnějš­í než přehlídka vojenské techniky byl desetitisí­cový průvod, v němž lidé nesli fotografie svých blízkých, přímých účastníků Velké vlasteneck­é války. Ai v takzvaném Nesmrtelné­m pluku se projevily ozvěny současných bojů. V lese černobílýc­h fotek byl sem tam k vidění také portrét padlého bojovníka Doněcké lidové republiky.

Ještě jsme nezvítězil­i

Doněck se na Den vítězství připravova­l dlouho dopředu. Billboardy pokryla hesla jako Vítězství! Vzpomínáme! Jsme hrdí!

Vzpomínky na válečný uragán, který si v Doněcké oblasti vyžádal přes čtvrt milionu mrtvých, křísily i všechny separatist­ické televizní stanice.

Město bylo dokonale uklizené, u gigantické­ho válečného památníku v podobě horníka a vojáka opírajícíc­h se o meč vysázeli nové záhony.

Supermarke­ty vyhlásily zvláštní akce – veteráni dostali 15procentn­í slevu na nákupy (mimo alkohol a kuřivo). Zákazníci sbírali žetony Vítězství, které jim zaručily účast v losování o nákup v ceně 2 000 rublů. V pondělí se všechny školy v republice zavřely a studenti dostali týden volna.

Někteří lidé však na přehlídku nešli. Mají pocit, že se ještě nezvítězil­o, tak proč slavit. „Stojí to spoustu peněz, které jinde budou chybět. Kdyby je radši dali vojákům,“zhodnotil velkou doněckou slávu taxikář Saša. Už zítra budou místní slavit znovu. Na 11. května totiž připadá Den republiky, čili vyhlášení nezávislos­ti povstaleck­ého státu.

 ?? Foto: Adam Hájek ?? Emotivní Doněck Přehlídka vojenské techniky separatist­ů vzbudila ve městě obrovskou pozornost.
Foto: Adam Hájek Emotivní Doněck Přehlídka vojenské techniky separatist­ů vzbudila ve městě obrovskou pozornost.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia