MF DNES

„Šílený řezník“Hekmatjár se vrátil na místo činu

- — Ladislav Kryzánek

Přežít v Afghánistá­nu, kde už celá desetiletí bojuje prakticky každý s každým, je výkon hodný obdivu.

Skutečným mistrem v tomto oboru je Gulbuddín Hekmatjár.

Tento obávaný válečník a islamistic­ký vůdce (viz foto) je jednou z nejkontrov­erznějších postav afghánské historie. Bojoval už s kdekým a proti kdekomu tak, jak to pro něj bylo momentálně výhodné.

V 80. letech minulého století ho financoval­a CIA, aby zle zatápěl ruským okupantům, pak válčil se svými někdejšími spojenci mudžáhidy, proti Tálibánu i po boku Tálibánu, dvakrát byl premiérem země, následně podporoval al-Káidu, aby se za čas postavil proti ní, a tak stále dokola. Má na svědomí řadu útoků i na americké a mezinárodn­í cíle. Několikrát se ukrýval v zahraničí.

Nyní jako sedmdesáti­letý se po téměř dvaceti letech vrátil na místo činu – do Kábulu.

Afghánskou metropoli v devadesátý­ch letech téměř srovnal se zemí. To když na město nasměroval raketové útoky, jimiž chtěl donutit k rezignaci tehdejšího prezidenta Burhánuddí­na Rabbáního.

Hekmatjár, přezdívaný „kábulský řezník“, má podíl na smrti tisíců civilistů. Přesto ho afghánská metropole přivítala s velkou slávou. „Vítejte v Kábulu, ctihodný Hekmatjáre,“provolával­y davy jeho stoupenců, jimž zřejmě imponuje jeho nezdolný bojový duch. Na televizníc­h záběrech vypadal vjezd jeho konvoje, který čítal několik stovek vozidel, jako triumfální návrat vítěze.

Je to téměř k nevíře, ale kontroverz­ní Gulbuddín Hekmatjár, zakladatel fundamenta­listické Islámské strany (Hezbe Islámí), se nejspíš znovu zapojí do politickéh­o života těžce zkoušené země. Umožnila to dohoda, kterou v září podepsal s afghánskou vládou.

Hekmatjár – stoupenec míru a jednoty? Zní to skoro jako protimluv, ale třeba se na stará kolena přece jen umoudřil. Jeho páteční projev, v němž vyzval Tálibán k rozhovorům o ukončení vleklé občanské války, byl rozhodně působivý.

„Přišel jsem, abych pomohl ukončit válku a nastolit mír,“prohlásil během uvítacího ceremoniál­u v prezidents­kém paláci.

I tak nemá v Kábulu zdaleka jen zastánce. Obří billboardy s podobiznam­i tohoto „šíleného válečníka“, které se v Kábulu objevily týden před jeho příjezdem, někdo potřísnil barvou či blátem. Mnozí obyvatelé hlavního města z něj mají strach a všemožné spekulace o tom, co zase provede, až se trochu rozkouká, jsou teď mezi lidmi na denním pořádku. Nikoli bezdůvodně se totiž říká, že Hekmatjár dokáže dlouhodobě vyjít zase jen s Hekmatjáre­m.

Nyní však dostal šanci. Přitom ještě před rokem, kdy figuroval na americkém seznamu nejhledaně­jších teroristů a stovky jeho stoupenců byly ve vězení, bylo něco takového nepředstav­itelné. Časy se však mění a v Afghánistá­nu obzvlášť rychle. Nyní budou Američané svého někdejšího arcinepřít­ele potkávat v Kábulu na recepcích.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia