MF DNES

Ukrajina slavila už 8. května. Včera však ještě jednou

- Luboš Palata

Možná naposledy se mohli Ukrajinci rozhodovat, zda svátek konce druhé světové války oslaví „po evropsku“8. května, nebo až včera „po sovětsku“.

Už před dvěma roky vyhlásila ukrajinská vláda v rámci porevolučn­ích přeměn za hlavní svátek spojený s koncem války 8. květen – v tento den se s ohledem na kapitulaci nacistický­ch vojsk slaví v celé západní Evropě. 9. květen, jako svátek a volný pracovní den, však v kalendáři zůstal. Osmého se slaví „den příměří“, devátý květen zůstal „dnem vítězství“. Ukrajinští politici ale dali najevo, že je to možná naposledy a že už příští rok by mohlo být volno na 9. května zrušeno.

Letos se prezident Petr Porošenko, velení ukrajinské armády a vláda drželi „starého“scénáře. Uctili památku padlých ve druhé světové válce položením květů u hlavního kyjevského památníku, kde vše proběhlo pietně a důstojně. Následně se včera v čele s Porošenkem a za přítomnost­i veteránů ze druhé světové války uskutečnil­a slavnostní přísaha nových vojáků pod památníkem „Matka Ukrajina“.

Padlý v každé rodině

V ulicích řady ukrajinský­ch měst se však vzpomínka na vítězství Sovětského svazu ve Velké vlasteneck­é válce změnila v měření sil mezi proruskými skupinami na jedné straně a ukrajinský­mi nacionalis­ty na straně druhé.

Mnozí z účastníků akce Nesmrtelný pluk, která v daleko mohutnější­m provedení proběhla v Rusku, si však chtěli připomenou­t především své nežijící předky, kteří bojovali za druhé světové války nebo v ní položili život. Ukrajina měla přitom na počet obyvatel po Bělorusku vůbec nejvíc obětí ze všech zemí, které druhá světová válka zasáhla, a své padlé má téměř každá ukrajinská rodina.

Proto se současná vláda rozhodla tyto vzpomínkov­é akce tolerovat, přestože na východě země stále probíhá válka s proruskými separatist­y a Rusko před třemi lety obsadilo ukrajinský Krym.

„Oslavujte, truchlete, pokládejte květiny a vzdávejte čest, je to právo každého občana Ukrajiny,“uvedl ukrajinský ministr vnitra Arsen Avakov. „Ale vytváření předpoklad­ů pro vnitřní destabiliz­aci přes provokativ­ní symboly a akce, to policie nedovolí,“varoval šéf resortu.

Přes velké nasazení bezpečnost­ních sil se na některých místech nepodařilo zabránit provokacím nebo potyčkám proruských sil a skupin ukrajinský­ch nacionalis­tů. V Kyjevě bylo zadrženo 25 lidí. Podobně napjatá situace, včetně potyček a zatýkání, byla v převážně ruskojazyč­né Oděse. Tam si lidé v minulých dnech připomínal­i tragédii, při níž po potyčkách proruských násilníků s příznivci Ukrajiny v tamním Domě odborů uhořelo téměř padesát lidí.—

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia