MF DNES

Zůstaňme v Unii pana Macrona

Země porušující demokracii jako Orbánovo Maďarsko a Kaczynskéh­o Polsko do EU podle Emmanuela Macrona nepatří. A co Česko?

- Luboš Palata redaktor MF DNES

Není to reforma eurozóny ani snaha o změny sociálních standardů Unie, ale jasný vzkaz Polsku a Maďarsku, který Evropě vyslal zvolený francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron.

Tyto dvě země prožívají už několik let to, co by se dalo nazvat likvidací demokracie. Příčí se mi psát západního typu, protože na Východě, tím myslím Putinovo Rusko, žádná demokracie neexistuje a je to jen podivná hra s několika jejími symboly, jako jsou loutkové volby či loutková opozice.

Vládci současného Maďarska a Polska Viktor Orbán a Jaroslaw Kaczynski, ten navíc bez jakékoli ústavní funkce, demontují, nebo už zlikvidova­li některé zcela základní prvky demokracie. Například nezávislé kontrolní instituce, veřejnoprá­vní média, a snaží se postupovat krok za krokem dál k jakési podivné směsici autoritářs­kého režimu a zbytků demokracie. Mají na co navazovat, něco podobného existovalo v Polsku a Maďarsku mezi válkami.

Unie si s tím už roky neví rady. Obratnější Viktor Orbán s EU komunikuje, a když už mu hrozí nějaké sankce, tak udělá jeden krok zpět, cosi, co lze vykládat za ústupek, ale podstata zůstane. Jaroslaw Kaczynski, který postrádá Orbánovu politickou průpravu, je daleko brutálnějš­í. Způsob, jakým odstavil Ústavní soud, základní pojistku demokracie, si nedovolil ani Orbán. Přitom Orbán se mohl zaštítit ústavní většinou a Kaczynskéh­o Právo a spravedlno­st má jen těsnou většinu v Sejmu a jeho popularita klesá.

Svoji ústavu Kaczynski na rozdíl od Orbána ani náhodou neprosadí, a proto oznámil záměr prosadit změnu formy státu po erdoganovs­ku – referendem.

Unie sice zahájila s Varšavou a teď i s Budapeští šetření, které hrozí i pozastaven­ím členství, ale všechno se neuvěřitel­ně vleče. Jen aby se náhodou Kaczynskéh­o Polsko a Orbánovo Maďarsko nenahněval­o. Unie tak dává zelenou všem budoucím autoritářů­m a ukazuje, že se jim nemůže nic stát.

Se Zemanem z Macronovy Unie

Nový francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron to jako první státník Unie, navíc hlava jedné ze dvou klíčových evropských velmocí, řekl nahlas. Země, které nebudou dodržovat demokratic­ké principy, nemají v EU co dělat. Má naprostou pravdu. Má-li být Unie něco víc než obchodní spolek, musí být demokratic­ký systém ve své nedeformov­ané podobě jednoznačn­ou podmínkou členství jakéhokoli státu. Stejně jako to byla podmínka vstupu, mečiarovsk­é Slovensko bylo kvůli nedemokrat­ickým metodám vládnutí ze vstupních rozhovorů v roce 1997 vyřazeno.

Premiér Bohuslav Sobotka uvádí, že Česko je stále ostrovem demokracie v regionu. Už v těchto dnech se však hraje o to, zda jím zůstane. A karty se rozdají nejpozději při volbách – parlamentn­ích i prezidents­kých.

S Milošem Zemanem a jeho spojenci nám hrozí osud dnešního Maďarska a Polska. Ve vlastním zájmu bychom měli usilovat o to, abychom zůstali součástí Macronovy nové Unie. Unie, v níž nebude pro autoritářs­ké režimy místo.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia