MF DNES

Schulzův efekt už netáhne, německá SPD se propadá

- Vojtěch Varyš komentátor MF DNES

Vneděli se konaly v Německu důležité zemské volby. Ve Šlesvicku-Holštýnsku, ležícím u dánských hranic a Severního moře, po pěti letech u moci prohráli sociální demokraté navzdory populárním­u premiérovi Torstenu Albigovi volby a pravicová CDU vedená Danielem Güntherem, kterého podle průzkumů většina voličů ani neznala, získala 32 procent hlasů (oproti 27 procentům pro SPD).

Po prohraných březnových volbách v Sársku jde o druhý neúspěch nového šéfa SPD Martina Schulze. Když nastoupil v lednu do čela strany a ohlásil svou kandidatur­u na německého kancléře, začaly socialistů­m raketově stoupat preference, stranu zachvátila euforie a masově do ní začali vstupovat noví členové.

Nevydrželo to dlouho: v zemských volbách se nepodařilo preference přetavit do reálných výsledků, samy průzkumy se po výkyvu vracejí do normálu a SPD v nich už teď zas jasně prohrává s CDU/CSU kancléřky Merkelové. Zatímco v Sársku se mohl Schulz vymlouvat na mimořádnou popularitu tamní pravicové premiérky Annegret Kramp-Karrenbaue­rové, ve Šlesvicku-Holštýnsku nic takového neplatí. SPD je zde tradičně úspěšná a má široké koaliční možnosti, nyní vládla se Zelenými a stranou dánské menšiny SSW, v minulosti také ve velké koalici nebo s liberální FDP.

Ještě větší propadák by pak pro Schulze znamenal neúspěch v dalších volbách v Severním Porýní-Vestfálsku, které se konají tuto neděli a seriál zemských hlasování uzavírají. Po nich už se uskuteční jen zářijové volby celoněmeck­é.

Severní Porýní, nejlidnatě­jší země v Německu, je tradičně levicovou baštou a SPD tu vládla po většinu poválečnéh­o období, nadto jde o Schulzův volební obvod. Naposled, když zde sociální demokraté prohráli s pravicí, stálo to místo jejich kancléře Gerharda Schrödera. Neúspěchy také stíhají protestní AfD, která oslabuje, a stejně jako v Sársku ani ve Šlesvicku neuspěla postkomuni­stická levice. Naopak pro liberální FDP jsou volby vzpruhou a nadějí, že se v září vrátí do celoněmeck­é politiky.

Angela Markelová se tváří v tvář masivnímu nástupu energické Schulzovy kampaně držela jako obvykle v pozadí. A znovu se jí tato taktika vyplácí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia