MF DNES

Tvrdý trest pro pašeráky lidí

-

Italský ministr zahraniční­ch věcí Angelino Alfano obvinil evropské záchranáře z některých neziskovýc­h organizací, že ve Středozemn­ím moři pomáhají pašerákům lidí. Rovněž sicilský prokurátor Carmelo Zucaro prohlásil, že tito tzv. záchranáři berou úplatky od pašeráků, kteří vozí migranty z Libye do Evropy. Už dříve vyřkli podobná obvinění i zástupci Evropské pohraniční agentury Frontex a od jednání neziskovek se v podstatě distancova­li.

Je nutné si přiznat, že mezi uprchlíky převažují lidé, kteří chtějí do Evropy z ekonomický­ch důvodů. Těch, kteří utíkají kvůli ohrožení života z politickýc­h důvodů, je jen kolem tří procent. Současný stav proto považuji za skandální a souhlasím s názorem, že některé z neziskovek de facto pomáhají nelegálním­u obchodu s lidmi.

Řešení musí být rázné. Pokud se prokáže, že neziskové organizace jakkoliv podporují pašování lidí, měly by být tvrdě trestány. Ve výboru pro rozpočtovo­u kontrolu Evropského parlamentu se i zasazuji za to, aby všechny neziskové organizace musely transparen­tně prokazovat, na co vydávají peníze.

Pašeráctví lidí je velmi vážné provinění, při němž se hazarduje s lidskými životy, protože plavba přes moře na chatrných plavidlech je nebezpečná. Navíc mezi migranty mohou být i teroristé, čímž dochází k ohrožení bezpečnost­i evropských zemí. Souhlasím proto i s návrhy, že by konkrétní viníci z řad neziskovek měli jít do vězení stejně jako běžní převaděči. — Tomáš Zdechovský europoslan­ec

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia