MF DNES

Výstaviště oživí „němé“kino

Holešovick­ý areál brzy čeká oprava vstupní brány i Divadla Spirála. Zatím zde budou projekce

-

Matěj Ludvík redaktor MF DNES

Léta chátrající Výstaviště v Holešovicí­ch je stále spíše ostudou než pýchou metropole. Příští měsíce však pro něj budou zlomové. Proměnou by měla projít řada budov i venkovních prostor areálu a místo by se mělo znovu stát volnočasov­ým, kulturním i sportovním centrem Prahy.

Na výraznou přestavbu aktuálně čeká celý vstupní prostor. Koncem loňského roku vypsalo město architekto­nickou soutěž na novou bránu, koncem dubna pak z dvanácti uchazečů vybrala odborná komise vítězný návrh. Pokud nenastanou komplikace při výběru stavební firmy, jako se to nedávno stalo v případě Šlechtovy restaurace v nedaleké Stromovce, nová dominanta by měla stát na jaře příštího roku.

„Naším zadáním bylo celý prostor maximálně otevřít, aby vynikla dominanta Průmyslové­ho paláce a Výstaviště se stalo plnohodnot­nou součástí veřejného prostoru, kde budou lidé trávit svůj volný čas,“říká primátorka Adriana Krnáčová (ANO). Zároveň upozorňuje, že při pořádání některých akcí je nutné areál uzavřít a pouštět návštěvník­y pouze přes turnikety. Pro tyto případy bude u vchodu plot, který bude možné vysunout a následně opět zasunout do země.

Samotná podoba hlavní brány, která nahradí nevzhledné železné konstrukce, bude podle vítězného návrhu jednoduchá a moderní. Tvořit ji má dvojice velkých pilířů, na nichž budou umístěny obrazovky lákající kolemjdouc­í chodce k návštěvě aktuálních veletrhů, koncertů a dalších akcí. Uvnitř se počítá se samoobsluž­nými pokladnami a bankomaty. Podobné pilíře, avšak menších rozměrů, budou stát ještě u dvou bočních vchodů. Kvůli tomuto řešení tak padne dříve uvažovaný nápad některých odborníků, kteří navrhovali vytvořit repliku původní brány pocházejíc­í z konce 19. století.

Součástí je i obnova předprosto­ru Výstaviště při příchodu od tramvajové

zastávky. Zmizet by odtud měly dvě stávající fontány, přestože prošly rekonstruk­cí teprve před dvěma lety. Nahradí je v současnost­i populární vodní mlžítka. Na tyto úpravy vyčlenilo město z rozpočtu patnáct milionů korun.

Film ve sluchátkác­h

Ještě než k přestavbě vstupního prostoru dojde, využije Praha sousední plochu mezi stávajícím vchodem a Průmyslový­m palácem k vybudování improvizov­aného letního kina. Už za týden bude spuštěn zkušební provoz a organizáto­ři z nedalekého Bio Oka budou promítat filmy každý večer během celé letní sezony. Zajímavost­í je, že až 250 diváků dostane před každou projekcí sluchátka, do nichž bude pouštěn zvuk k snímku. Nebudou tak rušeni obyvatelé žijící v okolí.

Se stavebními pracemi se počítá i v dalších částech areálu a magistrát věří, že je stihne do voleb příští rok na podzim. Nejblíže kompletní opravě má nyní restaurace Bohemia, která je dnes v dezolátním stavu. „Když to půjde dobře, rekonstruk­ce za zhruba 50 milionů korun by měla začít v srpnu. Po dokončení zde chceme v roce 2018 obnovit provoz restaurace,“říká Pavel Klaška, ředitel městské společnost­i Rozvojové projekty Praha, která Výstaviště spravuje.

Už letos se uskutečnil­a první fáze oprav Maroldova panoramatu, které dostalo novou fasádu i střechu. V příštím roce pak čeká na zrestaurov­ání samotné dílo zobrazujíc­í bitvu u Lipan. Během prvních čtyř měsíců tohoto roku prošlo základní opravou také Lapidárium, kde se opravily vnitřní omítky, střecha i většina fasád.

Padlo také definitivn­í rozhodnutí ohledně budoucnost­i Divadla Spirála, které je uzavřeno od ničivých povodní v roce 2002. Místo demolice by se originální stavbě za 60 milionů korun měla vrátit původní podoba. Jednou z možností je prostor využít pro představen­í nového cirkusu. Prostor by mohl být k dispozici v sezoně 2018/2019.

Dlouhodobě visí otazník také nad osudem vyhořelého levého křídla Průmyslové­ho paláce. Nyní se zdá jako nejpravděp­odobnější varianta, že v horizontu pěti let zde vznikne jeho věrná kopie. Do té doby bude pro potřeby veletrhů a dalších akcí sloužit jednoduchá montovaná hala, která nahradí stávající stan. Její instalace zabere zhruba čtyři měsíce a v provozu by měla být opět v průběhu příštího roku.

Proměny se dočká v neposlední řadě zelený cíp v severní části Výstaviště. Už v letošní letní sezoně by zde mělo začít fungovat piknikové místo, kde si Pražané budou moci půjčit grily a na místě si upéct maso. Za rok pak o kus dál vznikne park s vodními prvky a přírodní koupaliště. Lepší prostupnos­t z přilehlé Stromovky pak zajistí nové vchody.

Zadáním bylo, aby vynikl Průmyslový palác a Výstaviště se stalo součástí veřejného prostoru.

 ??  ??
 ??  ?? Nová brána Vstup na Výstaviště povede skrz jednoducho­u bránu. Vizualizac­e: Rozvojové projekty Praha
Nová brána Vstup na Výstaviště povede skrz jednoducho­u bránu. Vizualizac­e: Rozvojové projekty Praha
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia