MF DNES

Umělé nohy, skleněné oči i první sluchadla

- — Kateřina Havlická

Krupobití pruských dělostřele­ckých kulí a granátů bušilo před 260 lety po prohrané bitvě u Štěrbohol v květnu 1757 do zdí pražských měst. Vojensky také přišel naposledy vhod prstenec městských hradeb.

Na jaře před 260 lety 75 tisíc Pražanů spolu s asi 40 tisíci vojáky rakouských regimentů prožívalo perné chvilky. Na město během několika týdnů dopadlo 60 tisíc koulí, 22 tisíc granátů a 550 zápalných střel. „Intenzivní ostřelován­í poničilo 880 domů, potlučena byla i katedrála sv. Víta,“popsal boj o Prahu historik Josef Svátek. Poškozen byl též komplex augustiniá­nského kláštera na Karlově. Na něj dopadlo až 800 koulí. Utrpěla i Prašná brána, Dům U Zlatého jednorožce či rotunda sv. Martina na Vyšehradě. Dělová koule je zde zazděna dodnes. Těžké škody utrpěla také obora Hvězda, kde se nacházel hlavní stan pruského krále Fridricha II.

Sklenářka, Pankrácká pláň a další dominantní body v okolí hradeb se proměnily v základnu dělostřele­ckých baterií obléhatelů. Prusům se podařilo dobýt i Vítkov. „Vrch hájil prapor chorvatský­ch hraničářů. Přesila je donutila ustoupit do města,“popsal situaci historik Pavel Bělina. Rakouské armádě se ale podařilo udržet strategick­ou Letnou.

Obránci města údery vraceli. Syn padlého rakouského generála Maxmiliana Browna vedl úspěšný výpad

Dát za něco ruku do ohně nebo vzít nohy na ramena. V reklamním spotu Národního technickéh­o muzea (NTM) se nejedná o metafory, ale o reálné skutky.

Věty totiž pronesli paralympio­nik Jiří Ježek nebo handicapov­aný závodník na kole Richard Štěpánek, kterým plnohodnot­ný život umožňují umělé končetiny. Spot tak láká na velkou výstavu Národního technickéh­o muzea Člověk v náhradách aneb technika slouží medicíně. Ta dnes začíná a potrvá deset měsíců. Ukáže především historii, současnost a budoucnost protetické

Praha se v obležení ocitla bezprostře­dně poté, co 6. května 1757 u Štěrbohol utichla jedna z největších bitev sedmileté války mezi Prusy a armádou české královny Marie Terezie. K hlavnímu městu království tehdy od severu přitáhly armády „dědičného nepřítele“habsburské

V Národním technickém muzeu dnes začíná výstava Člověk v náhradách aneb technika slouží medicíně

medicíny, ale i další techniku, která pomáhá lidem kompenzova­t jejich tělesné nedostatky. Na výstavě se kromě pracovníků muzea podílela také Karlova univerzita a Národní lékařská knihovna a její Zdravotnic­ké muzeum.

„Jsou to desítky až stovky předmětů. Například kardiostim­ulátory, neurostimu­látory, inzulinové pumpy. Mému srdci nejbližší je třeba dialyzační technika – na výstavě máme dva nejmoderně­jší dialyzační přístroje. Jsem velmi rád, že se nám je podařilo získat,“říká komisař výstavy Hynek Stříteský. Generální ředitel NTM Karel Ksandr pak připomíná přenosný rentgen z roku 1945 nebo barokomoru z plzeňské fakultní nemocnice.

Stěžejní je však sbírka protetiky. „Mluví se o protetické­m palci či o skleněných očích ze starověkéh­o Egypta. Tehdy však ještě náhrady nepomáhaly živým lidem. Doplňovaly se do hrobky,“uvádí spoluautor výstavy Šimon Krýsl ze Zdravotnic­kého muzea s tím, že velký rozvoj oboru přišel v 16. století. „Vždy však dostupnost protetiky závisela na finančních možnostech pacienta. Známe úžasné železné ruce s pohyblivým­i prsty nebo nohy, které umožňovaly nositeli jezdit na koni. Na to však dosáhla jen nejvyšší vrstva společnost­i,“upozorňuje Krýsl a dodává, že ostatní si mohli dovolit tak maximálně dřevěnou nohu.

„Těch se v Evropě dochovalo asi šest a všechny jsou v italských muzeích. V naší výstavě jsou nejstarším­i exponáty umělé protézy z první poloviny 19. století, kdy se začaly poprvé vyrábět. Ze stejného období máme také sluchadla Wolffsohn, což byla velmi významná chirurgick­onástrojář­ská firma z Vídně,“pokračuje Krýsl. Současnost však s historií nemá společné jen to, že jsou protézy pro většinu lidí příliš drahé. Stejně silné jsou podle Krýsla i předsudky. „Ve středověku však byla definice normality daleko širší než dnes. Teď máme jasně stanovená estetická pravidla, jak by měl člověk vypadat. Tehdy mělo mnoho lidí hrby, byli slepí, měli poškozené končetiny,“říká Krýsl. Podle něj to však neznamená, že by středověcí lidé byli vůči ostatním tolerantně­jší. „Myslím, že byli netolerant­ní v jiných ohledech než v tom, jak má vypadat lidské tělo,“uzavírá Krýsl.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia