MF DNES

Trojkoalic­e zatím Březinu podrží

-

Řež u Štěrbohol začala dopoledne pruským nástupem proti liniím armády Marie Terezie. V boji padl třiasedmde­sátiletý pruský maršál Kurt Schwerin, kterého smetla kartáčová střela. „Ten muž měl pro mě cenu 10 tisíc vojáků,“komentoval maršálovu smrt Fridrich II.

V mlýnici ataků a protiútoků dělová koule smrtelně zranila také rakouského velitele Maxmiliána Browna, jemuž urvala nohu. Princ Karel Lotrinský se z nervového vypětí zhroutil, zřejmě následkem infarktu, a v bezvědomí jej transporto­vali do vyšehradsk­é citadely.

Do páté odpoledne Prusové prolomili linie rakouské armády v šířce asi 800 metrů u Kyjí. Rakouští „bělokabátn­íci“prchali většinou do Prahy. Bitvu nepřežilo okolo 13 tisíc Prusů a Rakušanů. Vojáci umírali ještě řadu dní po bitvě, stovky jich byly pochovány na Břevnově.

Štěrbohols­kou bitvu Fridrich II. považoval za své vítězství. Jenže 18. června 1757 s Rakušany prohrál u Kolína. Rakouské velení poté poslalo k Praze vyprošťova­cí jednotky. Polní zbrojmistr Karl von Kheul vyrazil 19. června 1757 Strahovsko­u branou a rozvrátil Prusy na bělohorské pláni. Od Újezdské brány vyrazilo 3 200 hraničářů a husarů Ernesta Gideona Laudona, který na Ladronce získal dvě stě zajatců a dvě děla a Prusy hnal z Prahy směrem ke Slanému a Velvarům. Magistrátn­í Trojkoalic­e (zelení, KDU-ČSL a STAN) ani hnutí ANO nebudou vyzývat zastupitel­e Karla Březinu (ČSSD) k rezignaci. To by se stalo pouze tehdy, pokud by byl v kauze dotací na ministerst­vu školství a Fotbalové asociaci ČR (FAČR) obviněn. „Je v pozici svědka. Není žádný důvod, abychom kohokoliv ze zastupitel­stva vyzývali k jakémukoli­v odstoupení,“řekl radní Jan Wolf (KDU-ČSL). Policie minulý týden v sídle FAČR na Strahově zadržela předsedu asociace Miroslava Peltu. Vyšetřovat­elé prohledáva­li také kanceláře na ministerst­vu školství a zasahovali na magistrátu. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia