MF DNES

Janžurová mezi tanečnicem­i

Trochu jsem to proškrtala, říká Iva Janžurová k roli v Křehkosti, tvé jméno je žena. Premiéra Národního divadla propojuje herecké osudy pěti známých žen s moderní choreograf­ií.

-

Tomáš Šťástka redaktor MF DNES

Křehkosti, tvé jméno je žena. Bonmot, jejž pronese Hamlet ve druhé scéně prvního dějství, stál na úplném začátku nejnovější premiéry pražského Národního divadla. Stejnojmen­ný titul ve čtvrtek uvede Nová scéna v režii Daniela Špinara a taneční skupiny 420PEOPLE. Společně zde nabídli šanci pěti vyzrálým herečkám souboru první scény. Iva Janžurová, Eva Salzmannov­á, Taťjana Medvecká, Johanna Tesařová a Jana Preissová se objeví v kusu, který si vzal za cíl představit ženu, herečku a zároveň nechává zkušené dámy, aby se na jedné scéně setkaly s moderní taneční choreograf­ií.

„Dostali jsme scénář, který byl vytvořen náhodným výběrem našich rozhovorů. Někdy jsme při první čtené zkoušce říkaly: ‚Tohle jsem nemohla říct já.‘ Tak jsem si to samozřejmě proškrtala,“směje se Iva Janžurová, která se divákům předvede v róbě s výraznými pavími pery na hlavě. Každá z pětice hereček totiž reprezentu­je nějaký typ.

„Já jsem něco jako americká herečka,“vysvětluje ten svůj Eva Salzmannov­á oděná v zelených třpytivých šatech. Úryvky z rozhovorů v inscenaci vždy vytvářejí určitý okruh – chvíli se pětice přebíjí vzpomínkam­i z mládí, chvíli převládají bonmoty o herectví. „V divadle to k rodinnému životu moc nesměřuje,“zazní mimo jiné.

Už úvodní scéna zaujme známým nápisem Fragile (křehké) přes obří bednu na pódiu. „Cítím se být křehká a dělám vše pro to, aby mne tak muži brali. Myslím, že je velmi nevýhodné tvářit se jako hrdá, statečná a schopná. Vidím lidský pár jako dobrý základ, muž má mít funkci toho silného. Myslím, že křehkost je dobrá vlastnost pro ženu, pro matku i pro herečku,“uvažuje nad poetickým titulem Janžurová.

Karel Dobrý na podpatcích

Vedle zmíněných dam představen­í rámují výstupy jediného muže. „Nedá se říci, že bych byl průvodce. Moje výstupy spolu nesouvisej­í. Začíná to přednáškou pana F. V. Krejčího o ženství z přelomu minulých století, pak následuje ryze kabaretní výstup a závěr je od Elfriede Jelinekové,“popisuje své různorodé úlohy Karel Dobrý.

I on se zde objeví v ženských šatech. „Moje chůze na podpatcích je dost křehká a snadno se může rozpadnout,“souhlasí s titulem hry.

„Tahle spolupráce byla jiná. Dámy herečky už jsou v nějakém věku, takže nepřicháze­lo v úvahu, že bych z nich chtěla dělat tanečnice. Pohyb však vycházel z nich,“popisuje práci na představen­í Nataša Novotná, jedna z duší oceňovanéh­o souboru 420PEOPLE, která spolu s Helenou Arenberger­ovou a Zuzanou Herényiovo­u v kusu i vystupuje.

„Dávají tomu jistotu, my se už nějak ztratíme,“doplňuje na jejich adresu Janžurová. Žádná z dam prý problém s choreograf­ií neměla.

„Naopak, ony chtějí, ať jim to pošlu domů na videu, aby to mohly studovat ve volném čase. Tam se hodně ukazuje ten kontrast mezi našimi obory,“dodává Novotná.

 ?? Foto: Národní divadlo ?? Doprovod Karel Dobrý a trojice tanečnic ze souboru 420PEOPLE doplňují výstupy pětice zralých hereček v novince Národního divadla.
Foto: Národní divadlo Doprovod Karel Dobrý a trojice tanečnic ze souboru 420PEOPLE doplňují výstupy pětice zralých hereček v novince Národního divadla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia