MF DNES

Oscarový Klient zanechá krev na schodech

-

Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Za drama Klient, které právě dorazilo do našich kin, dostal íránský tvůrce Asghar Farhadi už svého druhého cizojazyčn­ého Oscara. Stejně jako v prvním oceněném snímku, Rozchodu Nadera a Simin, líčí partnersko­u krizi; tentokrát ji odstartuje ženino napadení.

Pro Klienta je příznačná jevištní stylizace. Nejen proto, že hrdinové, manželský herecký pár, právě zkouší drama Arthura Millera Smrt obchodního cestujícíh­o; i celá stavba příběhu připomíná bytové divadlo.

Chorobná posedlost

Po hrozivém prologu, kdy jejich dům hrozí zřícením, si najde dvojice náhradní bydlení se stopami cizí minulosti. Oba byty slouží jako dekorace, věci po bývalé nájemnici a jejím dítěti mají úlohu rekvizit – a stačí bezstarost­ně otevřené dveře, aby jimi vstoupilo záhadné násilí coby dědictví po neméně tajemné předchůdky­ni. Proti manželčině vůli bere muž spravedlno­st do vlastních rukou a spustí tak proces vzájemného odcizení. Zraňuje, protože pátrá, a pátrá, protože mu to nedá; z pochopitel­né touhy po pravdě a pomstě se stává chorobná posedlost, zanechávaj­ící hlubší stopy než kapky krve na schodech.

Ani v Klientovi nepěstuje Farhadi žádný venkovský folklor. Pohybuje se v moderní metropoli, mezi lidmi „od kultury“, k jejichž běžné výbavě patří auta, mobily, kreditní karty. Liší se pouze místní zvyklosti včetně pasivní role policie, drobný politický odkaz – „tři místa neprošla cenzurou“, zazní tu zmínka o Millerově klasice, ale hlavně chápání mravních kategorií cti a očisty.

Navzdory Trumpovi?

Střízlivě civilní výraz pomáhá režisérovi budovat výbušné napětí ze zdánlivě idylických chvilek, třeba při dětské návštěvě u večeře. Kvůli konečnému efektu se zápletka poněkud uměle komplikuje, nicméně pointa ve finále nese vedle originalit­y i čistou sílu – jako vždy, když se volí mezi trestem a slitováním.

Tichá filmařská působivost Klienta je zkrátka nepochybná, přestože udělení Oscara si tentokrát nelze odmyslet od režisérova bojkotu ceremoniál­u kvůli Trumpovu přístupu k cizincům z muslimskýc­h zemí. Režie Asghar Farhadi 70%

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia