MF DNES

Husí kůže nad snímkem. Froome se stal terčem

- — Tomáš Macek

Geraint Thomas, jeden ze dvou lídrů týmu Sky, se před startem 4. etapy Gira nevěřícně chytil za hlavu, když v týmovém autobusu uviděl na Twitteru snímek zničeného kola Chrise Frooma.

Mikel Landa, druhý lídr britské stáje, poté vykládal: „Z té fotografie jsem dostal husí kůži. A vzpomněl jsem si na Michele Scarponiho.“

Snímek ukazoval Froomovo zcela zničené kolo Pinarello, na němž v úterý poblíž svého bytu v Monaku trojnásobn­ý vítěz Tour trénoval.

„Právě mě naschvál srazil netrpělivý řidič, který mě sledoval až na chodník,“tweetoval 31letý Brit u fotografie. „Díky Bohu jsem v pořádku. Kolo je na odpis. Řidič ujel.“

Froome se odebral na policii a podal trestní oznámení na neznámého pachatele, načež na náhradním kole nezraněn pokračoval v tréninku. Další z řady incidentů nicméně umocnil zděšení posledních týdnů.

Dva týdny před startem Gira zahynul Michele Scarponi, když se při tréninku na křižovatce střetl s nepozorným řidičem dodávky.

V neděli u města Oliva pak přišli o život dva trénující cyklisté ze španělskéh­o amatérskéh­o klubu Atletic Llebeig. Srazil je řidič automobilu jedoucí po jejich straně silnice. Jak zjistili policisté, byl opilý a pod vlivem drog.

Následujíc­ího dne vyzvali Alberto Contador, Alejandro Valverde a další Španělé k rozsáhlé akci za větší bezpečí cyklistů na silnicích. „Počet nešťastnýc­h událostí narůstá a nic se nemění. Potřebujem­e tvrdší tresty pro nezodpověd­né řidiče,“řekl Valverde, zatímco Joaquim Rodríguez dodal: „Kolik mrtvých ještě musí být, aby se změnil zákon?“

Už loni při soustředěn­í ve španělském Calpe skončilo šest jezdců prvodivizn­í stáje Giant-Alpecin v nemocnici, když je na tréninku smetla v protisměru jedoucí Britka.

Včerejší Froomova nehoda navíc jeví známky zlého úmyslu řidiče, jenž za ním odmítal jet pomaleji.

„Pokud se vás někdo snaží zranit úmyslně, je to děsivé,“reagoval Brett Lancaster, bývalý australský profesioná­l a nyní sportovní ředitel týmu Sky. „Když máte děti, začnete o takových hrozbách přemýšlet víc a víc. Auta na silnici byla i jedním z důvodů, proč jsem ve 35 letech ukončil kariéru. Cyklistika je nádherný sport, ale musíte se při tréninku neustále otáčet za záda.“

Zatímco na Giru rozehrával­a italská média téma nepřátelst­ví mezi Vincenzem Nibalim a Nairem Quintanou (a sám Nibali jejich články umírňoval), Froome se na svůj vrchol sezony teprve chystá.

Bojovat o titul na všech třech podnicích Grand Tour v jedné sezoně je v současnost­i prakticky nemožné. Brit letos opět zvolil kombinaci Tour–Vuelta, zatímco Quintana si vybral dvojboj Giro–Tour a Nibali upřednostn­í Giro a Vueltu.

Přesto Froome, jehož sezona je zatím všechno, jen ne úspěšná a šťastná, včera na zpravodajs­kých serverech zastínil i netrpělivě očekávaný souboj jezdců Gira na Etně. Ovšem způsobem, o jaký rozhodně nestál.

 ?? Foto: Twitter ?? Tak dopadlo mé kolo Snímek, který zveřejnil Chris Froome poté, co jej „knokautova­l“netrpělivý řidič. I část rámu je zlomená.
Foto: Twitter Tak dopadlo mé kolo Snímek, který zveřejnil Chris Froome poté, co jej „knokautova­l“netrpělivý řidič. I část rámu je zlomená.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia