MF DNES

Ital, nebo Němec? Sparta uvažuje i o trenéru Duttovi

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

VČesku se ideální trenér hledá těžko. Tak zvolíme italskou cestu? Nebo německou? Takhle nějak zřejmě v posledních dnech uvažuje vedení fotbalové Sparty při výběru kouče pro novou sezonu. Tým, který zatím vede Petr Rada, by měl od léta převzít někdo jiný – a zahraniční varianta je pravděpodo­bná.

Výběr se podle všeho zúžil na dva kandidáty.

O Andreovi Stramaccio­nim, bývalém kouči Interu Milán, se už mluví víc než týden. V Praze se setkal s majitelem klubu Danielem Křetínským, zaujal, ale i proto, že mu ještě běží smlouva s řeckým Panathinai­kosem, jednání popírá. A ani Sparta situaci nechce komentovat.

Podle informace, kterou MF DNES potvrdil zdroj blízký klubu, je ale ve hře jedno nové jméno: Robin Dutt. Schválně: víte, kam ho zařadit? Pokud delší dobu sledujete německou bundesligu, pak jistě ano.

Dvaapadesá­tiletý chlapík s havraními vlasy a přímým pohledem v posledních deseti letech vedl Freiburg, Leverkusen a Brémy, naposledy dělal ve Stuttgartu sportovníh­o ředitele. Slušné „sívíčko“, že? Jenže podobně jako v případě Stramaccio­niho, také u Dutta na první pohled zaráží, jak prestižní angažmá kontrastuj­í s výsledky.

Dobrou práci odvedl ve Freiburgu, který dostal zpátky do nejvyšší soutěže, zato pak v Leverkusen­u pohořel. Přitom když přicházel jako náhrada za úspěšného Juppa Heynckese, hýřil sebevědomí­m.

„Nejsem tady proto, abych nechal tým z druhého místa v minulé sezoně spadnout na páté. Chci, abychom byli ještě lepší,“naznačoval, že myslí na titul.

Realita byla smutnější: po osmi měsících, zakončenýc­h výpraskem 1:7 od Barcelony v Lize mistrů, si hledal novou práci.

V Brémách potom vydržel necelý rok a půl a skončil po sérii devíti utkání v řadě bez vítězství. Ještě mrzutěji se loučil ve Stuttgartu, kde jako sportovní ředitel loni nechtěně asistoval u pádu do druhé ligy po dlouhých čtyřiceti letech.

Syn indického otce za sebou nemá ani výraznou hráčskou kariéru, nejvýš to dotáhl do páté ligy.

Na druhou stranu – v Německu platí za experta na mládež a před pěti lety působil jako sportovní ředitel svazu: měl na starosti vzdělávání trenérů a rozvoj talentů.

„Teď žiju uvolněně. Po deseti letech v krysím kolečku bundesligy necítím tlak, že bych musel okamžitě někde pracovat,“tvrdil v lednu. „Ale nechci odpočívat moc dlouho, na to je ve dvaapadesá­ti brzo.“

Třeba po roce prázdnin najde nový džob v Česku.

 ?? Foto: 2x Profimedia.cz ?? Sparta uvažuje o trenérovi ze zahraničí: v úvahu připadá Ital Stramaccio­ni a Němec Dutt (vpravo).
Foto: 2x Profimedia.cz Sparta uvažuje o trenérovi ze zahraničí: v úvahu připadá Ital Stramaccio­ni a Němec Dutt (vpravo).
 ??  ?? Dva kandidáti
Dva kandidáti

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia