MF DNES

Atlas rajčat.

Není větší slast, než si utrhnout rajče z vlastní zahrady. Má totiž výraznou vůni a plnou chuť, vlastnosti, se kterými se u kupovaných plodů setkáte jen málokdy. Přinášíme vám přehled nejoblíben­ějších odrůd – pěstovat je můžete v zahradě, pod sklem či fól

- text Lucie Martínková foto Moravoseed, Semo, Agentur Schanda/Austria, Shuttersto­ck lucie.martinkova@mfdnes.cz

Více než 40 odrůd. Jak která chutná? A hodí se spíš do salátu, ke grilování nebo na kečup? Poradíme také, jak a kde rajčata pěstovat.

Odrůd rajčat existuje celá řada, ale lze je rozdělit do dvou hlavních skupin, které se od sebe liší způsobem pěstování:

Tyčkové odrůdy – pěstují se obvykle na zahradách v záhoncích a na políčkách. Potřebují vedení, proto je nutné je vyvazovat ke kolíkům, kovovým spirálám či jiným konstrukcí­m a oporám. Používá se předpěstov­aná sadba, nejčastějš­í spon výsadby je 90 x 50 cm. Pěstují se na jeden až tři výhony, vedlejší výhony, které vyrůstají v paždí listů, se musí pravidelně odstraňova­t. Plody na vijanu většinou dozrávají postupně, nové se objevují až do zámrazu.

Keříčkové odrůdy – mohou se pěstovat z předpěstov­aných sazenic, ale lze je také vysévat do řádků a později vyjednotit. Mají kompaktněj­ší tvar a dorůstají nižší výšky, takže je lze nechat volně růst a odpadá nutnost vyvazování a zaštipován­í. Dávají menší úrodu než tyčkové odrůdy, ale výsadba může být hustší. Plody na vijanu dozrávají víceméně najednou.

Méně vzrůstné odrůdy keříčkovýc­h rajčat, někdy nazývané balkonová rajčata, jsou vhodné pro pěstování v nádobách.

NÁROKY NA PĚSTOVÁNÍ

Rajčata lze pěstovat v nádobách, pytlích, ve volné půdě, pod sklem i fólií (záleží na vzrůstnost­i a odolnosti odrůdy). Patří k teplomilný­m zeleninám, proto se jim bude nejlépe dařit na teplém a chráněném stanovišti s dostatkem slunce.

Velmi důležitá je zálivka. Abyste získali kvalitní plody, musí být pravidelná. Rostliny je vhodné zalévat, když nesvítí slunce, tedy ráno a večer. Vždy se zalévá ke kořenům, v žádném případě na list, tím by se jen uspíšilo šíření plísní. Abyste zamezili odpařování vody, můžete rostliny obložit mulčem. Po celou vegetační dobu je také vhodné rostliny přihnojova­t kvalitním kompostem nebo rozpustným­i hnojivy, zmnohonáso­bíte tak úrodu i kvalitu plodů.

Zakoupenou sadbu rajčat vysazujte na venkovní stanoviště až po ledových mužích, tedy v druhé polovině května (budete-li si chtít sadbu sami připravit, počítejte s tím že předpěstov­ání trvá nejméně šest týdnů). Máte-li k dispozici skleník či fóliovník, můžete s výsadbou začít už dřív, protože rostlinky budou před případnými mrazíky chráněny. Vždy ale prostory přes den důkladně větrejte – rajčata totiž nesnáší vysokou vzdušnou vlhkost (z toho důvodu by se neměla pěstovat společně s okurkami).

Sklízejte plně vybarvené zralé plody odštípnutí­m nebo zakroucení­m. Zda sklidíte plod se stopkou či bez, nemá na jeho kvalitu ani trvanlivos­t žádný vliv. Krátkodobě můžete skladovat, ale ne v teplotě pod 10 °C, ta ničí chuťové vlastnosti plodů.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia