MF DNES

DESATERO RAD PRO VÝBĚR GRILU

Někomu stačí maso opéct na voňavých uhlících, jiný chce gril zapálený tlačítkem, na němž upeče i muffiny a pak ho složí do myčky. Vždy je však důležitá kvalita.

- Text Filip Grygera foto archiv firem

Rozviklaný stojan. Rezavé a zkřivené plechy i rošt. Maso vysušené a s chutí páleného tuku. Malá plocha, takže nasytit pár lidí trvá celý den. U takového grilu se nedá mluvit o dobře vybraném zboží. Nemusíte hned kupovat profesioná­lní přístroj za desítky tisíc korun. I za přijatelné peníze lze pořídit kvalitní gril, na němž připravíte chutné a zdravé jídlo. Chce to však dát pozor na kvalitu materiálu a vybrat vhodnou velikost i typ pro zamýšlené použití.

1. ŘIĎTE SE PODLE NÁROČNOSTI A KOMFORTU

Nejnáročně­jší na provoz i na údržbu jsou grily na uhlí. Roztápění trvá půl hodiny, těžko se řídí teplota. Nejméně náročné jsou ty elektrické, ani s plynovými není moc práce. „Grily na uhlí jsou na ústupu. Dnes si na klasické venkovní grilování většina lidí vybírá plynový gril. Grilování na plynu je zdravější, rychlejší, lépe se reguluje teplota, nezůstává popel,“srovnává Michal Sádecký z obchodu Give.cz.

U grilů s podstavcem vás nebudou bolet záda. Když má gril pojezd, lépe se s ním manipuluje. Má-li odkládací plochy a háčky na pomůcky, nepotřebuj­ete další stolek. Když má gril na uhlí plynový podpalovač, obejdete se bez těch lihových či jiných. Plynové grily snáze než piezo zapalování­m spustíte tím elektronic­kým. Funguje spolehlivě za každého počasí. U takzvaného Snap-Jet systému se plyn zapálí při otočení ventilu.

Čím je vnitřek grilu složitější, tím hůř se čistí. Jednodušší na mytí jsou modely, z nichž lze části sundat a dát do myčky. Smalt se udržuje snáze než nerez a litina.

Údržbu usnadňují odkapávací misky či zásobníky, do nichž odtéká přebytečná šťáva. U grilu na uhlí ušetří práci lapač na popel.

2. CHTĚJTE ZDRAVÉ JÍDLO

Zdravější je příprava pokrmů v grilu, u něhož šťávy nekapou do plamenů. U grilů na uhlí jsou na to dobré palivové koše a přepážky, v nichž lze nechat palivo po stranách grilovací vany. Jinak ho pro nepřímé grilování musíte odhrnout na stranu. Další možnost jsou žulové, keramické či litinové desky, které se položí na místo roštu. U plynu jsou dobré kryty na hořáky – flavorizér­y. Nebo hořáky po stranách. „Šťávy ani tuk neodkapáva­jí přímo na hořáky, nespalují se, nevzplanou, a tím je grilování bezpečnějš­í a zdravější,“popisuje Lukáš Horovitz. Pomáhají i lávové kameny, jež vstřebávaj­í tuk a zabraňují jeho hoření.

3. SPOČÍTEJTE SI VHODNOU VELIKOST

Gril vybírejte dle počtu lidí. Nejmenší typy se používají třeba na pikniky, stačí tak pro dva lidi. Střední s průměrem kolem 50 cm poslouží na občasnou přípravu jídla, nejvýš pro 10 lidí. Ty největší se v sezoně neuklízejí, vhodné jsou na časté oslavy a pro víc lidí. Třeba gril s průměrem 57 cm obslouží 15–20 lidí. Jste-li méně fyzicky zdatní, zaměřte se na menší a lehčí modely.

4. ZVOLTE TYP PRO ZAMÝŠLENÉ POUŽITÍ

Bude-li gril stabilně na terase, nevadí, když je větší a těžší. Jednou z možností je pak zděný typ. Když však budete gril uklízet, měl by být lehčí nebo s pojezdem a možností aretace koleček. Když k plynovému grilu koupíte kompozitní bombu, je až o polovinu lehčí než ta klasická. Chcete-li gril vozit na chalupu, lepší bude menší přenosný. Na cesty se hodí ty nejmenší stolní či kempinkové, případně jednorázov­é. Na terasu a balkon to chce elektrický gril, který je bezpečný a nekouří. Grily s cenou do 500 korun jsou vhodné, když grilujete jen zřídka, nebo na cesty. Základ pro běžnější grilování je aspoň do dvou tisíc korun. S cenou do pěti tisíc už lze pořídit solidní grily pro menší počet lidí. Pro větší skupiny jsou grily do 10 tisíc nebo poloprofes­ionální zhruba do 25 tisíc korun. Plynové jsou dražší než ty na uhlí, ale komfortněj­ší. Elektrické jsou spíš do interiéru.

5. PŘEMÝŠLEJT­E O CHUTI

Na uhlí získá pokrm kouřovou vůni. Lze na něm vyvinout i větší žár, maso se zatáhne a udrží si plnou chuť. „Použitím speciálníc­h briket lze docílit i velmi vysokých teplot, což je ideální pro zapékání,“říká Daniel Brychta z Hornbachu. U plynových grilů se dá vůně napodobit přidáním namočených dřevěných lupínků. Ty se stejně jako namočené dřevo či udicí prkénko přidávají i k uhlí, kvůli aromatizac­i. Některé grily na to mají aromatizač­ní pánvičky či udicí boxy, do nichž se může dát i voda s kořením, vínem či pivem. „Řadu grilů je možné využít i jako plnohodnot­nou zahradní kuchyň, některé lze použít jako pec nebo udírnu,“říká Michal Sádecký.

6. ZKONTROLUJ­TE MATERIÁL

Osvědčené je výrobky si osobně prohlédnou­t. „Je lepší si gril před nákupem osahat. Nestačí parametry v tabulce a fotka na internetu. Madlo musíte vzít do ruky, promačkat zažehávání,“doporučuje Lukáš Horovitz z firmy Camping Gaz CS. Berte spíš nerez s kvalitním povrchem. Případně moderní slitiny či litinu, která vydrží déle než tenký plech. Speciální glazury jsou odolnější než běžný smalt. Zkuste hmatem, zda se plech neohýbá. O kvalitě vypovídá i hmotnost. „Podle ní se pozná, zda výrobce šetřil na množství materiálu, či nikoliv. Kvalitní plynové grily mají 40 a více kilogramů,“radí Michal Sádecký. Tenký plech může brzy zrezavět nebo se zkroutí.

7. ZAMĚŘTE SE NA STABILITU

Zkuste grilem pohnout, zda pevně stojí a nekývá se. Spoje, nohy a držáky musí být dobře upevněné, aby se gril při použití nerozpadl nebo se nezřítil. Hrozil by pak požár nebo úraz. Na stabilitu dbejte zvlášť pečlivě, když máte děti nebo psa.

8. HLEDEJTE GRIL S DOSTATEČNO­U TEPLOTOU

Poohlížejt­e se po grilu, jenž vyvine vysokou teplotu. Jinak se maso může vysušovat a tuhnout. Čím větší, tím je gril z pohledu teploty lepší. Ideální je průměr alespoň 47 cm. Důležitá je i schopnost teplotu udržet. Když to gril neumí, maso může být nahoře spálené a uvnitř nedopečené. Gril by měl udržet teploty 110–300 stupňů, nejlépe až 500 stupňů.

9. UPŘEDNOSTN­ĚTE MODEL S POKLOPEM

U kotlového grilu lépe udržuje teplotu, omezuje kouření, zabraňuje vznícení uhlí, šetří palivo, umožňuje uzení a rovnoměrné propečení. Lepší poklopy jsou vyšší, s teploměrem a na kloubu. Také je dobrý větrací otvor, kterým se dá regulovat žár, což se hodí na dušení masa. Poklop má mít madlo z žáruvzdorn­ého materiálu, třeba termoplast­u.

10. VYBÍREJTE I DLE ROŠTU

Zkontroluj­te, zda je rošt dost masivní, aby maso nepropadáv­alo. „Levnější grily mají plechové rošty. Ty se rychle rozehřejí, ale i rychle chladnou. Standardem je dnes litinový rošt, který si udrží teplotu i po otevření víka,“říká Michal Sádecký. Pohodlnějš­í práce je se sklápěcím roštem, který při přikládání nemusíte sundávat. Chcete-li připravova­t více jídel, ideální je rošt s vyjímateln­ým středem či modulární systém. „Díky němu si můžete udělat ve woku nějakou asii nebo díky velké pánvi španělskou paellu,“dává tip Lukáš Horovitz. Do středu roštu vložíte i kámen na pizzu, rošt na steaky, plotnu na palačinky, litinový hrnec či stojan na kuře. Další možnosti nabízí tepelný rošt, zadní mřížka či boční ohřev. Je to malý přídavný rošt obvykle umístěný nad tím grilovacím. Dá se na něm ohřívat hotové jídlo, rozpékat pečivo nebo nechat dojít maso.

 ??  ?? Na plynovém kompaktu uděláte i pizzu, k dostání i elektrická verze. Outdoorche­f, cena 7 690 Kč
Na plynovém kompaktu uděláte i pizzu, k dostání i elektrická verze. Outdoorche­f, cena 7 690 Kč
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Nastavitel­né nožky plynového grilu si poradí s terénem. Outdoorche­f, cena 17 990 Kč
Nastavitel­né nožky plynového grilu si poradí s terénem. Outdoorche­f, cena 17 990 Kč
 ??  ?? Pekanové peletky pod maso i zeleninu. Traeger, cena 690 Kč
Pekanové peletky pod maso i zeleninu. Traeger, cena 690 Kč

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia